Jump to content
Sign in to follow this  
bmalkow

Ile chmielu!

Recommended Posts

Witam!

 

Ostatnio byliśmy w lokalu na obiedzie, do którego zamówiłem Pilsner Urquell. Nie mam pojęcia dlaczego ale było lepsze niż z butelki (może ja miałem jakiś dziwny dzień?). Dlaczego lepsze? Bo pachniało chmielem! Wyraźnie! I miało dużo więcej goryczki niż butelkowe!

Nie wiem czy było stare czy zepsute :tort: ale te dwa parametry to coś co wraz z Żoną w piwach lubimy.

 

Teraz pytanie: Ile (i jakich?) chmieli wrzucić żeby uzyskać podobny efekt a nie przedobrzyć? Krótkie poszukiwania ujawniły, że chodzi o chmiele Saaz. Ale ile ich sypać? Brak mi tu doświadczenia: wiem tylko że przy Koelschu 50g Lubelskiego (40g - 60', 10g - 10') nie daje pożądanego rezultatu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Strona Beertools.com podpowiada, aby przy klonie Pilsner Urquell na 20 litrów dać:

 

"50 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 60 min. info

19 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 40 min. info

19 g. Saaz (Whole, 5.00 %AA) boiled 12 min. info"

Edited by kolomar

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja bym wrzucił trochę na samo chłodzenie, bez gotowania.

Zdefiniuj "trochę". 5/10/15g?

 

Dzięki kolomar za przypomnienie, że istnieją również inne strony poza piwo.org :tort:

Edited by bmalkow

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie do pilsnera nie podejdzie, ale ja jestem zakochany w chmielu Perle... Daje świetne aromaty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.