Jump to content
Sign in to follow this  
bondaree

Dunkel Weizen z ekstraktów

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie od bardzo początkującego piwowara (jedna warka z ekstraktów). Chciałbymm bardzo zrobić Dunkel Weizena, niestety nie czuję się jeszcze na siłach do zacierania, chciałbym więc wykorzystać ekstrakty WES. Jeden ze sklepów internetowych sprzedaje poniższy zestaw jako surowce pod pszeniczne (zakładam coś w stylu Hefe Weizen):

WES pszeniczny 1,7 kg ~ 30-60 EBC

WES jasny 1,7 kg ~ 30-60 EBC

 

Czy jeśli zamienię WES jasny na WES ciemny (~ 600-800 EBC) w tej samej ilości zbliżę się do piwa w rodzaju Dunkel? Czy może jest to przesada i lepiej zrobić to w ten sposób:

WES pszeniczny - 1,7 kg

WES Jasny - 1,2 kg

WES ciemny - 0,5 kg

 

a może:

 

WES pszeniczny - 1,7 kg

WES Jasny - 0,5 kg

WES ciemny - 1,2 kg

 

Jeśli chodzi o drożdże to pewnie użyję Safbrew WB 06.

 

pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja jednak proponuję zacieranie :smilies:. Sam tak zacząłem i stwierdzam że to świetna zabawa! A i znajdziesz mnóstwo przepisów ze słodów.

Ale rób jak uważasz.

Edited by hoirack

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

mam pytanie od bardzo początkującego piwowara (jedna warka z ekstraktów). Chciałbymm bardzo zrobić Dunkel Weizena, niestety nie czuję się jeszcze na siłach do zacierania, chciałbym więc wykorzystać ekstrakty WES. Jeden ze sklepów internetowych sprzedaje poniższy zestaw jako surowce pod pszeniczne (zakładam coś w stylu Hefe Weizen):

WES pszeniczny 1,7 kg ~ 30-60 EBC

WES jasny 1,7 kg ~ 30-60 EBC

 

Czy jeśli zamienię WES jasny na WES ciemny (~ 600-800 EBC) w tej samej ilości zbliżę się do piwa w rodzaju Dunkel? Czy może jest to przesada i lepiej zrobić to w ten sposób:

WES pszeniczny - 1,7 kg

WES Jasny - 1,2 kg

WES ciemny - 0,5 kg

 

 

Jeśli chodzi o drożdże to pewnie użyję Safbrew WB 06.

 

pozdrawiam i z góry dziękuję za sugestie

Ja bym został przy tej opcji

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będzie mało "weizen" (pszenicy) w tym "dunkelweizen", ekstrakt pszeniczny jest robiony z mieszanki słodu pszenicznego i jęczmiennego. Jeżeli już, to bym zrobił jak najwięcej ekstraktu pszenicznego + mała puszka ciemnego. Nie celujesz w styl, więc jak wyjdzie za jasne albo za ciemne to nic się nie stanie.

 

A hoirack ma rację, zacieranie to jest to! :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś chyba kiedyś słyszałem że te ekstrakty pszeniczne są dosyć ciemne same w sobie. Producent podaje 30-90 j.EBC - rozrzut dość duży. Są robione z 80% słodu pszenicznego i 20% słodu jęczmiennego, więc 1,7 takiego ekstraktu + 1,7 ekstraktu jasnego to raczej poroniony pomysł - za mało pszenicy w pszenicy. Ja bym zrobił 2 x 1,7 ekstraktu pszenicznego + ekstrakt barwiący WES, ale nie mam pojęcia w jakiej ilości. Drożdże oczywiście WB-06.

Share this post


Link to post
Share on other sites

prawda - pszeniczne wesa ciemne jest.

Ja robiłem kiedyś 1,2 kg WES pszen. + 0,5 jasnego proszku i kolor wyszedł brown.

Piwo nie było też jakoś super mętne, więc prawda też że proporcja pół-na-pół to zdecydowanie za mało pszenicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie,

dzięki za odpowiedzi. Zrobię chyba w końcu jeszcze inaczej, czyli 1,7 kg pszeniczny + 1,2 kg pszeniczny + 0,5 kg ciemny + wspomniane drożdże; nastaw na 20l - może wyjdzie coś ciekawego :)

 

Jak dobrze pójdzie to przy następnej warce będzie zacieranie :smilies: najlepiej Belgian Blonde Ale...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jak dobrze pójdzie to przy następnej warce będzie zacieranie :smilies: najlepiej Belgian Blonde Ale...

To może jeszcze inaczej - trening przed zacieraniem. Zrób mini warkę (od biedy bez wysładzania) z 1 kg słodu monachijskiego typ II i 30g słodu czekoladowego pszenicznego. Zacieraj w temperaturze 67*, słód czekoladowy na ostatnie 10 min.

Share this post


Link to post
Share on other sites
To może jeszcze inaczej - trening przed zacieraniem. Zrób mini warkę (od biedy bez wysładzania) z 1 kg słodu monachijskiego typ II i 30g słodu czekoladowego pszenicznego. Zacieraj w temperaturze 67*, słód czekoladowy na ostatnie 10 min.

zrobiłem właśnie coś takiego. praktycznie bez żadnego sprzętu. Zobaczymy co wyjdzie. Niestety filtracja "na sitko"/"na gazę" to bardzo ciężka sprawa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślę że piwko Ci odpłaci za włożony trud. Co do sprzętu to praktycznie wystarczy termometr, może przydatny byłby worek do zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.