Jump to content
Makaron

Receptury Brown Ale

Recommended Posts

Receptura liczona na 23 litry (5 galonow imperialnych). Jak w przypadku 80/- proponuje uzycia wiekszej ilosci pale malt zamiast cukru.

 

Slody:

Pale malt 3,200 g

Crystal malt 650g

Cukier 430g

Slod czekoladowy 35g

 

Chmiele

Goryczkowe:

Target hops 15g

Northern brewer hops 20g

 

Mech irlandzki 10g na ostatnie 15`

 

Metoda zacierania

Jednotemperaturowo 67°C przez 90`

Czas chmielenia 90`

 

Drozdze gornej fermentacji.

 

Gestosc poczatkowa powinna byc okolo 10.9 Plato

Gestosc koncowa w okolicy 1.7 Plato

Zawartosc alkoholu 5.0 obj. 3.9 wag.

Goryczka 24 EBU

Kolor 50 EBC

 

Orginalnie piwo Newcastle Brown Ale bylo mieszanka piwa mocnego, ktore dlugo lezakowalo z piwem lekkim mlodym by uzyskac podane wyzej parametry. Co umoliwialo nadanie piwu mlodemu charakterystycznych nut piwa dojrzalego.

Jesli ktos chcialby uwazyc wersje strong brown ale powinien pomnozyc powyzsze skaniki przez 1.7.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie zacieram Brown Ale w zmodyfikowanej wersji. Oto receptura na 20 litrow:

 

Slody:

Pale malt 3,360 g

Crystal malt 550g

Slod czekoladowy 30g

 

Chmiele:

Challanger 12g

Brambling Cross 20g

 

Metoda zacierania

Jednotemperaturowo 69°C przez 90`

Czas chmielenia 90`

 

Drozdze gornej fermentacji. Danstar Winsor

 

Planowana gestosc koncowa SG 1044

Share this post


Link to post
Share on other sites
Planowana gestosc koncowa OG 1044

Troche pospieszylem sie z zakonczeniem wysladzania, zatem wyszlo mi SG 1041

Zabawne bo jak wpislalem wartosci w Beertool to policzylo mi dokladnie tyle ile mi wyszlo. Moze jednak w ksiazce troche zbyt optymistycznie zakladaja wydajnosc :)

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie zacieram trzecia wersje Brown Ale

 

Slody:

3,5 kg Maris Otter

0,6kg Crystal Malt

0,035 Chocolate Malt

 

Chmiele:

32 gramy Fuggles

10 gramow Goldings.

 

Drozdze:

Safale S-04

 

Dodatki:

Protafloc Copper Finnings - informacja z opakowania (ma pomoc w koagulacji niestablinych bialek pozwalajac na szybkie osadzenie sie cieplych i zimnych osadow.)

 

Do 11 litrow wody o temperaturze 74°C wsypalem zasyp ,oprocz slodu czekoladowego

Zacieranie infuzyjne jednotemperaturowe 67°C - przez 90 minut -->Mash-out 78°C

 

Chmielenie i dodatki:

60 minut Fuggles

15 minut Goldings

15 minut Protafloc

 

Zadanie drozdzami i fermnetacja w temperaturze 17-19°C.

 

Gestosc planowana 1044 ,zobaczymy co wyjdzie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oto moj Brown Ale, wlasnie warze to teraz (druga warka jednego dnia po Kolschu! :) )

 

Warka: 19 l.

 

4.5 kg. Pale Malt(2-row)

0.23 kg. Victory Malt

0.23 kg. Crystal 60L

0.11 kg. Chocolate Malt

 

14.2 gr. Centennial 60 min.

14.2 gr. Amarillo Gold 15 min.

14.2 gr. Amarillo Gold 5 min.

 

 

Fermentis US-05 Safale

 

 

Jest to amerykanskie Brown Ale i tu widac roznice z recepturami Makarona: amerykanskie Ales sa mocniejsze od brytyjskich w smaku i alkoholu, wiecej slodu i mocniejsze, bardziej "wyrazne" chmiele.

 

 

Scooby's' Brown Ale

 

A ProMash Recipe Report

 

BJCP Style and Style Guidelines

-------------------------------

 

10-C American Ale, American Brown Ale

 

Min OG: 1.045 Max OG: 1.060

Min IBU: 20 Max IBU: 48

Min Clr: 18 Max Clr: 35 Color in SRM, Lovibond

 

Recipe Specifics

----------------

 

Batch Size (Gal): 5.00 Wort Size (Gal): 5.00

Total Grain (Lbs): 11.25

Anticipated OG: 1.052 Plato: 12.90

Anticipated SRM: 15.2

Anticipated IBU: 32.9

Brewhouse Efficiency: 65 %

Wort Boil Time: 60 Minutes

 

Pre-Boil Amounts

----------------

 

Evaporation Rate: 15.00 Percent Per Hour

Pre-Boil Wort Size: 5.88 Gal

Pre-Boil Gravity: 1.044 SG 11.03 Plato

 

Formulas Used

-------------

 

Brewhouse Efficiency and Predicted Gravity based on Method #1, Potential Used.

