Skocz do zawartości

posmak jabłek


dziedzicpruski

Rekomendowane odpowiedzi

może ktoś wie jakie drożdże daj posmaki jabłkowe (poza tymi do wita),właśnie w nich wyczuwam taką delikatną "jabłkowość",ale chciałbym większą,coś jak cydr (taki domowy).

i broń boże nie chodzi o zielone jabłuszko,bardziej jabłka z szarlotki, może mus jabłkowy.

 

jest to w ogóle wykonalne na drożdżach i słodzie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ze słodu cydru nie zrobisz, bo przecież cydr robiony jest właśnie z jabłek i posiada swój naturalny aromat.

Aromat jabłkowy powstaje czasami w wyniku fermentacji prowadzonej w za wysokiej temperaturze. Tworzy się bodajże aldehyd octowy i kapronian etylu, ich zapach może przypominać między innymi zapach jabłek. Ale nie zawsze czasami są to aromaty bardziej estrowe typu farba emulsyjna, landrynki.

Drożdże koelschowe fermentowane w wyższej temperaturze często dają aromat jabłkowy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.