Jump to content
bubuś

Browar A&M

Recommended Posts

Witam. Myślę że już najwyższy czas zacząć robić zapiski. Zacznę od podania krótkiego profilu naszego browaru ( gotuję z bratem )

Z reguły robimy piwa pod swój smak , a nie pod jakiś konkretny styl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś poszła na cichą warka nr 41 lager 13,5 BLG. Młode piwo ma obiecujący smak.

Do butelek rozlaliśmy świąteczne 24 BLG. Ciężko będzie się doczekać nagazowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

Witam sąsiadów ;)

Liczba warek słuszna a idea jeszcze słuszniejsza ;)

Konkursy a szczególnie warzenia stylowców pod konkursy to bicie piany :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Do butelek rozlaliśmy świąteczne 24 BLG. Ciężko będzie się doczekać nagazowania.

Istnieje też ryzyko, że ciężko to w ogóle będzie nagazować... Przynajmniej ja tak miałem w moim RIS (też 24°Blg).

Do ilu Wam odfermentowało?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Użyłem drożdży WLP570 Belgian Golden Ale , trawią ponoć do 15%

A odfermentowało do 3,5 BLG

Do butelek rozlaliśmy świąteczne 24 BLG. Ciężko będzie się doczekać nagazowania. Użyłem drożdży WLP570 Belgian Golden Ale ' date=' trawią ponoć do 15%[/quote']

Istnieje też ryzyko, że ciężko to w ogóle będzie nagazować... Przynajmniej ja tak miałem w moim RIS (też 24°Blg).

Do ilu Wam odfermentowało?

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadzam się. My gotujemy dla siebie i tylko to co lubimy. Robienie piwa tylko po to żeby zaliczyć jakiś styl jest bez senu.

Cześć :)

 

Witam sąsiadów :)

Liczba warek słuszna a idea jeszcze słuszniejsza :)

Konkursy a szczególnie warzenia stylowców pod konkursy to bicie piany :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cza rozruszać drożdże White Labs WPL 570 Belgian Golden Ale. Problem taki że w piwnicy resztki słodów i chmielu , więc daję to co mam.

Warka 42 Belg

 

-Słód pal ale - 3,60kg

-Słód pilzneński - 2,00kg

-Słód crystal 120 - 0,40kg

-Słód carared - 0,25kg

-Słód zakwaszający - 0,12kg

-Chmiel citra - 5gr

-Chmiel brewers gold - 25gr

-Chmiel lubuski - 25gr

 

Śrutę wsypać do 22l wody o temperaturze 64

Przerwa 35 minut 62-63

Przerwa 35minut 72

Podgrzać do 78

Filtrować i wysładzać 3x 4 litry

Chmielić 70 minut

Po 10 minutach 5gr citra i 25gr brewers gold

Po 40 minutach 10gr lubuski

Po 60 minutach 15gr lubuski

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po schłodzeniu do 22 dodam gęstwę White Labs WPL 570 Belgian Golden Ale.

Wyszło 26,5 l /14 BLG

PS czas na jakieś większe zakupy.

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj warka 42 poszła na cichą , zeszło do 3 BLG. Piwo jest praktycznie całkiem klarowne.

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wreszcie dojechała do nas świeża dostawa słodów.Wreszcie będzie można coś uwarzyć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj zrobiliśmy degustację 2 piw bożonarodzeniowych , 1 zabutelkowane 04-10 21,5blg dolniak i 2 zabutelkowane 16-10 24blg górnej fermentacji. 1 szybko się ułożyło , smak bardzo dobry ,gęsta piana trochę słabo nagazowany (ale ma jeszcze czas)

2 piana gęsta , nagazowanie już prawie idealne , w smaku czuć przyprawy , cytrusy ale to jeszcze nie to. W tym roku spożyjemy tylko po parę butelek , reszta zostanie na następne święta.

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 43 lager z przypadku

 

Miał być pilzner , niestety w przesyłce rozerwały się 2 worki i słody się trochę wymieszały więc zasyp trochę z przymusu.

Miałem też użyć nowiutkich drożdży bohemian lager ale w końcu użyłem 6 pokolenie octoberfest.

 

 

-Słód Bohemia pilzner - 5,00kg

-Słód monachijski - 0,30kg

-Chmiel prele - 40gr

-Chmiel sazz - 50gr

 

Śrutę do 18l wody o temperaturze 64

Przerwa 30 minut 62-63

Przerwa 35minut 72 dodać

Podgrzać do 78

Filtrować i wysładzać 3x 4 litry

Chmielić 70 minut

Po 10 minutach 40gr perle

Po 40 minutach 25gr saz

Po 60 minutach 25gr saz

Schłodziłem bo 20 i dodałem gęstwę octoberfest

BLG początkowe data : 03-11-2010 / 12blg / 25,5l

Fermętacja burzliwa w temperaturze 11'

Jutro wczesna pobudka i kolejna warka pszeniczniak ciemny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na lagerze piana na 5 cm , aż miło patrzeć.

Wczoraj zrobiliśmy kolejną warkę pszeniczne ciemne dunkel-weizen 2

 

-Słód pszeniczny - 2,40kg

-Słód pilzneński - 2,50kg

- Słód crystal 50 - 0,35kg

-Słód pszeniczny ciemny - 0,40kg

-Słód pszeniczny czekoladowy - 0,09kg

-Chmiel lubuski - 45gr

 

Śrutę do 18l wody o temperaturze 48

Przerwa 30 minut 46

Dekot 8l przerwa 20-63' , 20-72, 20' gotowania

Przerwa 15 minut 53

Przerwa 40 minut 62-63 - zwrot dekotu

Przerwa 20minut 72 dodać czekoladowy

Podgrzać do 78

Filtrować i wysładzać 3x 4 litry

Chmielić 70 minut

Po 10 minutach 45gr perle

BLG początkowe data : 04-11-2010 / 12blg / 26l

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rano na pszeniczniaku gęsta ,duża piana.

