Jump to content
Sign in to follow this  
slotish

Za późno dodany chmiel...

Recommended Posts

Hej!

Dzisiaj uwarzyłem pilsa i popełniłem błąd - zapomniałem dodać 50g Marynki po wyłączeniu palnika. Włączyłem chłodnice i poszedłem czyścić fermentor. Minęło może z 5 minut jak sobie uświadomiłem, że w miseczce leży przygotowany wcześniej chmiel. Wziąłem go i wrzuciłem do chłodzącej się już brzeczki. Wiem, że na pewno miała więcej niż 70C - czy zatem jest szansa, że w piwie będzie chociaż szczątkowy aromat chmielu? A jeśli nie to co mogę zrobić? Może warto pomyśleć o chmieleniu na zimno wobec takiej gafy? Za wszelką radę będę wdzięczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

marynka na aromat ?

spokojnie możesz chmielić na zimno, lub zrobić wyciąg w niewielkiej ilości wody i dolać do fermentującego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale chmiel został już wrzucony. Z doswiadczenia , przy 70C zostanie mu sporo aromatu i trochę smaku.

 

(marynki nie znam...)

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie no ok. po prostu źle przeczytałem i zinterpretowałem, że zapomniałeś dodać chmielu na goryczkę.

W takim wypadku zostaw chmiel w fermentorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.