Jump to content
sebpa

czujnik DS18B20 - jak go zabezpieczyliscie przed wrzatkiem

Recommended Posts

przegladalem archiwalne watki i troche tego niby tam bylo, niemniej wiecej bylo pomyslow niz konkretnych rozwiazan a druga sprawa ze temat DS18B20 pojawial sie na doczepke przy okazji watkow zwiazanych ogolnie z termometrami

 

mysle ze fajnym pomyslem jest to zebrac w jednym watku, wasze rozwiazania najlepiej z fotkami

 

czytajac forum pojawia sie wiele pytan czy wsadzac w rurke, jesli tak to jaka (miedziana, KO) czym ja zakleic, czy wypelnic jakims plynem a moze jakis inny sposob jest wystarczajacy typu termokurczliwe patenty

 

w najblizszym czasie zabieram sie za budowe termometru opartego na DS18B20 i arduino, jedyne czego mi brakuje to sprawdzonego sposobu uszczelnienia czujnika

 

 

edited:

 

dotychczasowe pomysly zebrane z calego watku (jakby ktos mial fotki to chetnie je tu zamieszcze)

  • [#] rurka z kwasówki, zaspawany jeden z koncow, czujnik posmarowany pasta termoprzewodzaca do procesorow, wetkniety do konca rurki, zalany silikonem sanitarnym (darko)
    [#] koszulka termokurczliwa dluuugi kawalek, tak zeby czesc bez koszulki nie miala stycznosci z woda, koniec koszulki zgrzewamy/prasujemy szczypcami - kombinerkami, w razie potrzeby 2 warstwy koszulki (josefik)
    [#] rurka miedziana zalutowana srebnym lutem (mareks)
    [#] rurka miedziana zalutowana zwykla cyna do miedzi (bielok)
    [#] krocce miedziane przymocowane do mieszadla w ktore wsuwane sa na czas pomiaru czujniki zabezpieczone silikonem i koszulkami termokurczliwymi (musialbym to zobaczyc na fotce) - (Stasiek, Infam)
    [#] rurka miedziana zaklepana mlotkiem + ewentualna tuleja zeby kabel na wyjsciu sie nie przecieral (wsaczuk)
Edited by sebpa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rurka z kwasówki zspaw na jednym końcu jest OK. Czujnik temperatury posmarowany pastą termoprewodzącą do procesorów, wetknięty do końca rurki i zalany zwykłym silikonem sanitrym. Nie ma bata żeby puściło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

skutecznie można zabezpieczyć czujnik koszulką termokurczliwą.

Nakładamy na przewód koszulkę z sporym zapasem tak żeby niezabezpieczone część koszulki nie miała nigdy kontaktu z wodą /u mnie bywało łącznie ok. 50cm/,

końcówkę koszulki przy czujniku zgrzewamy /prasujemy/ szczypcami - kombinerkami.

Można nałożyć w celu większego bezpieczeństwa 2 warstwy.

 

Wersja powyżej z kapilarą jest jak mimo wszystko bezpieczniejsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Rurka z kwasówki zspaw na jednym końcu jest OK. Czujnik temperatury posmarowany pastą termoprewodzącą do procesorów, wetknięty do końca rurki i zalany zwykłym silikonem sanitrym. Nie ma bata żeby puściło.

rozumiem ze rurka ma byc na tyle dluga by drugi koniec rurki zatkany silikonem byl zawsze powyzej poziomu wody/brzeczki

 

zastanawiam sie tylko jeszcze nad tym spawem, nad opcja bardziej domowa, rurka zgwintem z wkrecana srubka na teflonie zeby bylo szczelnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepiej zanieść do warsztatu spawającego w osłonie argonu, np. takiego gdzie robią poręcze nierdzwne. Zrobią to za grosze (albo za piwo) a będzie pewniej i estetyczniej.

Ja mam czujniki w rurkach 25 cm i wystarcza do zacierania i fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rurkę miedzianą można zalutować na lut srebrny. Można poprosić kogoś, kto robi instalacje wodne i c-o "w miedzi".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :beer:

 

Rurkę miedzianą można zalutować na lut srebrny. Można poprosić kogoś, kto robi instalacje wodne i c-o "w miedzi".

A po co na srebrny lut? Lutować zwykłą cyną do miedzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Infam ma dwa krócce miedziane (ale nie wiem czym/jak je zakslepił) przymocowane do mieszadła, w które wsuwa czujniki na czas pomiaru. Czujniki zabezpieczone silikonem i koszulkami termokurczliwymi, do rurki włożone bezpośrednio, tj bez żadnych past przewodzących - chyba nawet robił kiedyś testy i ze względu na to, że średnica tych rurek jest niewiele większa niż średnica czujników to opóźnienie pomiaru było rzedu kilku-kilkunastu sekund.

