Jump to content
Sign in to follow this  
marcus

Piana na burzliwej?

Recommended Posts

Witam i przepraszam jak gdzies to jest ale jako poczatkujacy mam jeszcze zaleglosci praktyczne co jest niezgodne z moja wiedza teoretyczna o warzeniu piwa.

1.Teoretyka przewiduje do 7- miu dni buzliwej - w praktyce mialem warke nr.#1 az do zejscia piany z wierzchu tj.12 dni potym zlanie na cicha .

2.Warka nr.#2 byla na buzliwej 13 dni juz prawie piana zanikala wiec przelalem na cicha.

3.Warka nr.#3 jest na buzliwej 8 dni i piana jest na dobre 4-5 cm jak nie lepiej .

 

Wiec mam pytanie czy piwa gornej fermentacji zlewamy na cicha niezaleznie od tego jaka piane mamy na piwie?jesli BLG jest juz wystarczajaco niskie?

Moje dwa piwa laczy jedno mianowicie sa nieklarowne czy moze to miec wlasnie zwiazek z zatopieniem drozdzy?(piany)zadluga buzliwa?

Dodam ze Blg mierze tylko trzy( 3 )razy w calym procesie warzenia piwa tj.

1.Po chlodzeniu brzeczki a przed zadaniem drozdzy

2.Przed zlewaniem na cicha (niema juz piany na piwie)

3.przed butelkowaniem.

Wiec troche sie pogubilem czy wlasnie zbieracie piane i przelewacie czy lepjej pozostawic na buzliwej do konca fermentacji? .

Dodam ze fermentacjia jeszcze trwa.

Dziekuje i pozdrawiam.

Edited by elroy

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jakie drożdże?

Safale us -05 (tylko niepiszcie prosze ze one tak maja;)

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak warzyłem Pale Ale na tych drożdżach piana po tygodniu zniknęła i nie było śladu po drożdżach na powierzchni, mam nadzieje, że w zestawie z BA dostałem US-05 a nie inne ...:rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy US-05 kożuch drożdży utrzymuje się długo, trochę przypomina pianę jaka powstaje podczas fermentacji burzliwej, ale to nie to. Dlatego też nie należy się sugerować tym kożuchem, ponieważ nie świadczy on o trwającej fermentacji burzliwej. Myślę, że spokojnie można przelewać na cichą po 7 dniach, z tym że ja nie zbieram tej piany a po prostu zanurzam wężyk i ściągam piwo, a kożuch sam się osadza na ściankach fermentatora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam .

Jako ze nadal niebardzo wiem jak postepowac w razie dlugiej buzliwej postanowilem po 10 dniach sprawdzic jakie to BLG jest ukryte pod pianka .

Po zejsciu do piwnicy niemila niespodzianka piana wyszla lekko z rurki (po 10 dniach:/)

Pomiar 4°Blg z 16°Blg (6,11 Vol) wiec postanowilem ze zostawie jeszcze na 2 dni jesli sie niezmieni Aa piana nieopadnie przeleje na cicha .Chyba to dobry pomysl?

Edited by marcus

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam .

Jako ze nadal niebardzo wiem jak postepowac w razie dlugiej buzliwej postanowilem po 10 dniach sprawdzic jakie to BLG jest ukryte pod pianka .

Po zejsciu do piwnicy niemila niespodzianka piana wyszla lekko z rurki (po 10 dniach:/)

Pomiar 4°Blg z 16°Blg (6,11 Vol) wiec postanowilem ze zostawie jeszcze na 2 dni jesli sie niezmieni Aa piana nieopadnie przeleje na cicha .Chyba to dobry pomysl?

Wypowiem się ja jako wieloletni ekspert. ;)

Wszystkie moje dwie warki na burzliwej po 7 dniach wyglądały dokładnie tak samo. Piwo wyszło dobre, nagazowane.

Eksperci napiszą dokładnie to samo. (chyba. :beer: )

Powodzenia.

 

PS. Się spóźniłem. Jestem drugi. ;)

Edited by plx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.