Skocz do zawartości

Browar A&M


bubuś

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 293
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Sory że dopiero dziś , spoko mogę wysłać , na belgi też się załapię , własnie miałem coś kupić :okey:

Napisz gdzie mam wysłać. Na cichą będę przelewał za 3-4 dni.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 91 wiedeński lager

 

- Słód wiedeński - 4,5kg

- Słód monachijski 2 - 1kg

- Chmiel brewers gold 7,6% - 20gr

- Chmiel tradycion 5,3% - 20gr

- Chmiel saaz - 3,5% 15gr

 

 

 

Śruta do 18l wody o temperaturze 50°C

Przerwa 15 minut 51°C

Przerwa 40 minut 63°C - 65°C

Przerwa 20 minut 71°C

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 20l wody 77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

 

W 10 minucie 20gr brewers goldm i 10 gr tradycion

W 60 minucie 10 gr tradycion i 15 gr saaz

 

Wyszło 26,5l / 12,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 87 pszeniczka 2 po cichej została na 5°BLG i została zabutelkowana z 3gr cukru / 0,5l.

Warka 90 witbier zlana na cichą przy 3,5°BLG.

O drożdżach mauribrew weiss y-1433 po 3 warkach mogę powiedzieć , że bardzo słabo odfermentowują , można śmiało robić dłógą przerwę maltozową w przeciwieństwie do WB

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 92 Witbier 2

 

- Słód pilznejski klepiskowy - 2,1kg

- Słód pszeniczny - 0,30kg

- Słód karmelowy jasny - 0,10kg

- Pszenica- 1,80kg

- Owies - 0,70kg

- Chmiel marynka 9% - 20gr

- Chmiel perle 6% - 20gr

- Kolendra - 8gr

- Skórka z 3 pomarańczy

 

Śruta niesłodowa do 6l wody 66°C

Przerwa 20 minut 66°C

Przerwa 10 minut 80°C

 

 

Do 12l wody 50°C dodać skleikowaną śrutę i słody

Przerwa 60 minut 65°C - 62°C

Przerwa 20 minut 71°C

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 15l wody 77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

 

W 10 minucie 20gr marynki

W 50 minucie skórki z pomarańczy 1/2 kolendry

W 60 minucie 20 gr perle

W 65 minucie reszta kolendry

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 93 Lukrecjowy Porter Bałtycki

 

- Słód pilznejski klepiskowy - 3,2kg

- Słód wiedeński - 2,30kg

- Słód monachijski 2 - 3,00kg

- Słód caraaroma - 0,20kg

- Słód caramunich 1 - 0,50kg

- Jęczmień palony - 0,10kg

- Słód carafa 2 - 0,20kg

- Słód czekoladowy - o,13kg

- Owies - 0,50kg

- Chmiel iunga 11,1% - 30gr

- Chmiel perle 6% - 20gr

- Korzeń lukrecji - 0,05kg

 

Śruta do 18l wody 53°C ( bez palonych )

Przerwa 15 minut 52°C

Dolać 8l wrzątku

Przerwa 35 minut 65°C - 62°C

Przerwa 35 minut 71°C

Dodane palone i podgrzane do 76°C

 

Filtracja i wysładzanie 22l wody 77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

W 10 minucie 30gr iunga i połowa korzenia lukrecji

W 60 minucie 20 gr perle i połowa korzenia lukrecji

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wyszło 25,5l / 20,5°Blg

Zadana gęstwa z warki 91.

Fermentacja w 9°C

 

Zostało jeszcze 5l cieniuszka , więc dodałem resztki z zamrażarki i wyszło 13 l mieszańca 13°Blg

Zobaczymy co z tego wyjdzie ( dodatkowo nachmieliłem to coś )

Dodana gęstwa S-33

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 94 Bohemian Pilsner 3

 

Słód pilznejski klepiskowy - 5,5kg

Chmiel saaz 3,5% - 85gr

Chmiel iunga 11,1% - 15gr

 

 

Śruta do 18l wody 53°C

Przerwa 15 minut 52°C

Po 10 minutach dekot 8l 10'-63°C , 10' - 72°C , 15'- gotowanie

Przerwa 30 minut 63°C

Zwrot dekotu

Przerwa 35 minut 72°C

Podgrzane do 76°C

 

