Jump to content
Sign in to follow this  
DeeCann

Dziwny "osad" na powierzchni warki

Recommended Posts

Jako że rozlew pszenicy czas zacząć, otworzyłem fermentator no i zobaczyłem coś.

O ile przy pilsnerze po 5 dniach burzliwej na powierzchni nie było nic, o tyle przy tej pszenicy mam taki "osad" na powierzchni. Zapach warki jest jak najbardziej OK jak na pszenice.

Czy jest to normalna sprawa, czy jednak coś jest na rzeczy ?

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :smilies:

 

Mogą to być resztki chmielin wraz z drożdżami, wrzuć fotkę na forum popatrzy się i oceni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie widać na zdjęciu żadnej infekcji, choć jak na dunkela kompozycja mogłaby być bardziej czytelna. Po piwie pływa mieszanina piany i różnych osadów, jak do końca burzliwej nie opadnie, to przed zlaniem na cichą zbierz odkażonym cedzakiej, reszte załatwi cicha. Jest trochę tego badziewia, czy do fermentatora nie trafilo sporo osadów gorących ?

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warzyłeś na wodzie z zatoki meksykanskiej? :o

Hehe ... faktycznie wygląda tak jakby warka miała bardzo bogate złoża roponośne :smilies:

 

Nie widać na zdjęciu żadnej infekcji, choć jak na dunkela kompozycja mogłaby być bardziej czytelna. Po piwie pływa mieszanina piany i różnych osadów, jak do końca burzliwej nie opadnie, to przed zlaniem na cichą zbierz odkażonym cedzakiej, reszte załatwi cicha. Jest trochę tego badziewia, czy do fermentatora nie trafilo sporo osadów gorących ?

Burzliwa defacto się skończyła ... warka jest już szósty dzień i mniej więcej od 2 - 3 dni cisza. Pszenicy tejże nie miałem zamiaru ładować w ogóle na cichą. I teraz mam dylemat, czy zebrać ten osad, przerzucić to do pojemnika z kranem i wrzucić do butelek czy faktycznie zebrać, przelać do pojemnika i na cichą zostawić.

 

PS. Staram się szukać przyczyn. Czy może być to spowodowane tym, że za dużo "śmieci" poszło do fermentatora w chwili zlewania brzeczki z "gara warzelnego" ?

Edited by DeeCann

Share this post


Link to post
Share on other sites

Normalnie zlej a przy zlewaniu same zostanie na ściankach fermentora. Wszystko jest :smilies:, tylko nie grzeb tam za dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zlałem pszenice do butelek uważając żeby nie zagarnąć tego z powierzchni.

Zobaczymy :okey:

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
W butelkach po tygodniu opadło grzecznie na dno i się rozpuściło.

3068 lubią się długo unosić na powierzchni po burzliwej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.