Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Keller

Recommended Posts

Niekoniecznie helles, może być dunkles albo coś pomiędzy. Na pewno dolna fermentacja i brak filtracji (może zmętnienie na zimno?). Skoro piwo ma być dosyć świeże i niewyleżakowane to na logikę biorąc może posiadać jakieś delikatne wady (np. dwuacetyl) czy większą ilość ubocznych produktów fermentacji.

Generalnie takie nasze piwo domowe, piłem kilka komercyjnych kellerbier i niektóre smakowały jak moje :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykle jest bursztynowy, lub nieco ciemniejszy. Raczej nigdy tak jasny jak Hell.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zwykle jest bursztynowy, lub nieco ciemniejszy. Raczej nigdy tak jasny jak Hell.

Niekoniecznie. Zdarzają się jasne:

http://browar.biz/forum/showthread.php?t=54660

http://browar.biz/forum/showthread.php?t=84773

http://browar.biz/forum/showthread.php?t=82066

http://browar.biz/forum/showthread.php?t=83825

Edited by darko

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zwykle jest bursztynowy' date=' lub nieco ciemniejszy. Raczej nigdy tak jasny jak Hell.[/quote']

Niekoniecznie. Zdarzają się jasne:

http://browar.biz/forum/showthread.php?t=54660

http://browar.biz/forum/showthread.php?t=84773

http://browar.biz/forum/showthread.php?t=82066

http://browar.biz/forum/showthread.php?t=83825

Wiesz, to w ogóle zależy jak do tego podchodzić, bo puryści by powiedzieli, że nie ma czegoś takiego jak butelkowany kellerbier. Mnie się wydaje, że dla Niemców kellerbier to synonim piwa niefiltrowanego dolnej fermentacji, dość szerokie pojęcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem takie piwa przywiezione z Żywca kupione podczas giełdy. Jeżeli chodzi o kolor to nie były zbyt jasne, a niektóre ciemno bursztynowe. generalnie niezłe w samku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem kilka kellerów z butelki i myślę, że to jedyne piwa komercyjne, które można spokojnie skopiować.

Jak dla mnie to domowe, nie długo leżakowane monachijskie jasne, czasem troszkę ciemniejsze lub trochę bardziej ekstraktywne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałem okazję degustować kilka Kellerów i kolor ich był ciemniejszy, bursztynowy, na pewno nie jasny, w smaku pełne, słodowe, słabo gazowane do średniego. Bardzo mi smakowały, bez wyjątku

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bardzo mi smakowały, bez wyjątku

Lekeim też? Bo na spróbowanie kupiłem właśnie to i smakowało jak przeleżakowany i słabo nagazowany pszeniczniak. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bardzo mi smakowały' date=' bez wyjątku[/quote']

Lekeim też? Bo na spróbowanie kupiłem właśnie to i smakowało jak przeleżakowany i słabo nagazowany pszeniczniak. :D

Nie męcz mnie,żebym pamiętał wszystkie ;), widocznie twoja inwestycja była nie trafiona ;) zainwestuj prawidłowo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ba, żeby to ja wiedział co to znaczy w tym przypadku "prawidłowo"... Jak kupujesz egzotyczne piwo na spróbowanie to nawet nie wiesz jak powinno smakować. :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Znalazłem jescze taką definicję:

 

Kellerbier: Piwniczne. Jasne piwo dolnej lub górnej fermentacji. Jest to niefiltrowane, naturalnie mętne piwo, które nie jest w ogóle, lub jedynie krótko poddawane leżakowaniu w niskich temperaturach. Jeśli leżakuje to niezaszpuntowane, więc piwo zawiera niewiele dwutlenku węgla. Nie jest też trwałe i musi być spożywane świeże. Pierwotna nazwa to Zwickel, która jest skrótem od Zwickelhahn czyli kraniku w kształcie klina, przez który piwowar ściągał próbkę piwa z beczki.

 

http://www.browar.biz/forum/showpost.php?p=791220&postcount=2

 

Czyli Zwickelbier i Kellerbier to w zasadzie synonimy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.