Jump to content

Receptury Barley Wine


Makaron
 Share

Recommended Posts

W sumie jest to bardziej mocny stout niz barley wine, ale w sumie moze byc latwiejszy do uwarzenia w domu niz pelna wersja barley wine. Calosc na 23litry.

 

Slody:

Pale malt 5.210 g

platki kukurydziane (nieprazone, wydaje mi sie ze dodatek odluszczonej maki kukurydzianej rownie dobry moze byc) 960 g

Palony jeczmien 215g

 

Chmiele

Goryczkowe:

Challanger 30g

Northdown hops 23g

 

Mech irlandzki 10g na ostatnie 15`

 

Metoda zacierania

Jednotemperaturowo 66°C przez 90`

Czas chmielenia 90`

 

Drozdze gornej fermentacji.

 

Gestosc poczatkowa powinna byc okolo 15.3 Plato

Gestosc koncowa 3.8 Plato

Zawartosc alkoholu 6.4 obj. 5.0 wag.

Goryczka 35 EBU

Kolor 100 EBC

Edited by Makaron
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Mój barley wine "Oddech wampira"

Słody:5,0 kg pale ale

1,2 kg monachijski

0,4 kg wiedeński

0,4 kg caramunich II

0,2 kg carahell

0,2 kg pszeniczny

0,25kg pszeniczny czekoladowy

Zacieranie przez 90 min. w temp. 67 C

Chmiele: east kent goldings 100g,tettnanger 70g,lubelski 49g

Gotowanie 110 min.,cukier trzcinowy 0,74 kg,mech irlandzki 5g

Drożdże: 1728 scottish ale

Obj. brzęczki ok.23 l Blg.20,5

Rozlew;marzec08,pierwsza degustacja tydzień temu,smakuje wybornie

Link to comment
Share on other sites

smakuje wybornie

A konkretnie? :D

Wiem, że to nie jest proste, ale czy mógłbyś przybliżyć jego smak, bo nigdy żadnego piwa w tym stylu nie piłem a jestem ciekaw. Receptura bardzo intrygująca.

Edited by kopyr
Link to comment
Share on other sites

Hmm....Sądzę,że nawet najbardziej dokładny opis nie odda ducha(smaku) tego piwa.Pewnie inaczej będzie smakować np. za dwa miesiące.

Ale jak jesteś zainteresowany, to daj swój namiar na mojego maila,to Ci sprezentuję butelkę.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.