Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Scottish Export 80/-

Recommended Posts

80/-

 

Recetura z ksiazki Brew Classic European Beers At Home. Moim zdaniem monabyloby troszeczke przepis zmodyfikowac. Mianowicie zamiast cukru, ktory jest w przepisie dodac odpowiednia ilosc slodu Pale malt, by uzyskac identyczne parametry. Warzylem kilka piw z tej ksiazki i uzywalem cukru do niektorych przepisow i doszedlem do wniosku, ze piwo w takim wypadku wymaga dluzszego lezakowania by uzyskac takie same efekty jak bez uzytku cukru.

Receptura liczona na 23 litry (5 galonow imperialnych)

 

Slody:

Pale malt 2,900 g

Platki kukurydzy (niemoga byc prazone, w sklepach dla piwowarow wystepuje to jako flaked maize) 650g

platki pszenne 220g

prazony jeczmien 45g

cukier 325g

 

Chmiele

Goryczkowe:

Challenger hops 45g

 

Aromatyczne (ostatnie 15`)

Goldings hops 10g

Mech irlandzki 10g na ostatnie 15`

 

Metoda zacierania

Jednotemperaturowo 67°C przez 90`

Czas chmielenia 90`

 

Drozdze gornej fermentacji.

 

Gestosc poczatkowa powinna byc okolo 10.4 Plato

Gestosc koncowa w okolicy 2.0 Plato

Zawartosc alkoholu 4.6 obj. 3.7 wag.

Goryczka 30 EBU

Kolor 25 EBC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.