Skocz do zawartości

Browar Parnik


olo333

Rekomendowane odpowiedzi

Zacieranie:

Lodówka turystyczna 90 min' date=' od 68°C do 63°C (nie wiem co tak dzisiaj spadło). Wysładzanie na raty.[/quote']

Zima idzie kolego, zima :):)

To mam nadzieję, że i chłodzić będzie się szybciej :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka 22 - Wygląda na to, że pils (niemiecki?)

 

Miała być 10°Blg ale tym razem pozytywnie zaskoczyła mnie moja wydajność i przed gotowaniem było 10,5°Blg. Skład:

Pilzneński - 3,6 kg

Carapils - 0,2 kg

 

Zacieranie: lodówka turystyczna 60 minut, od 70 do 67°C. Wysładzanie na raty.

 

Chmielenie:

20 g magnum 9,5% AA (szyszki) - 60 min (w te 9,5 % po ostatnim alcie nie wierzę, na szczęście to już koniec magnum z 2010 roku, w lodówce już mam z 2011)

10 g lubelskiego 4% AA (szyszki) - 15 min

10 g lubelskiego 4% AA (szyszki) - 1 min

 

Zastanawiam się czy rozcieńczyć do 10°Blg czy tak zostawić. Gęstości po gotowaniu jeszcze nie mierzyłem. W piwnicy czekają drożdże Wyeast 2308 Munich Lager (litrowy starter - zlany i dodane 0,5 litra brzeczki celem rozruszania :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka 23 - marcowe

 

Skład:

Pilzneński - 2,5 kg

Monachijski - 1,5 kg

Carapils - 0,2 kg

Caramunisch - 0,2 kg

 

Zacieranie: 60 minut w lodówce turystycznej, od 70 - 67 °C

 

Chmielenie:

20 g Magnum 13 % AA(szyszki) - 60 min

10 g lubelskiego 4% AA (szyszki) - 05 min

10 g lubelskiego 4% AA (szyszki) - 01 min

 

Po schłodzeniu do 16°C zadana gęstwa z munich lager. Gęstość początkowa - 13°Blg, objętość 22 litry.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 24 - Pils czeski

 

Piwo zacierane w nocy 14-01-2012.

 

Sklad:

Pilzneński klepiskowy Bruntal - 4,05 kg

Carapils - 0,25 kg

 

Zacieranie: lodówka turystyczna, 60 minut, 70°C do 67°C

 

Chmielenie - 60 minut

45 g Saaz 3,5 AA (szyszka) - 60 minut

15 g Saaz 3,5 AA (szyszka) - 15 minut

20 g Saaz 3,5 AA (szyszka) - 3 minuty

 

Wyszło 22 litry, 12°Blg. Po schłodzeniu do 20°C zadana uwodniona saszetka W34/70 i przeniesione do piwnicy. W tej chwili ma 8°C.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 24 - Pils czeski

 

Wczoraj przelany do małego fermentatora (10 litrów) i do szklanego balona (11 litrów) i przeniesiony do lagerowania. Po doświadczeniach z marcowym, które zamarzło w piwnicy, tym razem przeniosłem na strych - 2 - 3°C. Edycja: około 0°C, jak się okazało po zmierzeniu termometrem.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 25 - marcowe

 

Zapiski robione w trakcie warzenia. Skład:

Pilzneński - 2,5 kg

Monachijski - 1,5 kg

Carapils - 0,25 kg

Caramunisch - 0,25 kg

 

Zacieranie: 60 minut w lodówce turystycznej, 68°C przez 15 minut, następnie dolanie wrzątku i podniesienie do 71°C - 45 minut.

