Jump to content
Sign in to follow this  
sebpa

no to sie zalatwilem :)

Recommended Posts

wczoraj robilem dwa starterki, jeden do tripla Wyeast 3787 Trappist High Gravity 50 ml a drugi do pszeniczniaka Wyeast 3056 Bavarian Wheat 50 ml

 

i teraz nie wiem ktory starter jest ktory, nie jestem pewien na 100% :(

 

generalnie wiem w ktorym sloiku jest ktory jesli chodzi o kolejnosc, bo 1-go wlewalem do sloika 2L, a drugiego do dwoch sloikow po 1L. Niemniej teraz nie jestem pewien w jakiej kolejnosci je robilem...

 

tak to jest jak sie robi cos w pol snie o 2 w nocy myslac ze sie bedzie pamietalo

Share this post


Link to post
Share on other sites

wiec istnieje pewne prawdopodobienstwo ze bede mial zasyp do pszeniczniaka na trappist high gravity i zasyp do tripla na bavarian wheat, bomba! :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

zebym to ja wiedzial jak je rozroznic, pierwszy raz te dzordze na oczy widze :( poki co wygladaja podobnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej

Nie wiem jak jest z Bavarian wheat ale moje weihenstephany w starterze miały zapach po prostu 'piwa pszenicznego". Żaden inny starter tak nie pachniał. Więc jeśli to są podobne drożdże to myślę, że jest duża szansa, że dasz rade odróżnic je po zapachu. W kazdym razie powodzenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat THG też mają prawo dawać zapachy bananowe i fenolowe, więc zalecam ostrożność.

 

Kiedyś w stresie to nie potrafiłem odróżnić kega z dormunderem i weizenem, a co dopiero takie podobne drożdże...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadnego z tych szczepów nie używałem, ale podejrzewam że drożdże pszeniczne będą wolniej flokulowały. Więc może starter z THG pierwszy się "wyklaruje"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

skoro takie podobne to moze wyjdzie fajny pszeniczniak w razie pomylki, gorzej chyba bedzie z triplem

 

poki co wygladaja podobnie jesli chodzi o klarownosc,

 

jest roznica natomiast w delikatnych babeluniach ktore sie unosza i tworza delikatne oczka piany na powierzchni jednego z nich, bardzo malo i bardzo drobne ale sa

 

generalnie to by potwierdzalo moje dotychczasowe przypuszczenia, ze tam gdzie pianka jest triplowy dzordz, byly swiezsze wiec moze z wieksza ochota sie wziely za prace

 

w tym drugim w ktorym stawiam ze sa pszeniczne nie zaobserwowalem poki co takich piankowych oczek, drozdze te sa z poczatku 2010, wiec sporo starsze, moze wiecej czasu potrzebuja na rozkrecenie sie?

 

(starter pszeniczny byl 3 dni wczesniej nastawiony niz THG, a mimo to startery znalazly sie wczoraj w tym samym punkcie napecznienia, co by potwierdzalo wieksza aktywnosc THG)

Edited by sebpa

Share this post


Link to post
Share on other sites

wyglada na to ze tam gdzie nie ma pianki klarownosc mniejsza,

 

zatem

 

GOT YOU BABY :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.