Jump to content
Sign in to follow this  
dziedzicpruski

posmak jabłek

Recommended Posts

może ktoś wie jakie drożdże daj posmaki jabłkowe (poza tymi do wita),właśnie w nich wyczuwam taką delikatną "jabłkowość",ale chciałbym większą,coś jak cydr (taki domowy).

i broń boże nie chodzi o zielone jabłuszko,bardziej jabłka z szarlotki, może mus jabłkowy.

 

jest to w ogóle wykonalne na drożdżach i słodzie ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ze słodu cydru nie zrobisz, bo przecież cydr robiony jest właśnie z jabłek i posiada swój naturalny aromat.

Aromat jabłkowy powstaje czasami w wyniku fermentacji prowadzonej w za wysokiej temperaturze. Tworzy się bodajże aldehyd octowy i kapronian etylu, ich zapach może przypominać między innymi zapach jabłek. Ale nie zawsze czasami są to aromaty bardziej estrowe typu farba emulsyjna, landrynki.

Drożdże koelschowe fermentowane w wyższej temperaturze często dają aromat jabłkowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.