Jump to content
Sign in to follow this  
darkc

Super Pilne Pytanie!

Recommended Posts

hej,

właśnie robie mały experyment z zacieraniem ziaren.

Zaraz czas na filtracje.

ALE MAM NIEPRZEWIDZIANE PILNE WYJŚCIE NA PIWO.

Czy mogę zostawić przefiltrowany zacier na 8 godzin przed gotowaniem? nic się nie stanie??

(jest tylko kilka litrów, bo to przymiarka tylko)

 

PROSZĘ O RADĘ!

 

DZIĘKI :smilies:

Edited by darkc

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale zanim przefiltruje i przegotuje (nachmiele) to na piwo nie zdążę. A jak zostawie teraz, to za pare godzin i tak dzikusy ubije gotowaniem (chmieleniem)... nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites
ale zanim przefiltruje i przegotuje (nachmiele) to na piwo nie zdążę. A jak zostawie teraz, to za pare godzin i tak dzikusy ubije gotowaniem (chmieleniem)... nie?

No cóż: albo piwo, albo... wyjście na piwo. :smilies:

A poważnie, to przerzefiltruj (ok 30-40minut) i zagotuj (kolejne jakieś 30 minut). Jutro zagotujesz ponownie i nachmielisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dwa razy musiałem zakończyć warzenie szybciej. Więc po filtracji i wysładzaniu należy spasteryzować brzeczkę, czyli podgrzać powyżej 80°C i przykryć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zdążyłem przeczytać:smilies: zacier miał ponad 80st przed filtracją. więc zostawiłem. Już się chłodzi po chmieleniu. nie widzę niczego podejrzanego. Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.