Jump to content
Sign in to follow this  
Szafek

Moja pierwsza warka

Recommended Posts

Witam wszystkich, dopiero zaczynam swoją przygodę z piwiwarstwem, więc mam kilka pytań. Zamówiłem sobie zestaw http://www.homebrewing.pl/piwo-domowe-ciemne-wes-17kg-p-40.html + ekstrakt słodowy pszeniczny + drożdze Safbrew WB-06. Ile ekstraktu mam dodać do brzeczki przed rozlewem, aby uzyskać pożądane nagazowanie? Czy mogę butelki wygrzać kilka dni przed rozlewem, czy najlepiej przed samym rozlewem? Oraz kwestia dezynfekcji. Zalać wodą cały fermentator, wsypać środek dezynfekujący i zostawić, czy wlać mniej wody i szorować? I teraz pytanie jak z tego zestawu uważyć więcej piwa dobrej jakości? Na stronie pisze żeby dodać ekstrakt słodowy. Ale ile go dodać na l wody, oraz kiedy to zrobić? Pozdrawiam wszystkich piwowarów amatorów, mam nadzieje na wiele udanych warek :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj.

Do nagazowywania przyjmij 8g/l to jest bezpieczna dawka, którą najlepiej przeliczyć do ilości całego nastawu (w Twoim przypadku x20l), czyli 160g. Rozpuść całość w 300ml przegotowanej wody i wlej do fermentatora z kranikiem. Do niego zlej piwo po fermentacji cichej i wymieszaj delikatnie żeby nie napowietrzać. Butelkuj bezpośrednio z fermentatora przy użyciu rurki z zaworkiem do rozlewu, NAPRAWDĘ POLECAM.

Dezynfekcję fermentatora przeprowadzam myjąc go gorącą wodą, a następnie rozpuszczam 20g pirosiarczanu sodu w 1l wody i popłukuję tym ścianki dookoła a następnie dno mieszając fermentatorem. Zlewam płyn, którym dezynfekuję dokładnie umyte butelki, przelewając go z jednej do drugiej przez lejek, przy okazji zanurzając szyjkę, aby i ją zdezynfekować. Nie wyparzam, ani nie wygrzewam butelek, myję na bieżąco po spożyciu i nie mam problemów.

Życzę sukcesów i radości z nowego hobby.

Zapraszam do lektury mojego wątku, link znajduje się w mojej sygnaturze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
I teraz pytanie jak z tego zestawu uważyć więcej piwa dobrej jakości? Na stronie pisze żeby dodać ekstrakt słodowy. Ale ile go dodać na l wody, oraz kiedy to zrobić?

Dodaj 1,7kg ekstraktu jasnego albo bursztynowego WES. No tak samo jak tę puchę z ekstraktem nachmielonym. Piwo pewnie będzie trochę jaśniejsze niż oryginał. Ale tak czy siak będzie dobre :D.

 

A tak na marginesie:

Nie znam się na puchach ale jak wszystkim piszę powinieneś spróbować zacierać. Dużo pełniejsze wrażenia piwowarzenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwny zestaw sobie skompletowałeś. Pierwsza sprawa to czytałem że nachmielone ekstrakty WES są właśnie nachmielone na 10-12 l (w przeciwieństwie do np muntonsa), więc jeżeli chcesz zrobić 20 l bez dodatkowego chmielenia to należałoby użyć dwie takie puszki. W przeciwnym razie piwo może wyjść słabiej nachmielone, ale lepiej żeby się wypowiedział tutaj ktoś kto takich produktów używał.

Druga sprawa to dobór samych ekstraktów: jeżeli chciałeś piwo pszeniczne (drożdże WB-06 tak sugerują) to po co ten ekstrakt ciemny? Trzeba było kupić dwa pszeniczne, a jeżeli dunkel weizen to tu jest coś na ten temat:

http://www.piwo.org/forum/t4040-Dunkel-Weizen-z-ekstraktow.html

(oczywiście w Twoim przypadku ekstrakty niechmielone zastępujesz nachmielonymi).W takim zestawie jaki masz teraz będzie generalnie mało pszenicy.

Dobre piwo osiągniesz rozpuszczając łącznie dwa ekstrakty 1,7 kg i dopełniając do około 21-22 l. Tutaj w tabeli masz przykładowe konfiguracje:

http://www.wes.com.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3

W garnku gotujesz wodę, rozpuszczasz wcześniej podgrzane ekstrakty, chłodzisz garnek np w zlewie, wlewasz do fermentatora i dopełniasz wodą do żądanej objętości. Przed zadaniem drożdży sprawdź temperaturę.

Butelki najlepiej wygrzać przed rozlewem, ale jak zrobisz to trochę wcześniej to też powinno być ok. Przykryj je kapslami, żeby nic do środka się nie dostało.

Sposób dezynfekcja fermentatora zależy od tego czym dezynfekujesz: jak wybielaczem to zalewasz go cały na godzinę ze szklanką wybielacza, jak np oxi one albo pirosiarczan to wystarczy litr albo dwa, zamknąć go i wymieszać dobrze. Osobiście używam i polecam ace.

