Jump to content
Sign in to follow this  
DeeCann

Piana na powierzchni ... podejrzana

Recommended Posts

Bursztyn z zestawu na ekstraktach leży już 7 dzień na burzliwej a tu na powierzchni o:

http://tinypic.com/view.php?pic=14935h4&s=7

 

Dodam, że po pierwszych 24 godzinach piana sięgała prawie do powierzchni fermentora.

Drożdże to S-04 i nie wiem czy to u nich normalne czy jednak szlag mi warkę trafił.

Miałem zamiar wrzucić to na cichą ale teraz zwątpiłem czy przez przypadek nie dostała się do warki w czasie burzliwej jakaś cholera.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bursztyn z zestawu na ekstraktach leży już 7 dzień na burzliwej a tu na powierzchni o:

http://tinypic.com/view.php?pic=14935h4&s=7

Na zdjęciu tego nie widać ale jeśli to na powierzchni wygląda jak piana z której uszło powietrze to prawdopodobnie już jest po burzliwej. Miałem coś takiego na pierwszym stoucie, czekałem i czekałem aż opadnie i nic z tego... Nie chcę Cię wodzić na pokuszenie ale ja bym zlał na cichą albo sprawdził cukier.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Bursztyn z zestawu na ekstraktach leży już 7 dzień na burzliwej a tu na powierzchni o:

http://tinypic.com/view.php?pic=14935h4&s=7

Na zdjęciu tego nie widać ale jeśli to na powierzchni wygląda jak piana z której uszło powietrze to prawdopodobnie już jest po burzliwej. Miałem coś takiego na pierwszym stoucie' date=' czekałem i czekałem aż opadnie i nic z tego... Nie chcę Cię wodzić na pokuszenie ale ja bym zlał na cichą albo sprawdził cukier.[/quote']

Tak też podejrzewam, że jest po burzliwej biorąc pod uwagę fakt, że przez pierwsze 48 godzin fermentor mało co mi z pomieszczenia gospodarczego sam nie wyszedł. Warka miała trafić i trafiła na cichą, tylko troszkę się tej "masy" na powierzchni przestraszyłem. Moje pierwsze 2 warki były w miarę klarowne po burzliwej, a tutaj nagle jakaś "żywa" masa na powierzchni :lol:

BLG na chwilę obecną to 2,5 z 12 początkowych ... także na cichą, może do weekendu i butelkujemy drania :beer:

I znowu weekend "w garach" bo już wszystko mam na "6 zbóż" :)

 

A tak przy okazji, jak rozpoznać czy piwo jest czymś zakażone ? Miałem też przy ostatniej pszenicy podejrzenia ... oczywiście okazały się bezpodstawne.

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po kolorze, przejrzystości, smaku, zapachu, nagazowaniu... Każda z cech piwa może świadczyć w jakiś sposób o infekcji, bo i infekcji jest od groma rodzajów. A i charakter piwa też ma znaczenie.

 

Z chciwości i braku doświadczenia zakaziłem sobie 3 kolejne warki gęstwą. Jedna poszła w kanał - piwo słabo nachmielone i czuć było infekcję zarówno w smaku (mdławo-słodkawy), jak i w zapachu (kloaczny), nie dawało się wypić. Następna była już mocniej nachmielona i infekcję czuć w zapachu, ale spijam to piwo, bo na smak bardzo nie wpłynęło. Póki zimne nawet tego smrodu nie czuć. Kolejne było jeszcze mocniej nachmielone i to już całkiem daje się pić.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I znowu weekend "w garach" bo już wszystko mam na "6 zbóż" :beer:

Tobie to dobrze, ja będę bawił się w kafelkarza... :rolleyes:

A tak przy okazji, jak rozpoznać czy piwo jest czymś zakażone ? Miałem też przy ostatniej pszenicy podejrzenia ... oczywiście okazały się bezpodstawne.

Infekcji czy zakażeń może być cała masa, ich objawów też. Ja spotkałem dwie: jedna dawała kwaśny smak Stouta owsianego (do dziś nie wiem czy dobrze zrobiłem wylewając piwo), druga "apteczno-szpitalny" odór z fermentora - ta poszła do kibla bez wyrzutów sumienia. :)

Edited by prusak

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.