System ten działa u niego już od przynajmniej 50 warek - coś mi się kojarzy, że chyba raz mu nie chciał wystartować, być może przez zawilgocenie czujnika...

 

Ja chyba zrobię podobnie (nawet pożyczyłem sobie od niego jeden króciec), z tym że jako że moje "mieszadło" to drewniana łyżka, to zastanawiam się właśnie jak taki króciec przymocowac do garnka na czas zacierania?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :beer:

 

Rurkę miedzianą można zalutować na lut srebrny. Można poprosić kogoś, kto robi instalacje wodne i c-o "w miedzi".

A po co na srebrny lut? Lutować zwykłą cyną do miedzi.

Kolega tak mi zalutował. Rodzajów lutów jest dużo. Może taki akurat miał. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja mam rurkę miedzianą zaklepaną młotkiem bez żadnych past, też działa. Jedyne co na kablu na wyjściu z rurki miedzianej jest tuleja z tworzywa żeby się nie przecierał i nie łamał.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja mam rurkę miedzianą zaklepaną młotkiem bez żadnych past, też działa. Jedyne co na kablu na wyjściu z rurki miedzianej jest tuleja z tworzywa żeby się nie przecierał i nie łamał.

ooo, i ten sposob mi sie podoba, bo wystarczy ze bede mial rurke i mlotek :beer: ostatecznie moze cos z lutowaniem pokombinuje

Share this post


Link to post
Share on other sites

ha ;) teraz wiem ze cos takiego sie kapilara zwie :beer: no cos takiego mialem w glowie mniej wiecej, tylko dluuuuga rurka bo poki co czujnik do gara bede wkladal, w przyszlosci jak bede nad instalacja kegowa mysla za ktora sie wezme pewnie na wiosne takie krotkie wystarcza. wtedy pojda na bok kega.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć ;)

 

ja mam rurkę miedzianą zaklepaną młotkiem bez żadnych past' date=' też działa. Jedyne co na kablu na wyjściu z rurki miedzianej jest tuleja z tworzywa żeby się nie przecierał i nie łamał.[/quote']

ooo, i ten sposob mi sie podoba, bo wystarczy ze bede mial rurke i mlotek :beer: ostatecznie moze cos z lutowaniem pokombinuje

Tylko pamiętaj że jak sklepiesz rurkę na płasko to w tym miejscu będzie szersza niż średnica rurki - może to mieć znaczenie przy przekładaniu rurki przez jakiś otwór.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w pierwszym poscie tego watku zebralem dotychczasowe pomysly

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć ;)

 

ja mam rurkę miedzianą zaklepaną młotkiem bez żadnych past' date=' też działa. Jedyne co na kablu na wyjściu z rurki miedzianej jest tuleja z tworzywa żeby się nie przecierał i nie łamał.[/quote']

ooo, i ten sposob mi sie podoba, bo wystarczy ze bede mial rurke i mlotek :beer: ostatecznie moze cos z lutowaniem pokombinuje

Tylko pamiętaj że jak sklepiesz rurkę na płasko to w tym miejscu będzie szersza niż średnica rurki - może to mieć znaczenie przy przekładaniu rurki przez jakiś otwór.

racja, niemniej mnie to nie dotyczy bo bede wrzucal do gara

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko pamiętaj że jak sklepiesz rurkę na płasko to w tym miejscu będzie szersza niż średnica rurki - może to mieć znaczenie przy przekładaniu rurki przez jakiś otwór.

ale druga strona tejże rurki będzie miała taką samą średnicę jak miała :beer: u mnie jest od zewnątrz garnka płaskownik z otworem i w tym otworze się trzyma rurka z termometrem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
krocce miedziane przymocowane do mieszadla w ktore wsuwane sa na czas pomiaru czujniki zabezpieczone silikonem i koszulkami termokurczliwymi (musialbym to zobaczyc na fotce) - (Stasiek, Infam)

Trochę źle się wyraziłem, bo "przymocowane do mieszadła" zabrzmiało tak, jakby się te króćce kręciły. :beer:

Są przymocowane do ramy mieszadła. Poniżej poglądowe zdjęcie - może nie najwyraźniejsze ale nic aktualnie nie mam tu innego.

Na lewej kuchence zacieranie moje: po prawo od silnika mieszadła widać krócieć i wystający kabel od czujnika.