Final Gravity Calculation Based on Points.

Hard Value of Sucrose applied. Value for recipe: 46.2100 ppppg

% Yield Type used in Gravity Prediction: Fine Grind Dry Basis.

 

Color Formula Used: Morey

Hop IBU Formula Used: Rager

 

 

Grain/Extract/Sugar

 

% Amount Name Origin Potential SRM

-----------------------------------------------------------------------------

88.9 10.00 lbs. Pale Malt(2-row) America 1.036 2

4.4 0.50 lbs. Victory Malt America 1.034 25

4.4 0.50 lbs. Crystal 60L America 1.034 60

2.2 0.25 lbs. Chocolate Malt America 1.029 350

 

Potential represented as SG per pound per gallon.

 

 

Hops

 

Amount Name Form Alpha IBU Boil Time

-----------------------------------------------------------------------------

0.50 oz. Centennial Whole 10.50 23.3 60 min.

0.50 oz. Amarillo Gold Whole 10.00 5.9 15 min.

0.50 oz. Amarillo Gold Whole 10.00 3.7 5 min.

 

 

Yeast

-----

 

Fermentis US-05 Safale

 

 

Water Profile

-------------

 

Profile:

Profile known for:

 

Calcium(Ca): 0.0 ppm

Magnesium(Mg): 0.0 ppm

Sodium(Na): 0.0 ppm

Sulfate(SO4): 0.0 ppm

Chloride(Cl): 0.0 ppm

biCarbonate(HCO3): 0.0 ppm

 

pH: 0.00

 

 

Mash Schedule

-------------

 

Mash Type: Single Step

 

Grain Lbs: 11.25

Water Qts: 11.50 - Before Additional Infusions

Water Gal: 2.88 - Before Additional Infusions

 

Qts Water Per Lbs Grain: 1.02 - Before Additional Infusions

 

Saccharification Rest Temp : 152 Time: 60

Mash-out Rest Temp : 165 Time: 10

Sparge Temp : 180 Time: 10

 

 

Total Mash Volume Gal: 3.78 - Dough-In Infusion Only

 

All temperature measurements are degrees Fahrenheit.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie bardzo dobry pomysl by dodac europejski odpowiednik slodu Victory Malt. Czyli Biscuit Malt. W sumie mozna by sie nawet pokusic na stworzenie polskiej wersji Brown Ale.

Niestety ja nie przetestuje tego przepisu, ale w sumie taki teoretyczny przepis dla tych ktorzy nie maja dostepu do slodow typu Maris Otter, Brytyjskich slodow karmelowych i brytyjskich slodow.

 

Skladniki:

 

Slody

3,5kg slod pilznenski

300 gram slod karmelowy jasny

300 gram slod karmelowy ciemny

40 gram Carafa typ I

 

Chmiele:

32 gramy chmiel lubelski

 

Drozdze:

Safale S-04, Danstar Windsor , w sumie kazde ale`owe.

 

Problem z tym przepisem jest jeden... nie wiem jak dobac slody karmelowe by skopiowac efekt brytyjskiego crystal malt. Pozatym mozna byloby dorzucic biscuit malt by skopiowac posmaki ciastczkowe slodow typu Maris Otter itd.

 

Zacieranie na lenia 68°C przez 90 minut ,

Chmielenie calosc chmielu na 60 minut.

Fermentacja w granicach 18 st C.

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites
W sumie bardzo dobry pomysl by dodac europejski odpowiednik slodu Victory Malt. Czyli Biscuit Malt. W sumie mozna by sie nawet pokusic na stworzenie polskiej wersji Brown Ale.

Niestety ja nie przetestuje tego przepisu, ale w sumie taki teoretyczny przepis dla tych ktorzy nie maja dostepu do slodow typu Maris Otter, Brytyjskich slodow karmelowych i brytyjskich slodow.

Zamiast Victory można użyć faktycznie Biscuit, podobno można też melanoidynowy. Nie mogę ich porównać, bo Victory ani żadnych produktów Briess-a nie można dostać na kontynencie, w UK chyba zresztą też?

Zamiast Crystal 60 używam Caramunich III, mógłby być ew. karmelowy jasny, może miałeś szanse porównać ich smak, który jest bliższy angielskim karmelowym?

