Jump to content

No2


bubuś
 Share

Recommended Posts

Tak rzeczywiście chodzi o N2O , słyszałem że niektóre browary używają go do nagazowania.

pewnie koledze chodzi o N2O podtlenek azotu, gaz rozweselający.

Rozpuszcza się w wodzie i w tłuszczach, stosowany w syfonach do bitej śmietany

Link to comment
Share on other sites

Tak rzeczywiście chodzi o N2O , słyszałem że niektóre browary używają go do nagazowania.
pewnie koledze chodzi o N2O podtlenek azotu' date=' gaz rozweselający.

Rozpuszcza się w wodzie i w tłuszczach, stosowany w syfonach do bitej śmietany[/quote']

Guinness. Półlitrowe puszki są z kapsułką zawierającą azot. Ich patent.

Link to comment
Share on other sites

No to po sprawie , czystego azotu nie posiadam.
Guinness. Półlitrowe puszki są z kapsułką zawierającą azot. Ich patent.

Kupuje się go tak samo jak CO2. Butla i cyk. Butle można wypożyczyć.

Link to comment
Share on other sites

No, nie tak znowu cyk, trzeba mieć osobną butlę i reduktor, to trochę kosztuje.

 

Poza tym nie gazuje się czystym azotem, on ma za małą rozpuszczalność, tylko częściowo CO2, częściowo azotem.

 

EDIT: 4 sekundy przed josefikiem! :okey:

Edited by coder
Link to comment
Share on other sites

No to po sprawie ' date=' czystego azotu nie posiadam.
Guinness. Półlitrowe puszki są z kapsułką zawierającą azot. Ich patent.

Kupuje się go tak samo jak CO2. Butla i cyk. Butle można wypożyczyć.

Niezupełnie cyk, bo jest potrzebny inny reduktor. Poza tym sedno sprawy to naboje :okey:

Link to comment
Share on other sites

Tak rzeczywiście chodzi o N2O , słyszałem że niektóre browary używają go do nagazowania.
pewnie koledze chodzi o N2O podtlenek azotu' date=' gaz rozweselający.

Rozpuszcza się w wodzie i w tłuszczach, stosowany w syfonach do bitej śmietany[/quote']

A: bo zakłóca naturalną kolejność czytania.

Q: dlaczego?

A: odpowiadanie nad cytatami.

Q: co jest najbardziej denerwujące na forach?

Edited by Mumin
Link to comment
Share on other sites

Ojej, chciałem tylko żeby kolega się nie poddawał tak szybko. Inny reduktor, butla w innym kolorze, a azot ma gdzieś się rozpuszczanie w wodzie. Ba, przy wyższym ciśnieniu nawet się wytrąca. Coś nurkowie wiedzą o tym i muszą mieć mieszankę helową.

 

Zaintrygował mnie temat i google mi doniosły że angielskojęzyczny naród dodaje zamiast N2, tylko N2O do stoutów. Niestety byli tak tym podnieceni, że nie napisali jaki to na smak wpływa, albo z braku czasu nie doczytałem.

Link to comment
Share on other sites

Ojej, chciałem tylko żeby kolega się nie poddawał tak szybko. Inny reduktor, butla w innym kolorze, a azot ma gdzieś się rozpuszczanie w wodzie. Ba, przy wyższym ciśnieniu nawet się wytrąca. Coś nurkowie wiedzą o tym i muszą mieć mieszankę helową.

 

Zaintrygował mnie temat i google mi doniosły że angielskojęzyczny naród dodaje zamiast N2, tylko N2O do stoutów. Niestety byli tak tym podnieceni, że nie napisali jaki to na smak wpływa, albo z braku czasu nie doczytałem.

Z tergo co wiem to smaku nie zmienia , dodatek N2O powoduje zmianę konsystencji piany na bardziej kremową.

Link to comment
Share on other sites

A poddać się nie mam zamiaru. Mam znajomego który ma butlę z N2O z reduktorem. Na początek jednak zrobię mały eksperyment na kegu 5l Nasycę piwo CO2 i dodam 1 nabój N2O. W następnym tygodniu rozlewam ciemne piwo więc można poświęcić jakieś 2l piwa:D

Link to comment
Share on other sites

Zaintrygował mnie temat i google mi doniosły że angielskojęzyczny naród dodaje zamiast N2, tylko N2O do stoutów. Niestety byli tak tym podnieceni, że nie napisali jaki to na smak wpływa, albo z braku czasu nie doczytałem.

To sięgnij u źródła bo tak sie składa że mam wyszynk z mieszanką azotu/co2 :okey:

 

edit

 

poruszając jeszcze temat nurkowania / CMAS **, Rescue Diver/ i rozpuszczania upraszczając to azot rozpuszcza się we tkankach z tym że dużo wolniej niż tlen, stosowanie mieszanek np. Trimix Nitrox gdzie azot zastępowany jest helem ma na celu zredukowanie nasycenia tkanek Azotem które zwiększa za sprawą długiego czasu nurkowania i głębokości.

Edited by josefik
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Zaintrygował mnie temat i google mi doniosły że angielskojęzyczny naród dodaje zamiast N2, tylko N2O do stoutów. Niestety byli tak tym podnieceni, że nie napisali jaki to na smak wpływa, albo z braku czasu nie doczytałem.

Kup sobie Guinnessa z widgetem nabój azotowy. Z grubsza piwo smakuje jak odgazowane, a piana jest jak śmietana.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.