Jump to content
Sign in to follow this  
agrest

Nalewka - Aroniówka - sprawdzony przepis - szukam

Recommended Posts

Witam

 

Mamy koło domu dorodny krzew aronii. W tym roku pięknie obrodził. Szkoda żeby zmarnowało się tyle owoców. Wpadliśmy więc z moją lepszą połową na pomysł zrobienia nalewki. Wiadomo, zdrowa, smaczna i kopie :(

 

Ponieważ jednak jesteśmy lajkonikami w dziedzinie nalewek zwracam się do Was. Może macie jakiś sprawdzony przepis?

Trochę pogrzebaliśmy w googlach i jakoś nic nam się nie wyklarowało.

Mamy parę kilogramów owoców, spirytus i dobre chęci :( Na wyniki możemy czekać długo - nigdzie nam się nie śpieszy. Więc jeśli chcecie się podzielić swoimi doświadczeniami w tej materii, chętnie poczytamy.

 

Pozdrawiam

J.

Edited by agrest

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam !!! Moja mama od kilku lat robi w/g tego przepisu. Ja w tym roku mam też zapasik ( 10 buteleczek 0,5 ) tego wspaniałego trunku.

 

PRZEPISIK

 

3 KG ARONII,

2 KG CUKRU,

3 L WODY

440 LIŚCI Z WIŚNI ( TERAZ MOŻE BYĆ Z NIMI PROBLEM).

POWYŻSZE SKŁADNIKI GOTOWAĆ RAZEM PRZEZ 30 MIN.

ODSTAWIĆ NA 24 GODZ., PO TYM CZASIE ODCEDZIĆ I DODAĆ 1 KWASEK CYTRYNOWY.

1,5 L SOKU ROZCIEŃCZYĆ Z 1 BUTELKĄ ( 0,5 L ) SPIRYTUSU. TRZYMAĆ W CIEMNYM MIEJSCU.

 

POLECAM BO NAPRAWDĘ SUPER W SMAKU !!!

Edited by duduś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja nalewkę (nie tylko z aronii) robię tak, że owoce zalewam spirytusem (najlepiej taki koło 80%) i zostawiam na około miesiąc.

Później zlewam spirytus z owoców (nalew) a owoce zasypuję cukrem. Czekam aż cukier się rozpuści całkowicie, zlewam syrop i łączę go ze zlanym wcześniej nalewem. Tu już trzeba pokombinować z proporcjami - jak wolisz słodzą nalewkę to więcej syropu. Nie podaję proporcji w kg bo robię wszystko na oko - spirytusu na owoce tyle żeby je zakryć kilku centymetrową warstwą, cukru od 0,5 do 0,7 kg na dwulitrowy słój owoców itd.

Warto też kapnąć do gotowej nalewki trochę rumu - daje fajny aromat.

Później już tylko leżakowanie a później na zdrowie! :(

Bym zapomniał - aronię warto (a może i trzeba) przemrozić, dobę albo dwie - traci wtedy tą swoją goryczkę. W piwie goryczka jest oki a w nalewce już nie za bardzo :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duduś, dzięki. Widziałem ten przepis chociaż na nieco inne proporcje. Problem jest jednak tak jak sam zauważyłeś z liśćmi wiśni. Teraz chyba nie do zdobycia. Więc niestety z tego przepisu w tym roku nie skorzystam.

 

prusak Twój przepis chyba najbardziej mi teraz pasuje. Chociaż te proporcje. Owoców z 1/4 krzewu mam 5kg na to potrzeba by było 5 litrów spirytusu. Trochę dużo. Chyba zrobię z tego przepisu 2kg a z reszty dżemik na który znalazłem przepis w sieci.

Z tym rumem to świetny pomysł. Nie wiem ile wyjdzie flaszek z 2kg ale podziele to i tak na porcje i jedną zrobię dla porównania z rumem.

Ile mniej więcej Tobie wychodzi flaszek na kg owoców?

 

Przepisik na dżem z aronii. Znaleziony w sieci:

1 kg aronii

? kg jabłek

? kg gruszek

1 kg cukru

1 szklanka wody

 

Aronię umyć i zalać 1 szklanką gorącej wody, następnie dodać cukier i gotować pod przykryciem!

Jabłka i gruszki obrać i zetrzeć na grubej tarce.

Starte owoce dorzucić do ugotowanej na miękko aronii i całość zagotować.

Mieszankę owocową odstawić do następnego dnia.

...

Następnego dnia owoce gotować jeszcze 15-20 min. co jakiś czas mieszając, po 20 min. odstawić do wystygnięcia.

Do chłodnej masy dodać 1i1/2 saszetki żelfixu i dokładnie wymieszać.

Jeszcze raz wszystko zagotować i gorącym dżemem napełniać słoiczki;

Bardzo uważać na to, aby brzegi były czyściutkie !

Przed zamknięciem słoiczka możemy dodać parę kropel śliwowicy lub spirytusu, to zabezpieczy dodatkowo nasze przetwory przed popsuciem, jeżeli jednak słoiczki będą czyste, brzegi dokładnie otarte, a całość zamknięta zaraz po nałożeniu gorącego dżemu proceder ten nie będzie konieczny.

Żadna dodatkowa pasteryzacja nie jest potrzebna, Hurra !

A smak podobno rewelacyjny !

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ile mniej więcej Tobie wychodzi flaszek na kg owoców?

Ile tego wyjdzie zależy po cześci od tego jakie duże i soczyste owoce. W tym roku nastawiłem owoce w dwóch słojach po około 2,5 litra owoców, na to poszły dwa litry spirytusu 80%. Nalewu mam teraz też około 2 litrów, syrop dopiero się robi. Myślę, że po połączeniu syropu z nalewem wyjdzie około 3l nalewki. Jak będzie za mocna pewnie rozcieńczę ją wodą albo słabszą wódką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.