Filtracja i wysładzanie 18l wody-77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

Od początku 15gr iunga i 50gr saaz

W 65 minucie 35gr saaz

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 95 Biere de Garde 4

 

Słód pilznejski - 5,00kg

Słód monachijski 2 - 1,00kg

Słód wiedeński - 0,80kg

Słód caraplis 0,25kg

Słód caramunich 1 - 0,15kg

Cukier - 1kg

Chmiel styrian golbings 5,2% - 20gr

Chmiel iunga 11,1% - 15gr

 

 

Śruta do 21l wody 50°C

Przerwa 40 minut 65°C - 62°C

Przerwa 25 minut 72°C

Podgrzane do 76°C

 

Filtracja i wysładzanie 20l wody-77°C

 

Gotowanie 70 minut

 

W 10 minucie 15gr iunga i 5gr styrian goldings

W 60 minucie 15gr styrian goldings

W 65 minucie cukier

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka 96 kolońskie 5

 

Słód pilznejski - 4,00kg

Słód caraplis 0,20kg

Słód pszeniczny jasny - 0,40kg

Chmiel northern brewer 7,6% - 30 gr

Chmiel perle 6% 25gr

 

 

Śruta do 12l wody 54°C

 

Przerwa 10 minut 53°C

Dodać 5l wrzątku

Przerwa 30 minut 65°C - 62°C

Przerwa 30 minut 71°C

Podgrzane do 76°C

 

Filtracja i wysładzanie 16l wody-77°C

 

Gotowanie 80 minut

 

W 10 minucie 30gr northern brewer

W 60 minucie 15gr perle

W 75 minucie 10gr perle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od jakiegoś czasu komoletujemy sprzęt do kegowania i rozlewu piwa.

Teraz trzeba to wszystko poskładać do kupy , no i będzie piwko lane.

Wreszcie odsapniemy trochę od butelek , których nie wiadomo czemu , zawsze było za mało.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 89 alt bier 2 ( 2 °Blg) przelany do kega z 80gr cukru / 18l , reszta zabutelkowana z 3gr cukru/0,5l

Warka 91 lager wiedeński ( 2,5°Blg ) przelany do kega z 80gr cukru / 18l , reszta zabutelkowana z 2,9gr cukru / 0,5l

Warka 92 witbier ( 2 °Blg ) przelana do kega z 80gr cukru / 18l , reszta zabutelkowana z 3,2gr cukru / 0,5l

Warka 93a mieszaniec ( 3 °Blg ) przelana do kega z 65gr cukru / 13l

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 93 lukrecjowy porter bałtycki przelany na cichą przy 5°Blg. Piwko już teraz zapowiada się bardzo dobrze. Korzeń lukrecji zostanie na stałe włączony do warzenia ciemnych piw , ten nowy ( w moim przypadku ) dodatek daje delikatną słodycz i przyjemny smak.

 

Warka 94 bohemian pilsner 3 przelana na cichą przy 2,5°Blg. Piwo troszkę za dużo odfermentowało, ale jest :okey: , za parę miesięcy będzie super.

Edytowane przez bubuś
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 97 koźlak podwójny

 

- Słód wiedeński - 2,90kg

- Słód monachijski 2 - 1,90kg

- Słód pilznejski - 3,90kg

- Słód caramunich 1 - 0,30kg

- Chmiel marynka 9% - 30gr

- Chmiel tradycion 5,3% - 25gr

 

 

 

 

Śruta do 20l wody o temperaturze 56°C

Przerwa 10 minut 55°C

Dolać 6l wrzątku

Przerwa 40 minut 63°C - 65°C

Po 15 minutach dekot 9l - 70°C - 10 minut , gotowanie 15 minut i zwrot

Przerwa 30 minut 71°C

 

Podgrzać do 77°C

 

Filtracja i wysładzanie 15l wody 77°C

 

Gotowanie 80 minut

 

 

W 20 minucie 30 gr marynki

W 70 minucie 25 gr tradycion

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.