Jump to content

Recommended Posts

Scooby's House Ale

----------------------------

 

Warka: 11 gal (41,6 l)

OG: 1.054 (13.3 Plato)

IBU: 51.7

SRM: 6.4

 

 

Słody:

 

20 lbs. (9.07 kg) Pale Malt 2-row

 

2 lbs. (0.9 kg) Munich (monachijski)

 

1 lb. (0.45 kg) Crystal 40L

 

 

Chmiele:

 

2 oz. (57 g) Centennial 60 min

 

2 oz. (57 g) Cascade 15 min

 

2 oz. (57 g) Cascade 5 min

 

2 oz. (57 g) Cascade dry hop

 

Drożdże: Fermentis US-05

 

 

Zacieranie: 152F ( 66.7 °C), 60 min.

 

 

Uwagi: Słody pale malt 2-row możesz zastąpić słodem pils, Crystal 40 możesz zastąpić karamelowym jasnym.

Warzenie tego piwa opisałem dokładniej tutaj: http://www.piwo.org/...id=48201#p48201 - (ze zdjęciami!!!) :)

 

307orqx.jpg

 

Ta receptura w "wersjii polskiej", na 21L:

Słody:

4,5 kg pils

0,5 kg monachijski

0,25 kg karamelowy

Chmiele:

40 g marynka 60 min

25 g Cascade 15 min

25 g Cascade 5 min

25 g Cascade na zimno

Drożdże:

US-05

Zacieranie:

67°C / 60 min

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scooby a jakie FG osiągasz w tym piwie. Ja wzorując się na twojej recepturze uwarzyłem APA z finalnymi 2 BLG w gotowym piwie i zastanawiam się czy przypadkowo ( zacierałem wielostopniowo ) udało mi się utrafić. APA wyszła raczej wytrawna i zastanawiam się czy właśnie taka miała być.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FG mi wychodzi ok. 1.010-1.012, czyli ok. 2.8 Plato.

Ja zacieram to w 152F czyli 67°C przez 60 min (potem mash-out) i nigdy takich piw nie zacieralem wielostopniowo, więc trudno mi na ten temat coś powiedzieć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.