Jump to content
Sign in to follow this  
wojti

pęknięty areometr

Recommended Posts

Witam

 

dziś postanowiłem zmierzyć blg mojej drugiej warki i wskazało mi 3.5 z początkowych 9 ale podczas czyszczenia areometru po pomiarze usłyszałem dziwny dźwięk i patrze a tutaj takie małe mikroskopijne pęknięcie u góry areometru. Podotykałem lekko i się trzyma - znajduje się powyżej powierzchni piwa (chyba ze osiągnę wartości -2 blg i więcej)

teraz moje pytanie - mogę wierzyć jego odczytom ?

bo na 100% nic nie wleciało do niego ale zastanawiam się czy nie jest on wypełniony jakimiś specjalnym gazem

wystarczy go ponownie wyskalować w wodzie w 20C ?

i czy mogę go polepić bo na nowego przez najbliższy czas nie mam co liczyć - nie zamawiam słodów a dodatkowo za 2 -3 dni planuje kolejną warkę. mam w domu silikon szklarski i bym nim go uszczelnił

 

pęknięcie nie wiem nawet jak powstało i kiedy

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie sadze by tam byl jakis specjalny gaz, jesli masz pewnosc ze woda do srodka nie wleci to ja bym nic nie robil.

Ale pewnie takiej pewnosci nie masz.

 

Jesli natomiast chcesz to czyms kleic, to wiadomo, zmieni sie ciezar. Podane wyniki beda zanizone. Jak juz czyms uszczelnisz to dobrze by bylo kalibracje zrobic i zobaczyc o ile sie wyniki zmienily.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak teraz, ale w sezonie letnim areometr można było kupić w każdym większym hipermarkecie lub w sklepie budowlanym ze stanowiskiem ogrodniczym. Ja za swój z biowinu dałem chyba 6 zł.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

biowin ma wystawkę sprzętu do produkcji wina w każdym większym supermarkecie z tego co widziałem (u mnie jest np. w OBI) i tam są też areometry

Share this post


Link to post
Share on other sites

A polecacie jakieś inne aerometry niż Bio-Win? Mam 3 i każdy wskazuje inaczej. Ten papierek z nadrukowaną skalą po prostu lata sobie w tej rurce. Tragedia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam francuski (Alla), ale jest niewygodny - dotyka do dna fermentora jak jest mniej niż 21l. Tak że używam Biowinu, tylko co warkę go sprawdzam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ten co miałem z BA był taki fajny - i do wina i piwa

 

zakleiłem dziury i jutro go skalibruje ponownie - napisze co wyszło z tego eksperymentu

 

a z biowinem - miałem styczność i z korkami do butelek na wino i z drożdżami i połowa korków prawdę mówiąc poszła do kosza i dodatkowo potrafiło mi z niektórych butelek wino kapać - też ich produkcji (to nawet był komplet jak kupowałem)

wole poczekać i kupić coś lepszego jak nie wyjdzie klejenie

Share this post


Link to post
Share on other sites

po silikonowaniu - wskazuje -0.5 blg więc nie jest zle - myślałem ze będzie więcej

ale i tak przy najbliższej okazji kupie nowy a ten zostawię w rezerwie (bo jednak to szkło dziwne dalej dźwięki wydaje)

 

przy okazji kalibracji sprawdziłem Brown Ale Mild - i poszło na cichą

tylko mam wrażenie ze to piwo mi wyszło takie bezpłciowe - goryczka jest ale tylko to

dojdzie na cichej i w czasie refermentacji do smaku piwa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ten co miałem z BA był taki fajny - i do wina i piwa

 

zakleiłem dziury i jutro go skalibruje ponownie - napisze co wyszło z tego eksperymentu

 

a z biowinem - miałem styczność i z korkami do butelek na wino i z drożdżami i połowa korków prawdę mówiąc poszła do kosza i dodatkowo potrafiło mi z niektórych butelek wino kapać - też ich produkcji (to nawet był komplet jak kupowałem)

wole poczekać i kupić coś lepszego jak nie wyjdzie klejenie

...co Kropelka sklei, sklei, zadna siła... :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
tylko mam wrażenie ze to piwo mi wyszło takie bezpłciowe - goryczka jest ale tylko to

dojdzie na cichej i w czasie refermentacji do smaku piwa ?

Dojdzie. Goryczka trochę się schowa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

spoko - mam nadzieje bo dziś miałem normalnie załamanie i o mało co nie pieprznołem wszytkiego w kont.

najpierw pęknięty aerometr, a dziś urwanie głowy z piwem i winem miałem, piwa mi się wylało troche na podłogę podczas przelewania na cichą, potem nastawić wino i czuje ze może nie ruszyć bo starter z drożdżami za długo stał i już nie miał ładnego zapachu drożdży tylko wina a nowych drożdży nie mam na ponowny starter, garnek 40 litrowy się okazał dziurawy (dziura pokazała się rano) zalewając piwnicę a myłem w nim butelki (wchodziło 26 butelek na raz i się moczyły). Całe szczęcie ze na koniec poprzedniego tygodnia znalazłem prezent zostawiony przez nieznajomego obok pojemnika za szkło niedaleko mnie na wiosce - 7 kartonów butelek po Van Purze - łącznie 151 butelek w dobrym stanie - nawet nie za bardzo brudne - już połowa umyta :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

zobacz po prostu stan °Blg na początku następnej warki po dodaniu cukru i ekstraktu czy się zgadza z ilością słodzików a potem ilość blg dla wody z kranu, jesli przy pierwszym będzie 12°Blg a drugim od 0 do 1°Blg to wszystko gra... Ja też tak miałem i działa:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.