Jump to content
Sign in to follow this  
coder

Który weizen jest najlepszy?

Recommended Posts

Zastanawia mnie, który z komercyjnych przykładów piw pszenicznych zasługuje na miano ikony stylu, niedoścignionego wzorca.

Nie nazwę go może ikoną stylu ale mnie najbardziej smakuje Obołoń Pszeniczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio dla znajomych zrobiłem panel. Degustowaliśmy 8 różnych piw pszenicznych wśród nich były Schneider Weisse, Paulaner, Franziskaner. Na sześć osób głosujących wygrał Paulaner patrząc na te 3 wymienione. Pozostałych niestety nie piłem :( Dla mnie osobiście: Franziskaner za mdły, ma dla mnie dziwny mydlany smak, a z pozostających 2 Schneider bardziej mi smakuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zastanawia mnie' date=' który z komercyjnych przykładów piw pszenicznych zasługuje na miano ikony stylu, niedoścignionego wzorca.[/quote']

Nie nazwę go może ikoną stylu ale mnie najbardziej smakuje Obołoń Pszeniczny.

No pisząc o tym piwie to chyba od stylu sporo odstaje :( Ma swoich zwolenników, ale jest mocno inny.

Edited by tieroo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyniki wyrównane jak na razie jedynie Maisel w tyle ale to chyba kwestia dostępności bo wszystkie te piwa piłem a Maisela nawet nie widziałem nigdy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zagłosowałem na Paulanera ale nie znam Schneider Weisse i Maisela.

Jednak z pszenic najbardziej zapadła mi w pamięci Schofferhofera Dunkles Hefeweizen - w zapachu banany (a te lubię), goździki i to co najbardziej mnie urzekło czyli świeży chleb czy inne pieczywo. Może to kwestia dnia ale to piwko mi najbardziej zapadło w pamięć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie nie jestem wielkim fanem bawaryjskich pszeniaków, ale zagłosowałem na Paulaner. Lubie też Hacker-Pschorr, ale go nie było na liście :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zagłosowałem na Meiselsa, smak Paulanera już jest dla mnie oklepany, zagłosował bym na weizena z Brauerei Simon albo Hacker-Pschorr ale nie było ich na liście :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to z pszeniczniaków które piłem to bardzo dobry był jasny Tucher w butelce i ostatnio kupiony Ciechan, też w butelce. Tylko, że Ciechan raz potrafi być bardzo dobry a innym razem rozczarować. Paulaner też trzyma bardzo wysoki, równy poziom, ale jak dla mnie bez rewelacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Schneider Tap 7, ale dosłownie o włos przed Maisels Weisse. :beer:

 

Paulaner trochę zbyt pusty w smaku, Franziskaner za słodki. Z polskich pasuje mi Ciechan - niezmiennie, odkąd spróbowałem pierwszy raz (ale ostatnio najczęściej piję moje własne).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakupiłem wszystkie te pszeniczki i zaczynam szkolenie swojego smaku.

 

Zacząłem od Maisel's Weisse Original; i pierwsze rozczarowanie. Spodziewałem się symfonii smaku, a to piwo jest zaledwie poprawne. Da się wypić z przyjemnością, ale smak ma przyciężki i zwietrzały, bez pszenicznej świeżości i lekkości. Chyba zakupiłem jakiś zleżały egzemplarz

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zastanawia mnie' date=' który z komercyjnych przykładów piw pszenicznych zasługuje na miano ikony stylu, niedoścignionego wzorca.[/quote']

Nie nazwę go może ikoną stylu ale mnie najbardziej smakuje Obołoń Pszeniczny.

Podobnie jak admiro, mi najbardziej smakuje Obolon Pszeniczne Niefiltrowane. W tej sondzie zagłosowałem na Paulaner'a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym roku w European Beer Star wygrał weizen z Mahrs Brau i muszę powiedzieć, że był wyjątkowo zacny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W mojej opinii

1.Paulaner na równi (nie będę skromny,ale cóż, w końcu dopracowałem się właściwej receptury) z moim pszenicznym na 3068.

2.Weihenstephaner

3.Obołoń

4.Pszeniczne z Brovarii Poznań

5.Farnziskaner

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo lubię bananowość Fraziskanera i niestety nie potrafię tego osiągnąć w domu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam dodać mniej drożdży niż zalecane. Jak ja zrobiłem na płynnych w których rozbił mi sie tylko jeden z dwóch "baloników" z pożywką to wyszło bananowe piwo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Polecam dodać mniej drożdży niż zalecane.

Potwierdzam - przy podzieleniu startera 3068 na 2 albo 3, z fermentora wyjdzie skrzynka bananow ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, ostatnio dodałem mniej gęstwy niz trzeba, i fermentacja mi się ślimaczy już trzeci tydzień.

Ale zobaczymy jak będzie w smaku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najbardziej bananowa pszenica wyszła mi gdy nie zrobiłem startera z WY3068, tylko wlałem zawartość napęczniałego Propagatora wprost do wiadra. Dodatkowo - bez napowietrzania brzeczki. I jako wisienka na czubku tortu - fermentacja w temp. ~23°C. Dopiero po 3 tygodniach dojrzewania banany dopuściły do aromatu trochę goździków (a w tydzień później piwo zdegenerowało się kompletnie).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

 

jestem fanem pszenicy w (prawie) każdej wersji i często z nimi eksperymentuję. Z wymienionych przez Ciebie chyba najbardziej mi pasuje w smaku Weihenstephaner, Franziskaner (tak jak pisał Maryush) jest mocno bananowy.

 

z pozostałych wymienionych nie piłem tylko Maisel.

 

Przyznam się, że z łatwo dostępnych w Polsce koncernówek lubię też Tuchera (a właściwie to mi najbardziej pod kanon podpada :) )

 

Z dostępnych w Krk niezłe są jeszcze - Steigl Gold Weizen i Engel hefeweizen hell.

 

pzdr.

Edited by wassyl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.