Jump to content
Sign in to follow this  
Wiktor

Danstar Munich Wheat

Recommended Posts

ja zwykle Danstary kojarzyłem z angielskimi piwami, a w piątek Pani w sklepie zaproponowała mi takie coś, wybrałem WB-06 bo tych jestem pewien, ale usłyszałem że to jedne z lepszych drożdży do pszenicy. Robiliście na nich coś? albo chociaż słyszeliście?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podłączę się pod stary wątek.

Czy stosował ktoś w/w drożdże. Użyłem ich do dunkelwaizena i w piwie praktycznie nie wyczuwam posmaków bananowo-goździkowych. Też mnie podkusiło. Trochę się wnerwiłem. :D

 

PS Chyba, że dziś coś ze mną jest nie tak???

Edited by krzysztof1970

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMO Danstar Munich to coś pomiędzy angielskim alem i bawaryjskim pszennym. Właściwie to chyba bardziej angielskie ale, tylko że pozostaje dłużej mętne. Typowe bawaryjskie pszenne z tego nie wyjdzie, ale dobre piwo pewnie tak, tylko że inne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem na nich około dwa miesiące temu dwie pszenice ciemna i jasną.

Goździków brak, banany bardzo delikatne.

Drożdże bardzo dobrze osiadają, piwo wyszło krystaliczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites
tylko że pozostaje dłużej mętne.

moje żytnie na nich jest jak kryształ ;)

no to nawet mętność odpada :D

 

te drożdże kiedyś były praktycznie jedynymi suchymi drożdżami "pszennymi". Teraz są też WB-06, które są znacznie bliżej płynnego "oryginału".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do przebiegu fermentacji nie mam zastrzeżeń. Trochę może odfermentowało zbyt głęboko bo do 1,006. Ale w smaku bez zastrzeżeń. Tylko brak goździków i bananów:) Myślę, że następnym razem ich już nie użyję do pszenicznego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Goździki (fenole) to się biorą z zacierania, a nie z drożdży. Drożdże odpowiadają za banany (estry).

Nieprawda. Drożdże pszeniczne sa odpowiedzialne za produkcję 4-winylogwajakolu.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Goździki (fenole) to się biorą z zacierania, a nie z drożdży. Drożdże odpowiadają za banany (estry).

Jeśli jest to prawda to powiedz mi dlaczego dwie brzeczki zacierane w ten sam sposób róznią się smakiem?

Do jednej dałem drożdże Danstar a do drugiej WB-06. W pierwszej aromatu goździkowego brak a w drugiej jest. Aromat bananowy w Danstar słabo wyczuwalny a WB-06 wyraźny.

 

Myślę, że powodem tego są drożdże.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To co zgoda, zacier do pilsa przetrzymany w 44°C skutkuje aromatem goździków? :)

44°C to chyba przerwa ferulikowa, czytałem że żeby dała jakis wyczuwalny rezultat trzeba by było trzymać słód w takiej temp. kilka godzin

 

na upartego może po 24 godzinach by wyszedł goździkowy Pils :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście tak jak każda przerwa to pewien zakres temperatur, jednak maksimum dla enzymów uwalniających kwas ferulikowy to 40°C. Co do pojawienia się aromatu goździkowego to muszą być spełnione dwa warunki: wystarczająca ilość prekursora i drożdże potrafiące zrobić z niego użytek. O dziwo wystarczającą ilość kwasu ferulikowego by przekroczyć próg wyczuwalności 4-winylogwajakolu można uzyskać nie tylko ze słodu pszenicznego ale także z jęczmiennego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

te drożdże nadają się tylko do amerykańskiej pszenicy, dają bardzo delikatny aromat. Dobrze siadają można zlać piwo do do mililitra i dają klarowne piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.