Jump to content
Sign in to follow this  
nehoshi

Drożdże na dnie po burzliwej wyglądają jak fusy...

Recommended Posts

Hej!

 

Planowałem po żytnim zebrać gęstwę z 3068, ale wygląda to to jak jakieś farfocle... czy tak powinno być? Z reguły była to ładna "maź" :rolleyes:

 

normal_IMAG0243.jpg

Edited by nehoshi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja teraz miałem coś podobnego wygląda jak małe komórki z otworkiem w środu? miałem coś podobnego spoko myśle że do zebrania, umycia i na nowo będą rządzić :)

Polecam mały tutek na temat mycia...fajnie przedstawiony Przemywanie drożdżaków

Edited by Bartkii

Share this post


Link to post
Share on other sites

3068 to i tak pryszcz w porównaniu z 3944 (belgian witbier ) te cholery to dopiero nie chcą się dzielić.

Ale spoko loko. Dodaj jeszcze trochę wody. Ładnie zamiąchaj i odstaw w zimne miejsce - ja trzymam w 3°C Po jakimś czasie zacznie się formować cięższy osad na dnie (jakieś 30-50min) reszta płynu nadal będzie mętna. Ten mętny zlewasz do drugiego słoja - to są twoi wojownicy. Reszta (czyli ten ciężki opad) to odpad do kanału. Wojowników znowu stawiasz w zimnym ale tym razem czekasz dłużej. Po jakiś dwóch gadzinach utworzą ładną warstewkę a reszta płynu będzie nieco przypominała świeżą warkę (raczej powinno być to klarowne). Zlewasz to klarowne w kanał i zostają Ci sami wojownicy :) Daj im tylko paszy a zobaczysz co się stanie. :)

 

J.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hej!

 

Planowałem po żytnim zebrać gęstwę z 3068, ale wygląda to to jak jakieś farfocle... czy tak powinno być? Z reguły była to ładna "maź" :rolleyes:

 

http://www.piwo.org/galeria/albums/userpics/11421/normal_IMAG0243.jpg

Osadów po gotowaniu za dużo wpuściłeś do fermentora i tyle, to nie problem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hej!

 

Planowałem po żytnim zebrać gęstwę z 3068' date=' ale wygląda to to jak jakieś farfocle... czy tak powinno być? Z reguły była to ładna "maź" :rolleyes:

 

http://www.piwo.org/galeria/albums/userpics/11421/normal_IMAG0243.jpg[/quote']

Osadów po gotowaniu za dużo wpuściłeś do fermentora i tyle, to nie problem.

To chyba nie wina osadów po chmieleniu, odlewam swoje warki podobnie a takie obrazki nie na wszystkich piwach wyskakują. Ja myślę, że to raczej całokształt: drożdże, rodzaj piwa itp.

@nehoshi ale pomijając przyczynę tej architektury ta gęstwa powinna być oki no chyba, że przy robieniu fotek wpuściłeś jakieś mikroby :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj Zbierałem gęstwę po gęstwie S-33, myślałem że tak wyglądają bo użyłem gęstwy, ale Wasze komentarze mnie uświadomiły :)

Zebrałem w 2 słoiki, jeden rozmieszałem, drugi tylko przelane. Brak oznak rozwarstwienia. Do następnej warki dodam jak większość, bez kombinacji i zbierania warstw :beer:.

2qdpgfp.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słoiczek stoi w lodówce i czeka na następną warkę :)

 

A i ja mam tak po raz pierwszy i po raz pierwszy zadałem gęstwą, może to jakaś prawidłowość? :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.