Co do słodów Pale ostatnio spróbowałem pale ale Brewfermu (ze sklepu piwodzieja) i na oko jest lepszy niż Weyermanna, ciemniejszy i bardziej kruchy, "ciasteczkowy", ten weyermanna wydał mi się bardziej plewiasty i wyprany ze smaku, ale też miał już ponad pół roku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W sumie bardzo dobry pomysl by dodac europejski odpowiednik slodu Victory Malt. Czyli Biscuit Malt. W sumie mozna by sie nawet pokusic na stworzenie polskiej wersji Brown Ale.

Niestety ja nie przetestuje tego przepisu' date=' ale w sumie taki teoretyczny przepis dla tych ktorzy nie maja dostepu do slodow typu Maris Otter, Brytyjskich slodow karmelowych i brytyjskich slodow.[/quote']

Zamiast Victory można użyć faktycznie Biscuit, podobno można też melanoidynowy. Nie mogę ich porównać, bo Victory ani żadnych produktów Briess-a nie można dostać na kontynencie, w UK chyba zresztą też?

Zamiast Crystal 60 używam Caramunich III, mógłby być ew. karmelowy jasny, może miałeś szanse porównać ich smak, który jest bliższy angielskim karmelowym?

Co do słodów Pale ostatnio spróbowałem pale ale Brewfermu (ze sklepu piwodzieja) i na oko jest lepszy niż Weyermanna, ciemniejszy i bardziej kruchy, "ciasteczkowy", ten weyermanna wydał mi się bardziej plewiasty i wyprany ze smaku, ale też miał już ponad pół roku.

Ciezko powiedziec ,bo w sumie slod wyglada jak karmelowy ciemny, ale jest duzo mniej palony, dlatego w przepisie podalem mieszanie pol na pol. Mam wrazenie, ze mozemy pokusic sie tylko na bardzo przyblizone zastepowanie slodow i chmieli, ale w sumie efekty koncowe moga byc calkiem zblizone. W koncu kiedys musimy opracowac te Polskie przepisy na Ale :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciezko powiedziec ,bo w sumie slod wyglada jak karmelowy ciemny, ale jest duzo mniej palony, dlatego w przepisie podalem mieszanie pol na pol. Mam wrazenie, ze mozemy pokusic sie tylko na bardzo przyblizone zastepowanie slodow i chmieli, ale w sumie efekty koncowe moga byc calkiem zblizone. W koncu kiedys musimy opracowac te Polskie przepisy na Ale :)

Karmelowy ciemny to ciekawy słód, straszliwie ciemny, ma z 250 Lovibond, prawie jak słody palone, mógłby zrobic furorę na zachodzie. Niestety, prawie go nie używam, bo bazuję głównie na amerykańskich przepisach.

 

Spytaj kiedyś przy okazji kolegów z klubu, co sadzą o słodach karmelowych Weyermanna: Caramunich, Caraaroma, czy nadają się do piw angielskich, żywo mnie to interesuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj uwarzylem kolejna wersje Brown Ale, generalnie bardzo podobne skladniki, po prostu powoli zmieniam to co mi nie pasuje w poprzednich wersjach.

 

Slody:

4 kg Maris Otter

0,6kg Crystal Malt

0,04 Chocolate Malt

 

Chmiele:

32 gramy Fuggles

 

 

Drozdze:

Safale S-04

 

Dodatki:

Protafloc Copper Finnings

 

Do 11 litrow wody o temperaturze 72°C wsypalem slod pale malt

Zacieranie infuzyjne jednotemperaturowe 65°C - przez 90 minut na ostatnie 15 minut dorzucilem slod karmelowy i czekoladowy

 

Chmielenie i dodatki:

60 minut Fuggles

15 minut Protafloc

 

Zadanie drozdzami i fermnetacja w temperaturze 17-19°C.

 

Gestosc 1044

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wstepnej probie wyraznie brakuje poznego chmielu. Przez co piwo wyszlo lekko plytkie w smaku. Zatem dobry chmiel na koniec warzenia jest bardzo dobrym pomyslem. Nie za duzo 10-15 gram na 20 litrow byloby w sam raz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po wstepnej probie wyraznie brakuje poznego chmielu. Przez co piwo wyszlo lekko plytkie w smaku. Zatem dobry chmiel na koniec warzenia jest bardzo dobrym pomyslem. Nie za duzo 10-15 gram na 20 litrow byloby w sam raz.

Bo ja wiem, chmiel nie powinien mieć wiele do gadania w Brown Ale, to piwo to symfonia smaków słodowo-karmelowych. Może spróbuj połowę karmelowego zastąpić Biscuitem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciezko to wyjasnic ale przy wersji z dodatkiem 10 gramow (mala ilosc ledwo co wyczuwalna prawde mowiac) piwo wyszlo bardziej rzeskie. Smaki karmelowe i orzechowe sa bardzo silne do tego tej drobny element, ktory akurat mi strasznie podpasowal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie zastanawialem sie nad ta sama rzecza, bo przegladalem receptury do roznych klonow Brown Ale w magazynie BYO, i okazalo sie ze mniej niz 1/2 ma pozne chmiele.

