Skocz do zawartości

Browar A&M


bubuś

Rekomendowane odpowiedzi

Warka nr 65 koźlak

 

 

- Słód wiedeński - 2,90kg

- Słód monachijski 2 - 2,20kg

- Słód pilznejski - 2,50kg

- Słód caramunich 1 - 0,30kg

- Słód caraplis - 0,40kg

- Chmiel marynka 7,5% - 20gr

- Chmiel h. hersbrucker 3,5% - 20gr

- Mech irlandzki - 5gr

 

 

Śruta do 25l wody o temperaturze 64°C

Przerwa 30 minut 63°C

Po 10 minutach 1/3dekot 71°C - 10' , gotowanie 20'

Zwrot dekotu

Przerwa 30 minut 71°C

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 15l wody - 70°C

 

Gotowanie 60 minut

 

- od początku 20gr marynki

- w 50 minucie 20gr h. hersbrucker i mech irlandzki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Za pomocą paru pojemników z lodem warka schłodzona do 13°C , zadana gęstwa po burzliwej z warki 62 ( W 34/70 )

Wyszło 26,5l / 17,5°Blg i 2 x 1l / 12°Blg na startery lub rezerwę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 66 kożlak pszeniczny

 

- Słód pszeniczny ciemny - 2,00kg

- Słód pilznejski - 2,00kg

- Słód monachijski 2 - 1,50kg

- Słód pszeniczny jasny - 2,00kg

- Słód carawheat - 0,50kg

- Słód caea 20 - 0,30kg

- Chmiel marynka 7.5% - 10gr

- Chmiel h. hersbrucker 3,5% - 30gr

 

 

 

Śruta pszeniczną do 17l wody o temperaturze 41°C

Przerwa 45 minut 40°C

Przerwa 15 minut 46°C

Przerwa 15 minut 51°C

Dodać 8l wrzątku i resztę słodów

Przerwa 30 minut 63°C

Po 10 minutach 1/3 dekot 72°C -10', gotowanie 20'

Zwrot dekotu i przerwa 40 minut 71°C

Podgrzać do 78°C

 

Filtracja i wysładzanie 3 x 4l wody 71°C

 

Gotowanie 70 minut

W 10 minucie marynka i h. hersbrucker

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 25l / 20.5°Blg

Dzisiaj o 1:30 zadana gąstwa zymoferm waissbier 4

Zakładałem 21,5°Blg i trochę mniejszą objętość , ale brakło sił.

Rano fermętki bulgoczą aż miło.

To był bardzo długi dzień:ble:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

0,7l piwa stracone przez wędrówki drożdży:( Pszeniczka zeszła w 24h z 20,5°Blg do 9°Blg .

Dałem tylko 80ml gęstwy z poprzedniej warki , a tu taka niespodzianka.

Muszę przyznać , że świeże zenki startują bardzo wolno. Z gęstwy to już żywioł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 63 rozlana do 42 butelek 0,5l z dodatkiem 2,5gr cukru na butelkę. Mocna pszeniczka zeszła do 5°Blg. Zapowiada się dobre piwko.

 

Warka 64 , koźlak dudeltowy przelany na cichą. Warka zeszła do 7°Blg z 22°Blg . Chociaż drożdże , które dodałem nie są dedykowane do tego stylu , to zielone piwo jest dobre. Myślę że na cichej piwko zejdzie jeszcze o 1°Blg -1,5°Blg , ale nie więcej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Wreszcie trochę więcej czasu , więc trzeba nadrobić zaległości w warzeniu. Słód zamówiony , drożdże Wyeast Munich Lager i Wyeast 2565 Kölsch poszły do ciepełka. Myślę , że od poniedziałku spędzę sporo czasu w warzelni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 67 Zmora z pszeszłości , piwo w styly Irish Red Ale

 

- Słód pale ale - 3,00kg

- Słód pilznejski - 1,50kg

- Słód monachijski 2 - 0,50kg

- Słód crystal - 0,50kg

- Jęczmień palony - 0,04kg

- Chmiel bramling cros 7% - 20gr

- Chmiel fuggles 5,10% - 20gr

 

Śrutę wsypać do 19l wody o temperaturze 70°C

Przerwa 80 minut 68°C

Dodać palony jęczmień

Podgrzać do 78°C

 

Filtracja i wysładzanie 3 x 4l wody 71°C

 

Gotowanie 60 minut

 

Od początku 20gr bramling cross

W 45 minucie 20gr fuggles

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 68, piwo w styly oktoberfest

 

- Słód wiedeński - 2,00kg

- Słód pilznejski - 3,00kg

- Słód monachijski 2 - 1,00kg

- Słód caramunich - 0,40kg

- Słód zakwaszający - 0,125kg

- Słód melanidynowy - 0,220kg

 

- Chmiel marynka 8,5% - 15gr

- Chmiel h. hersbrucker 3,5% - 35gr

- Mech irlandzki - 5gr

 

Śrutę wsypać do 22l wody o temperaturze 64°C

Przerwa 20 minut 63°C

przerwa 40 minut 71°C

Podgrzać do 78°C

 

Filtracja i wysładzanie 3 x 4,5l wody 71°C

 

Gotowanie 70 minut

 

Od początku 15gr marynki i 15gr h. hersbrucker

W 60 minucie 20gr h. hersbrucker i 5gr mchu irlandzkiego

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj rano do ciepełka poszły drożdże wyeast 2565 kölsch. Jak wszystko pójdzie dobrze , to w niedzielę nastawię starter , a w poniedziałek do warzenia.

 

Burzliwa w IRA praktycznie zakończona , więc jutro na cichą.

 

Marcowe zeszło do 6°Blg i tak się zastanawiam czy nie podnieś temperatury do 14°C na 1 dzień

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 69 kolońskie

 

 

- Słód pilsnejski - 5,40kg

- Słód wiedeński - 0,30kg

- Słód caraplis - 0,30kg

- Chmiel h. tradition 3,5% - 25gr

- Chmiel h. spalt select 4,8% - 50gr

 

Śrutę wsypać do 17l wody o temperaturze 62°C

Przerwa 30 minut 65°C

Przerwa 40 minut 72°C

Podgrzać do 77°C

 

 

Filtrować i wysładzać 4 x 4 litry

 

Chmielenie 80 minut

 

10? - 40gr spalt select

60? - 10gr spalt select

70? - 25gr h tradition

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i many 70

Warka nr 70 zielone ( dla chrześniaka Patryka )

 

 

- Słód pilsnejski - 4,00kg

- Słód caraplis - 0,40kg

- Słód cara - 0,40kg

- Chmiel magnum 15% - 10gr

- Chmiel lubuski 4,4% - 35gr

- Barwnik spożywczy niebieski - 6gr

 

Śrutę wsypać do 16l wody o temperaturze 65°C

Przerwa 25 minut 63°C

Przerwa 40 minut 72°C

Podgrzać do 77°C

 

 

Filtrować i wysładzać 3 x 5 litry

 

Gotowanie - 70 minut

 

Magnum w 10 minucie

lubuski 15gr w 50 minucie

lubuski 20gr i barwnik w 65 minucie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gratulacje z okazji 70 warki! :D
No i many 70

Warka nr 70 zielone

Dzięki za gratul.

[...]

- Barwnik spożywczy niebieski

Żeby uzyskać zielone piwo dodałaś niebieski barwnik? :D

Tak. Troszkę niebieskiej chemi i masz super zieleń.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.