Dzisiaj rano kolejna warka 45 dortmunder 2

 

- Słód pilzneński - 4,00kg

- Słód monachijski 1 - 0,50kg

-Słód monachijski 2 - 0,70kg

- Słód carapils - 0,70kg

-Chmiel spalt select - 45gr

-Chmiel perle - 40gr

 

Śrutę wsypać do 20l wody o temperaturze 53

Przerwa 20 minut 50

Dolewamy 6 litrów gorącej wody

Przerwa 20 minut 62

Przerwa 40 minut 73

Podgrzać do 78

Filtrować i wysładzać 2 x 4 litry

Chmielić 75 minut

Po 10 minutach 40gr perle

Po 55 minutach 15gr spalt select

Po 70 minutach 25gr spalt select

2010-11-05 27 litrów /13,5 blg

Po schłodzeniu do 20' dodaliśmy starter daniach lager

Myślę że te leniuch będą lepiej pracowały niż przy 1 dortmundzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś nie tak z dortmundem , drożdże jeszcze nie zaczeły pracować. Z resztą za1 razem było podobnie , tylko nie tak długo.

Poczekam do rana jeżeli nie ruszą to zadam inną gęstwę. Zastanawiam się czy w takim przypadku nie przegotować całości.

Z koleji warka 44 dunkel-weizen 2 chyba zakończył burzliwą , rano pomiar blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1 l /9blg - 3 dni w 24' Starter ruszał bardzo wolno. Ale z doświadczenia z 1 warzenia na tych drożdżach to norma.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wieczorem przeniosłem do 20' ,6:00 rano zaglądam i nic.

Do butelek poszedł 1 lager , a do fermentatora po nim dortmunder i zaraz do lodówki na 11'. Teraz będzie pracować 6 pokolenie octoberfest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na dortmundzie jest już gęsta piana. Pewnie nowe drożdże wzięły się ostro do roboty. Zrobiłem na nich już 7 warek i za każdym razem fermentacja szła jak po maśle.

Zastanawiam się czy te pierwsze padły.

Co do pszeniczniaka zszedł nam do 2,5blg , zostawimy go jeszcze z 2 dni i do butelek , bez cichej ,jest dość klarowny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże dojechały więc czas na warkę 46 kolońskie.

 

-Słód pilzneński - 5,40kg

-Słód wiedeński - 0,60kg

-Chmiel spalt select - 75gr

 

Śrutę wsypać do 22l / 64'

Przerwa 10 / 62'

Przerwa 30 / 66'

Przerwa 30 / 72

Podgrzać do 78

 

Filtrować i wysładzać 3 x 4 litry

 

Chmielenie70 minut

Po 10 minutach 40gr hallertau spalt select

Po 50 minutach 35gr hallertau spalt select

Schłodzone do 15' dodane drożdże Wyeast 2565 Koelsch

 

Wyszło 27 litrów / 12blg

 

Fermentacja burzliwa 15'-16'

 

Podczas warzenia na cichą poszły warki 43 ( zeszło do 2,5 blg ) i 45 ( zeszła do 2 blg)

 

Podczas chmielenia do butelek poszły warki : 42 (wyszło 51 butelek , blg końcowe 2 , cukier do refermentacji 6,8gr/ litr) i warka 44 ( wyszło 52 butelki , blg końcowe 1,5 do refermentacji 2l rezerwy na 24l piwa)

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj uwarzone 2 kolejne warki.

Zapiski dopiero dziś.

Warka 47 śnieżny lager 1

Zasyp:

 

- Słód pilzneński - 5,00kg

- Słód monachijski 1 - 0,70kg

- Słód cara 50 - 0,30kg

-Słód cara plis - 0,30kg

 

Zacieranie:

 

Śrutę wsypać do 20 l wody 55°C , podgrzać do 63°C , dekot 1,3 zacieru 73°C przerwa 15' , gotowanie 20'

63°C - 35'zwrot dekotu

72°C - 30'

Podgrzać do 77' i filtracja.

Wysładzanie 3 x 4l wody 73'

 

Chmielenie 70'

40gr sladek 70'

20gr saaz 20'

13gr saaz 10'

 

Chłodzenie do 16°C

 

Zadana gęstwa z warki 45( czyli mieszanki danich lager i octoberfest)

 

1 dzień fermentacja w 13°C później 9°C

 

Wyszło 26,5l / 15 blg

Edited by bubuś

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 48 śnieżny lager 2

 

Zasyp:

 

- Słód pilzneński - 2,50kg

- Słód monachijski 1 - 3,50kg

- Słód cara 50 - 0,30kg

 

Zacieranie jak warka 47

 

Chmielenie 70'

 

- sladek 40gr - 70'

- permiant 20gr - 20'

- saaz 15gr - 10'

 

Chłodzenie do 16°C

 

 

Zadana gęstwa z warki 45( czyli mieszanki danich lager i octoberfest)

 

1 dzień fermentacja w 13°C później 9°C

 

Wyszło 26,5l / 15 blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj do butelek poszły warki 43 i 45.

Lager z przypadku ( 43 ) zszedł do 2,5 blg do refermentacji 3,3gr glukozy/butelkę 0,5l

Dortmunder 2 ( 45 ) zszedł do 2 blg do refermentacji 3,5gr glukozy/butelkę o,5l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.