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie dostałem swój zestaw do warzenia piwa. I mam w zasadzie jedno pytanie. Po fermentacji burzliwej, całość osadów osadza się na dnie fermentatora? Czy mogę przelać piwo na cichą za pomocą wężyka (zaciągnąć płyn ustami)? Nie mam w zestawie rurki do dekantacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy brewkitach nie baw sie w cicha. Wyjdzie klarowne. Dekanuj do fermentatora z kranikiem i butelkuj.

Przepraszam za brak polskich znakow.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecane są gruszki takie od lewatywy, ale ja zaciągam ustami uważając, aby nie dotknąć wylotu wężyka. Zawsze możesz koniec owinąć chusteczką, lub folią i zanim brzeczka doleci usunąć zabezpieczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
ale ja zaciągam ustami uważając, aby nie dotknąć wylotu wężyka.

Trudno mi to sobie wyobrazić. Jak zaciągasz bez dotykania wylotu wężyka?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ale ja zaciągam ustami uważając' date=' aby nie dotknąć wylotu wężyka.[/quote']

Trudno mi to sobie wyobrazić. Jak zaciągasz bez dotykania wylotu wężyka?

Dotykam ustami wężyk powyżej wylotu, aby sam wylot był czysty ;) Przecież piwo płynie wewnętrzną stroną i krawędzią a nie wędruje po wężu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

zaciagaj normalnie ustami i sie nie baw ;) slina ma działanie antybakteryjne wiec nic sie nie wydarzy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
zaciagaj normalnie ustami i sie nie baw ;) slina ma działanie antybakteryjne wiec nic sie nie wydarzy ;)

Gwarantujesz rozumiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dotykam ustami wężyk powyżej wylotu, aby sam wylot był czysty ;) Przecież piwo płynie wewnętrzną stroną i krawędzią a nie wędruje po wężu ;)

A może setka czegoś mocniejszego, bezpośrednio przed przelewaniem, pomogłaby? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gwarantujesz rozumiem?

Gwarancji nie ma nigdy całkowitej ;) ale chyba każdy mniej więcej zna stan swojej jamy ustnej? ;)

Edited by kwl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jejku Ludzie rozwodzicie się nad tak prostą czynnością jak zaciąganie wężyka, ciekawe co będzie jak Kolega będzie chciał sklarować żelatyną. To będzie najdłuższy wątek na forum ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gwarantujesz rozumiem?

Gwarancji nie ma nigdy całkowitej ;) ale chyba każdy mniej więcej zna stan swojej jamy ustnej? ;)

Zanurzasz węża w brzeczce, zatykasz koniec palcem (możesz sobie go zdezynfekować OXI ;) ) Wyciągasz nad drugie wiadro, poniżej poziomu cieszy w pierwszym, puszczasz i leci. Bez całowania węża ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zlałem dzisiaj na cichą, no i jak to przy pierwszej warce nie obeszło się bez kłopotów. Zlałem piwo, zamknąłem fermentator, nalałem wody do zaworka i zamknąłem. Jednak podczas przenoszenia zassało mi wodę z zaworka do piwa. Woda byla czysta przegotowana. Mam się martwić, czy mogę spać spokojnie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zlałem dzisiaj na cichą, no i jak to przy pierwszej warce nie obeszło się bez kłopotów. Zlałem piwo, zamknąłem fermentator, nalałem wody do zaworka i zamknąłem. Jednak podczas przenoszenia zassało mi wodę z zaworka do piwa. Woda byla czysta przegotowana. Mam się martwić, czy mogę spać spokojnie?

Ale ten czas leci już minęły 3-4 dni :beer:

Pamiętaj, piwo nie lubi pośpiechu tylko lubi spokój. Ja na czas transportu wyjmuję rurkę, piwo i tak było niedawno przelewane to nie zdążyło wytworzyć warstwy CO2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zlałem dzisiaj na cichą' date=' no i jak to przy pierwszej warce nie obeszło się bez kłopotów. Zlałem piwo, zamknąłem fermentator, nalałem wody do zaworka i zamknąłem. Jednak podczas przenoszenia zassało mi wodę z zaworka do piwa. Woda byla czysta przegotowana. Mam się martwić, czy mogę spać spokojnie?[/quote']

Ale ten czas leci już minęły 3-4 dni :beer:

Pamiętaj, piwo nie lubi pośpiechu tylko lubi spokój. Ja na czas transportu wyjmuję rurkę, piwo i tak było niedawno przelewane to nie zdążyło wytworzyć warstwy CO2.

Ja polecam lekkie uchylanie pokrywy fermentatora przed podnoszeniem. Zasysa wtedy powietrze szczeliną a nie rurką , i nie ma szans na wodę w piwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Następnym razem nie popełnię błędów jakie popełniłem przy tej warce :beer:

Jasne, że nie..... popełnisz inne :) ale w tym cała przyjemność poniekąd.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.