Jump to content
Sign in to follow this  
DeeCann

Ile cukru na pszenice - kto kłamie ;)

Recommended Posts

Przeczytałem wątek http://www.piwo.org/forum/t3944-Refermentacja-Pszeniczniaka.html bo akurat w temacie ( dzisiaj/jutro zlewam pszenice do butelek). No i właśnie ciekawa dyskusja bo też mam problem z ilością glukozy do dodania.

Ilość warki: 22L

Temp: 22C

Gęstość na początku: 11BLG (jakoś mała tym razem wyszła)

Gęstość po 5 dniach fermentacji: 2,5BLG

 

Wedle kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?12938786#tag wychodzi mi około 240g cukru (w moim przypadku glukozy) na całą warkę przy CO2 = 3.6 czyli najniższa granica dla pszeniczniaków. Wedle producenta/dostawcy (pszenica z ekstraktu słodowego) na 22L powinno się dodać 140g cukru. Jakby na to nie patrzeć różnica to prawie 50%.

 

No i tak ... dodam 140g i będzie za mało gazu no to człek zły będzie. Dodam 240g to znowu obawa żeby fontanny nie było, gorsze żeby butelki przetrwały.

Której wersji się lepiej trzymać ?

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja daję przy tej górnej granicy, powyżej 200 gram.

Ale musisz być pewien, że warka dofermentowała do końca, inaczej jest spore ryzyko wybuchu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dałem 220g na 23l. Na 2 butelki otwarte, z jednej lekko zaczęło uciekać, a drugie spokojnie nalałem.

Edited by moler

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przeczytałem wątek http://www.piwo.org/forum/t3944-Refermentacja-Pszeniczniaka.html bo akurat w temacie ( dzisiaj/jutro zlewam pszenice do butelek). No i właśnie ciekawa dyskusja bo też mam problem z ilością glukozy do dodania.

Ilość warki: 22L

Temp: 22C

Gęstość na początku: 11BLG (jakoś mała tym razem wyszła)

Gęstość po 5 dniach fermentacji: 2,5BLG

 

Wedle kalkulatora http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html?12938786#tag wychodzi mi około 240g cukru (w moim przypadku glukozy) na całą warkę przy CO2 = 3.6 czyli najniższa granica dla pszeniczniaków. Wedle producenta/dostawcy (pszenica z ekstraktu słodowego) na 22L powinno się dodać 140g cukru. Jakby na to nie patrzeć różnica to prawie 50%.

 

No i tak ... dodam 140g i będzie za mało gazu no to człek zły będzie. Dodam 240g to znowu obawa żeby fontanny nie było, gorsze żeby butelki przetrwały.

Której wersji się lepiej trzymać ?

 

pozdrawiam

hbd.org jest chyba jedynym miejscem w którym za dolną granicę nagazowania dla pszenicy podaje się wartość 3,6. BeerSmith podaje zakres 2,5-2,9. 2,5 wydaje mi się jednak za mało i raczej polecałbym celować w górna granicę.

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja zwykle na taką warkę daje 180-190 g cukru i jest mocno nagazowana, nie rozrywa butelek i da się w miarę łatwo na 2 razy do szklanki zmieścić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To prawda, jak zawsze propaguję ten kalkulator, to z tym weizenem przegięli.

 

200g glukozy powinno być bezpieczne. Cukru już mniej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok ... dzięki za odpowiedzi.

Jak to mówią "lepiej kijek pocieńkować niż go potem pogrubasić". I zgodnie z tym staropolskim porzekadłem zapodam mniej gramów .. lepiej mieć mniej nagazowane piwo, wypić i się uczyć na błędach niż od razu zaczynać od eksplozji :smilies:

 

pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
No i tak ... dodam 140g i będzie za mało gazu no to człek zły będzie. Dodam 240g to znowu obawa żeby fontanny nie było, gorsze żeby butelki przetrwały.

Której wersji się lepiej trzymać ?

Jak nie wiesz której się trzymać to spróbuj czegoś po środku czyli daj około 200g glukozy, ja tyle daję na podobną ilość i jest oki. Pomyśl też w jakiej temperaturze będziesz przechowywał piwo, im niższa tym daj więcej. Pszenicę wypija się raczej szybko czyli do lata nie dotrwa raczej.

Ja bym dał około 200g glukozy - nagazowanie nie będzie małe a granaty się nie porobią.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdy na 19l przy rozlewie dałem ok 260-280g (sypane na oko; nie mam wagi) do pszenicznego to muszę nad zlewem nalewać i do większego kufla. Czasem nalewanie trwa nawet 2-3 minuty bo sama piana schodzi z butelki...

 

Tak więc to jest zdecydowanie za dużo :smilies:

Butelki brązowe i zielone bez problemu się trzymają.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Gdy na 19l przy rozlewie dałem ok 260-280g (sypane na oko; nie mam wagi) do pszenicznego to muszę nad zlewem nalewać i do większego kufla. Czasem nalewanie trwa nawet 2-3 minuty bo sama piana schodzi z butelki...

 

Tak więc to jest zdecydowanie za dużo :)

Butelki brązowe i zielone bez problemu się trzymają.

Uf... myślałem że robię coś nie tak. Po nasypaniu glukozy musiałem bić rekord w kapslowaniu, po minucie piana by wylewała się.

Pierwszą flaszkę napełniłem wpierw glukozą, piany było... cała szyjka. :smilies:

 

Czy to przypadkiem nie wytrąca się CO2 z młodego piwa jak napotka kryształki glukozy, a nie gwałtowna reakcja głodnych drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.