Ja w mojej recepturze Brown Ale dodaje 1 oz (28 gr) poznych chmieli, 1/2oz na 15 min, 1/2oz na 5 min. Jest to chmiel lagodny w smaku (Amarillo), chociaz ta receptura powstala z receptury klonu Pit's Wiked Ale, i tam chyba uzywali 1 oz. Brewers Gold, tj. mocniejszych w smaku chmieli.

Prawde mowiac zanim bym postanowil spedzic 1/2 dnia na warzenie piwa bez poznych chmieli, to musial bym najpierw posmakowac gotowy produkt. Ogolnie piwa bez poznych chmieli mi jakos nie podchodza w smaku. Nawet do moich Hefeweizens dodaje conajmniej 1/2 oz. poznych chmieli. To jest chyba kwestja personalnych preferencji.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Postanowilem uwarzyc klona Pete's Wicked Brown Ale. Poniewaz jest zimno i nie chce warzyc na zewnatrz, wiec robie to w kuchni z uzyciem ekstraktu zamiast slodu pale (ekstrakt+slody specjalistyczne). :smilies:

 

2 puszki ekstraktu plynnego Coopers Light (3 kg)

1/2 lbs. (0.23 kg) Crystal 90

4 oz. (0.11 kg) slodu czekoladowego

4 oz. (0.11 kg) slodu Black Patent.

 

0.75 oz. (21 gr) Cascade 60 min.

1 oz. (28 gr) Brewers Gold 0 min.

 

Fermentis US-05 Safale

 

OG: 13.65 Plato.

 

 

Petes_Wicked_Ale_web.jpg

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites
Drozdze:

Safale S-04, Danstar Windsor , w sumie kazde ale`owe.

W sumie nie do końca lepsze byłyby jednak drożdże Danstar Nottingham , albo Safale S-04. A z płynnych mamy do wyboru do koloru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brown Ale

---------

Brewer: BOCTOK Brewery

Style: Northern English Brown Ale

Batch: 20.00 L All Grain

 

Characteristics

---------------

Recipe Gravity: 1.051 OG

Recipe Bitterness: 30 IBU

Recipe Color: 19° SRM

Estimated FG: 1.013

Alcohol by Volume: 5.0%

Alcohol by Weight: 3.9%

 

Ingredients

-----------

British chocolate malt 0.10 kg, Grain, Mashed

British crystal 135-165L 0.25 kg, Grain, Mashed

Golden Syrop 0.42 kg, Grain, Other

Maris Otter Malt 3.50 kg, Grain, Mashed

 

Sladek 52.00 g, Pellet, 60 minutes

 

Wyeast 1028 London Ale 1.00 unit, Yeast,

 

Notes

-----

Recipe Notes:

Zacieranie w jednej temperaturze 66°C przez 70 minut.

Syrop cukrowy dodałem na 15 minut przed końcem chmielenia.

 

Batch Notes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odgrzewam temat, bo interesują mnie efekty waszych eksperymentów. Chciałbym zrobić brown ale jakieś 12-14Blg, raczej zbalansowanego z dodatkiem amerykańskich chmieli, dodatkiem słodów: karmelowego i biscuit. Jakie proporcje robiliście i jakie wyszły efekty?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj po raz pierwszy otworzyłem piwo z tej warki.

Efekt dobry, piwo zbalansowane, nawet mojej żonie smakowało, co jest dziwne, bo ona nie pije moich piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

piwo zbalansowane, nawet mojej żonie smakowało, co jest dziwne, bo ona nie pije moich piw

Nie poddawaj się. Mam dokładnie to samo z moja. Bardzo staram się, aby moja żonka zaczęła pić piwa, także moje. Efekty zaczynają być zadawalające.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz Korzeń, nie żebym Ci "na pagony" wchodził, ale w niepoddawaniu się mam większe doświadczenie :)

Także, daję radę, ale #60 naprawdę jest niezła - nie przegięta w żadną stronę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz Korzeń, nie żebym Ci "na pagony" wchodził, ale w niepoddawaniu się mam większe doświadczenie

Nie musisz martwić się o moje "pagony", bo do otrzymania pierwszego, to jeszcze trochę brzeczki musze przelać, więc spij spokojnie ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja myślałem o zasypie 80% pale ale, 10% carahell lub cara gold, 10% melanoidowy albo biscuit plus odrobinę carafy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Efekt dobry, piwo zbalansowane, nawet mojej żonie smakowało, co jest dziwne, bo ona nie pije moich piw.

 

To nie Ona nie pije Twoich piw, tylko Ty nie robisz takich jakie Ona pije :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.