 

Chmielenie:

24 g Premiant 7,5 % AA(granulat) - 60 min

15 g Lubelski 4% AA (szyszki) - 15 min

15 g Lubelski 4% AA (szyszki) - 01 min

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 25 - marcowe

 

Uzyskałem 22 litry, 13°Blg. Trochę przesadziłem z chłodzeniem bo gdy rano zadawałem drożdże, to brzeczka miał około 6°C. Drożdże - gęstwa z munich lager.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 26 - miała być dziesiętka, jest pils czeski

 

Podczas wczorajszego zacierania wydajność mnie zaskoczyła. Myślałem o dolaniu wody, ale zostawię tak jak jest. Skład:

Pilzneński - 3,4 kg

Carapils - 0,2 kg

 

Zacieranie w lodówce w 15 litrach wody. 10 minut 68°C, a następnie dolanie 2 litrów wrzątku - 50 minut 71-68°C.

 

Chmielenie:

25 g Premiant 7,5 % AA(granulat) - 60 min

20 g Saaz 3,5 AA (szyszka) - 18 minut

20 g Saaz 3,5 AA (szyszka) - 2 minuty

 

Wynik końcowy: 23 litry 11,5°Blg. Schłodzone do 13°C i zadane gęstwą W34/70. W tej chwili ma okoł 11°C, powoli zaczyna pracować.

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 23 - marcowe

 

Zabutelkowana wczoraj z dodatkiem 100 g cukru i łyżki gęstwy z munich lager.

 

Warka 24 - pils czeski

 

Do wiaderka z 10 litrami piwa wczoraj dosypałem 10 g chmielu saaz - chmielenie na zimno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 27 - Urbock

 

Piwo zacierałem 2 marca. Skład:

Wędzony - 2 kg

Monachijski - 2kg

Pale Ale - 1 kg

Pszeniczny - 0,4 kg

Carapils - 0,3 kg

Caramunich - 0,3 kg

Pilzneński - 0,2 kg

 

Zacieranie w lodówce. Po wsypaniu słodów temperatura około 66°C. Dolałem dwa litry wrzątku - 69°C. Po 15 minutech litr wrzątku - 71°C. Po 60 minutach próba jodowa pozytywna, więc czekam dalej. Po kolejnych 30 minutach dosypałem 0,2 kg pilzneńskiego, by dostarczyć nowych enzymów. Niewiele to jednak zmieniło, po łącznie 110 minutach od zasypu rozpocząłem filtrację, Stwierdziłem, że w czasach gdy robiono koźlaka prastarego, jodyny nikt nie używał ;)

 

Chmielenie:

25 g Premiant 7,5 % AA(granulat) - 60 min

20 g Lubelski 4% AA (szyszki) - 15 min

 

Wyszło 20 litrów o ekstrakcie 16°Blg. Schłodzone do 16°C i zaszczepione drożdżami munich lager.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 24 - pils czeski

 

Pozostała część zabutelkowana 06.03.2012 - 11 l + 45 g cukru.

 

Warka 26 - pils czeski

 

Przelany 07.03.2012 i wystawiony do lagerowania na tak długo jak pogoda pozwoli. Marcowe w tym samym pomieszczeniu ma 3,5°C.

 

A oprócz tego wczoraj przyniosłem schab ala parmeński ze strychu, z około jednego kilograma zostało 765 g i na oczach mojej obrzydzonej małżonki zjadłem jeden plasterek, na razie żyję ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 28 - tmave

 

Zacierane dzisiaj. Skład:

Pilzneński - 2,45 kg

Monachijski typ II - 1 kg

Caramunich typ I - 0,3 kg

Carafa special typ I - 0,2 kg

 

Zacieranie: w lodówce, 68°C przez 60 min

 

Chmielenie:

20 g Premiant 7,5 % AA(granulat) - 60 min

Edytowane przez olo333
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 28 - tmave

 

Wynik końcowy - 21 l,12°Blg. Drożdże zadane w 13°C - gęstwa W34/70.

I tak mniej więcej wygląda mój ostatni lager tego sezonu. Na strychu czeka już 25-kilogramowy worek pale ale, brakuje tylko odpowiednich chmieli i drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.