Jump to content
Sign in to follow this  
blaat

Brak odfermentowania ?

Recommended Posts

Witam.

 

Warze obecnie swoją pierwszą warkę ze słodów - Milk Stout z surowców jak tutaj: http://www.browar.biz/sklep.php?ids=4&id=864

Zacierałem w jednej temperaturze 65-69 (kilka razy moglo wyjsc ponad 70, jako że za długo podgrzałem) przez 90 minut.

Zmierzyłem Blg przed zakończeniem wysładzania (przed ostatnimi 3-4 litrami), nie pamiętam dlaczego :lol:... i wyszło 12 Blg, więc zakładam ze po

zakończeniu wysładzania, musiało zejść jeszcze troche, natomiast po gotowaniu wzrosnąć do owych 12 Blg (następnym razem już przyłożę się do tych pomiarów, obiecuję :okey: ). Po tygodniu stania na burzliwej (zapodane drożdże - Safale S04) (przez pierwsze dwa dni intensywne bulgotanie przez rurkę fermentacyjną, pozniej jeden "bulg" na okolo 15 minut) po zmierzeniu Blg - wynosi ono nadal 12 Blg ??? jest to wogole mozliwe ? czy ja coś całkiem źle robię ? - Przelalem teraz na cichą, i ciągle jeden bulg na jakieś 15 minut.

 

Jeszcze takie dodatkowe pytanie - po dezynfekcji OXI One (piszą że nie wymaga płukania), nie czekam az pozostale kropeki wody powysychaja, tylko od razu uzywam fermentora/wezyka itd. czy to może zaszkodzić procesowi ?

 

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam, Tomek.

Edited by blaat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na początek sprawdź urządzenie robiąc pomiar gęstości wody w 20C, powinno wyjść 0.

czy brzeczka w trakcie pomiaru miała 20°C ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A drożdże w jakiej temperaturze zadane ? może się usmażyły:D

Share this post


Link to post
Share on other sites
A drożdże w jakiej temperaturze zadane ? może się usmażyły:D

Przecież napisał że przez 2 dni po zadaniu fermentowało.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

No raz na 15 minut to na fermentacje w toku moim mało doświadczonym zdaniem nie wygląda. Po tygodniu cokolwiek powinno się zmienić. Może na przykład brzeczka miała za wysoką temperaturę i większość drożdży wybiło ?

 

Edit : Ups, niedoczytalem :rolleyes:

 

Edit 2 : A może dodatek laktozy i wysokie odparowanie podczas chmielenia podniosły mocno °Blg i dopiero odfermentowało do 12?

Edited by earl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zakładam taką możliwość że blg początkowe było jednak wyższe niż 12 a dodatkowo

poprzez kilkukrotne podgrzanie pow. 70 mogłeś po prostu zatrzeć na słodko.

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites
No raz na 15 minut to na fermentacje w toku moim mało doświadczonym zdaniem nie wygląda. Po tygodniu cokolwiek powinno się zmienić. Może na przykład brzeczka miała za wysoką temperaturę i większość drożdży wybiło ?

 

Edit : Ups, niedoczytalem :rolleyes:

 

Edit 2 : A może dodatek laktozy i wysokie odparowanie podczas chmielenia podniosły mocno °Blg i dopiero odfermentowało do 12?

Po tygodniu stania na burzliwej (zapodane drożdże - Safale S04) (przez pierwsze dwa dni intensywne bulgotanie przez rurkę fermentacyjną, pozniej jeden "bulg" na okolo 15 minut) po zmierzeniu Blg - wynosi ono nadal 12 Blg ??? jest to wogole mozliwe ? czy ja coś całkiem źle robię ? - Przelalem teraz na cichą, i ciągle jeden bulg na jakieś 15 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wysokie odparownie podczas chmielenia - to na pewno, gdyz mialem niejakie problemy z podgrzaniem duzego gara do temperatury wrzenia na mojej kuchence. Takze pewnie duzo dluzej mi to zeszlo niz standardowo. Teraz na cichej mam okolo 15 litrow brzeczki, troche mi sie rozlalo podczas wszystkich czynnosci (pierwsza warka z zacieraniem), takze po gotowaniu bylo tego moze 16 litrow (?). Jesli chodzi o laktoze to mysle ze w zalaczonej instrukcji warzenia jest ona wzieta pod uwage, i uwzgledniona w wyliczeniu ze brzeczka nastawna powinna miec 12 Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie: Coś można zrobić aby jeszcze na cichej trochę odfermentowało ? mocno powstrząsać aby napowietrzyć trochę ? A jeśli po cichej zbytnio już nie zejdzie Blg poniżej 12, to czy można butelkować przy takim stężeniu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pytanie: Coś można zrobić aby jeszcze na cichej trochę odfermentowało ? mocno powstrząsać aby napowietrzyć trochę ? A jeśli po cichej zbytnio już nie zejdzie Blg poniżej 12, to czy można butelkować przy takim stężeniu ?

Nie napowietrzaj czasem bo będzie :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.