Jump to content

Czy dodanie laktozy przeklamuje odczyt Blg?


marcus
 Share

Recommended Posts

Czy dodanie laktozy ma wplyw na odczyt zawartosci cukru w piwie?

WARKA NR'#2

München 3 kg,wiedenski 1,5 kg,carared 05 kg.200g laktozy

Po 13 dniach na buzliwej postanowilem jednak zlac na cicha i zmiezylem PORAZ PIERWSZY BLG wynik to 4,5 po 12 dniach????????z 12 zeszlo zaledwie do 4,5 .

Pozdrawiam

Edited by marcus
Link to comment
Share on other sites

No ale w takiej ilości (200g) przy standardowych 20litrach dodaje zaledwie 0,63°Blg , zatem pomijając laktozę gęstość zeszła z 11,4 na 3,9, raczej marnie no chyba, że zacierałeś w wysokiej temperaturze.

Tak wygladalo zacieranie

38°C -wsyp wszystkich slodow

1 przerwa 30 min. w 50°C

2 przerwa 90 min. w 72°C (mialo byc 70 min. w 66 °C )

3 76°C Mash Out

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

To znaczy ze zeczywiste Blg poczatkowe wynosilo okolo 11 a nie 12? bo mierzone bylo juz po dodaniu laktozy:

Jesli niezejdzie nizej czy niejest niebezpieczne butelkowanie przy takim blg.?

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Tak, wskazanie areometru to suma wszystkich cukrów. Faktycznie miałeś 11,4°Blg od cukrów pochodzących ze słodu i 0,6°Blg z laktozy. Taka końcowa gęstość jest możliwa ale zleży też od tego jakich drożdży użyłeś.

Edited by jkocurek
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.