Jump to content
Sign in to follow this  
sziszi

kwas mlekowy - gdzie kupić?

Recommended Posts

jak w temacie,

kiedyś kupowałem w TB, teraz nigdzie nie mogę znaleźć

może ktoś wie gdzie można by go kupić?

W Toruniu jest w sklepach z tzw. zdrową zywnością... 30% ale to raczej bez różnicy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kwas w kiszonej kapuście powstaje w wyniku fermentacji mlekowej i na pewno przy okazji użycia soku zaszczepił bym sobie brzeczkę bakteriami.

Chociaż jakby był użyty podczas zacierania to może coś by z tego było, ale co, kto to wie ? :beer:

Edited by sziszi

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jaki? Kiszona kapusta to właśnie kwas mlekowy powstały z rozkładu cukrów zawartych w kapuście ;)

Ale musi być deptana nieumytymi stopami wtedy jest w 100% ekologiczny :beer:;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kwas w kiszonej kapuście powstaje w wyniku fermentacji mlekowej i na pewno przy okazji użycia soku zaszczepił bym sobie brzeczkę bakteriami.

i wtedy powstałby lambik :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

W kiszonej kapuście jest za niskie stężenie kwasu mlekowego, żeby można było jej do czegoś użyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio kupiłem w Bomi za 7 czy 8 zł kwas mlekowy 30%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chciałbym kupić jako dodatek do piwa, i uzyskać coś w stylu redsa jabłkowego gdzie podany jest w składzie. Jaki mam użyć kwas słaby lepszy np. 30% czy 80% lepszy?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chciałbym kupić jako dodatek do piwa, i uzyskać coś w stylu redsa jabłkowego gdzie podany jest w składzie. Jaki mam użyć kwas słaby lepszy np. 30% czy 80% lepszy?

Nie miałem "tego" w ręku, ale kwasem mlekowym w składzie jestem zdziwiony. Zadbaj raczej o kwas jabłkowy (malic acid) albo chociaż o kwas cytrynowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obecnie kwas mlekowy jest powszechnie używany przez browary do regulacji pH zacieru. Producentem czystego spożywczego kw. ml. jest bodajże firma Purac, a dystrybutorem w Polsce firma Brenntag. Jednak wątpię czy mogą to sprzedać indywidualnym odbiorcom ze względu na BHP, a minimalna ilość to pewnie ze 30 l. czyli na około 10 000 domowych warek. Jak dla mnie to na około 333 lata.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Producentem czystego spożywczego kw. ml. jest bodajże firma Purac, a dystrybutorem w Polsce firma Brenntag. Jednak wątpię czy mogą to sprzedać indywidualnym odbiorcom ze względu na BHP, a minimalna ilość to pewnie ze 30 l.

Parę tygodni temu kupiłem 2L kwasu mlekowego (2 x 1L) w "Chemii Rzeszów". Producent kwasu Chempur.

Sklep sprowadził go specjalnie dla mnie, bez problemu. Czekałem coś koło 4 dni. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.