Skocz do zawartości

Receptury Imperial Stout


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Wyjatkowa wersja mocnego piwa. Powinien byc dojrzewany w beczkach przez kilka tygodni (to chyba chodzi o fernetacje cicha :ble: ), a pozniej lezakowany w butelkach przez przynajmniej 18 miesiecy.

Calosc na 23 litry piwa.

 

Slody:

Pale malt 4,000 g

Pilzenski slod 2,800g

Amber malt 1,450g

Black malt 445g

Cukier 950g

 

Chmiele

Goryczkowe:

Target hops 55g

 

 

Metoda zacierania

Jednotemperaturowo 67°C przez 90`

Czas chmielenia 90`

 

Drozdze gornej fermentacji.

 

Gestosc poczatkowa powinna byc okolo 23.1 Plato

Gestosc koncowa w okolicy 4.3 Plato

Zawartosc alkoholu 10.7 obj. 8.3 wag.

Goryczka 50 EBU

Kolor 235 EBC

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.