A dalej po prawo zacieranie Infama i dwa krócće i wystające z nich białe kable od czujników: jeden, krótrzy, blisko środka o długości takiej żeby nie dotykał mieszadła, drugi, dłuższy, umieszczony z boku. sięgający głębiej niż wirnik mieszadła.

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

fota wyjasnila wszystko, moja wyobraznia to inaczej widziala :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
skutecznie można zabezpieczyć czujnik koszulką termokurczliwą.

Nakładamy na przewód koszulkę z sporym zapasem tak żeby niezabezpieczone część koszulki nie miała nigdy kontaktu z wodą /u mnie bywało łącznie ok. 50cm/,

końcówkę koszulki przy czujniku zgrzewamy /prasujemy/ szczypcami - kombinerkami.

Można nałożyć w celu większego bezpieczeństwa 2 warstwy.

 

Wersja powyżej z kapilarą jest jak mimo wszystko bezpieczniejsza.

Popieram koszulki termokurczliwe, 3 cienkie na nóżki, 1 grubsza sięgająca na kabel 1,5 cm od żył do 0.5 cm za DS1820 celem zaprasowania szczypcami po podgrzaniu. Tak zabezpieczony układ używam w akwarium wiele lat i nic się nie stało. Kapilara zwiększy bezwładność, może nie będzie tak bardzo bezwładny jak bimetaliczny, ale mija się to z ideą termometru cyfrowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kupiłem w Castoramie oksydowaną rurkę aluminiową 1m cena ok 10 zł do której na styk pasuje ds1820 od końca wcisnąłem trochę silikonu sanitarnego, a od drugiej strony wsadziłem czujnik z kablem. Silikon miał zapewnić lepsze przewodzenie ciepła. Dodatkowo końcówkę zabezpieczyłem poksyliną (zrobiłem taką kuleczkę).Całość może służyć również jako mieszadło:)

Edited by przemko3333

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lepiej zanieść do warsztatu spawającego w osłonie argonu, np. takiego gdzie robią poręcze nierdzwne. Zrobią to za grosze (albo za piwo) a będzie pewniej i estetyczniej.

Ja mam czujniki w rurkach 25 cm i wystarcza do zacierania i fermentacji.

Preferuję metodę Darko, kiedyś pisałem o tym w podobnym wątku http://browar.biz/forum/showpost.php?p=687508&postcount=45

na zdjęciach widać moje termometry do zacierania i fermentacji

Share this post


Link to post
Share on other sites
Lepiej zanieść do warsztatu spawającego w osłonie argonu' date=' np. takiego gdzie robią poręcze nierdzwne. Zrobią to za grosze (albo za piwo) a będzie pewniej i estetyczniej.

Ja mam czujniki w rurkach 25 cm i wystarcza do zacierania i fermentacji.[/quote']

Preferuję metodę Darko, kiedyś pisałem o tym w podobnym wątku http://browar.biz/forum/showpost.php?p=687508&postcount=45

na zdjęciach widać moje termometry do zacierania i fermentacji

Właśnie tym pomysłem się kierowałem tylko użyłem cienkiej rurki miedzianej (mam blisko sklep Hutmenu). Przerobiłem tak 2 termometry. Z wygiętą rurką jest do zacierania a z prosta do dekokcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja kupiłem w Castoramie oksydowaną rurkę aluminiową 1m cena ok 10 zł do której na styk pasuje ds1820 od końca wcisnąłem trochę silikonu sanitarnego, a od drugiej strony wsadziłem czujnik z kablem. Silikon miał zapewnić lepsze przewodzenie ciepła. Dodatkowo końcówkę zabezpieczyłem poksyliną (zrobiłem taką kuleczkę).Całość może służyć również jako mieszadło:)

Silikon sanitarny przewodzi ciepło?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja kupiłem w Castoramie oksydowaną rurkę aluminiową 1m cena ok 10 zł do której na styk pasuje ds1820 od końca wcisnąłem trochę silikonu sanitarnego' date=' a od drugiej strony wsadziłem czujnik z kablem. Silikon miał zapewnić lepsze przewodzenie ciepła. Dodatkowo końcówkę zabezpieczyłem poksyliną (zrobiłem taką kuleczkę).Całość może służyć również jako mieszadło:)[/quote']

Silikon sanitarny przewodzi ciepło?

Lepiej niż powietrze, a to akurat miałem

 

Jest to moim zdaniem proste i tanie rozwiązanie. Po kilku warkach nie wyczuwam w piwie posmaku aluminium albo poksyliny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.