Skocz do zawartości

Moje warzenie - earl


earl

Rekomendowane odpowiedzi

Marcowe :

 

Pilzeński- 2,5 kg

Monachijski - 2 kg

carahel- 0,3 kg

 

Chmiel:

Markynka - 35 g -60 minut

Lubelski - 15g - 10 minut

 

Drożdże W34/70

 

Zacieranie :

30 minut 62 °C

30 minut 72 °C

podgrzane do 76 °C i do filtracji . Wysładzanie ciągłe

 

Wyszło 23 litry 14 °Blg

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 88
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

MArcowe zabutelkowane z 150 g cukru planowo 2.6 vol.

 

Dzisiejszy Pils :

 

pilzeński 4,2 kg

karmelowy jasny 0,35 kg

 

Chmielenie :

Marynka 30 g - 60minut

Lubelski 18 g - 20 minut

 

Drożdże S-23

 

Zacieranie :

30 minut 62°C

40 minut 72 °C

76 i do filtracji

 

Wyszło 23 litry 14 Blg , trochę za dużo , trzeba bedzie rozcieńczyć przy rozlewie do 12.

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

11 maja - Pszeniczne

 

Pilzeński - 2 kg

Pszeniczny - 2.2 kg

 

Chmiel :

Hallertauer Mittelfrüh - 15 g - 60 minut

Hallertauer Mittelfrüh- 15 g - 10 minut

 

Drożdże : Zymoferm Z033-4-35 (starter 1 l)

 

Zacieranie:

40 °C - 15 minut

62 °C - 50 minut

72 °C - 20 minuy

podgrzane do 76 i filtracja

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dunkelweizen

 

Monachijski - 2 kg

Pszeniczny - 2 kg

Carafoam - 0.4 kg

Czekoladowy - 0.1 kg

 

Chmiel :

Hallertauer Mittelfrüh - 15 g - 60 minut

Hallertauer Mittelfrüh- 15 g - 10 minut

 

Drożdże : Zymoferm Z033-4-35 gęstwa

 

Zacieranie:

40 °C - 15 minut

62 °C - 35 minut

72 °C - 30 minuy

podgrzane do 76 i filtracja

 

W międzyczasie zabutelkowane pszeniczne jasne z 190 g cukru.

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witbier:

 

Pilzeński - 2.2 kg

Pszeniczny - 1.2 kg

Monachijski - 0.25 kg

Płatki pszeniczne - 1 kg

 

Chmiel :

Hallertauer Hersbrucker - 25 g - 60 minut

 

 

Drożdże : Brewferm Blanche

 

Zacieranie:

Płatki skleikowane , dodane 8 litrów wody i reszta słodów

65 °C - 85 minut

->76 °C - filtracja

 

Dodatki :

2g pożywka Wyeast Nutrient Blend - 15 minut

7g kolendra, 35 g świeżo startej skórki pomarańczy - 10 minut

7g kolendra, 30 g świeżo startej skórki pomarańczy - 3 minuty

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Pszeniczne

 

Zasyp :

2 kg - słód pszeniczny

2.5 kg - słód pilzeński

 

 

Zacieranie :

45 °C - 15 minut

50 °C - 10 minut

62 °C - 30 minut

72 °C - 30 minut

 

Chmielenie :

20g Hallertauer Hersbrucker - 60 minut

10g Hallertauer Hersbrucker - 30 minut

 

Drożdże : WB-06

 

Wit zabutelkowany z 155 g cukru.

Pszeniczne zabutelkowane z 190 g cukru.

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj kolejna warka, głównie w celu przetestowania nowej kadzi z KEGa , dlatego też zasyp został skomponowany z resztek tego co miałem. Może to być coś na kształt alta .

 

Pilzneński 2.14 kg

Monachijski 0.8 kg

Pale ale 0.6 kg

Pszeniczny 0.56 kg

karmelowy ciemny 300EBC 0.45 kg

 

Chmielenie:

 

Magnum 15g 60 minut

hallertauer 10 g 40 minut

hallertauer 20 g 15 minut

 

Drożdże S 33

 

Zacieranie:

 

62 °C - 30 min

72 °C- 30 min

 

Odfermentował do 3.5 °Blg, fermentacja tydzien w 20 °C , poźniej bez przelewania cicha w 12°C. Zabutekowany z 140 g cukru

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

KEG to ucięta 50 ( made by Maryush ), pierwsza warka standardowych rozmiarów , bo na gazie. Niestety nie mam warunków na taboret gazowy ... a na kuchence miałem troche problemy z zagotowaniem , trwało to i trwało . Chyba muszę kupić jakaś grzałkę żeby wspomóc podgrzewanie . Ogólnie wszystko się sprawdziło dobrze , nawet "filtr" wg sposobu Jejskiego , zrobiony z stalowego czyścika:D jak wszystko po kompletuję i poskładam ładnie to wrzuce jakieś foto .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

New Zeland IPA 15 * Blg , 50 IBU

 

Pale Ale - 4.9 kg

Karmelowy jasny -0.3 kg

Karmelowy Ciemny - 0.15 kg

Gips piwowarski - 5 g

 

Zacieranie :

 

68/69 °C - 60 minut

 

Chmielenie:

 

20 g Nelson Sauvin - 60 minut

10 g Motueka- 60 minut

10 g Nelson Sauvin - 20 minut

20 g Motueka- 20 minut

10 g Nelson Sauvin - 5 minut

10 g Motueka- 5 minut

 

10 g Nelson Sauvin - na zimno

10 g Motueka- na zimno

 

Drożdże US-05

 

odfermentowało do 3.5 °Blg, tydzień na cichej i zabutelkowane z 140 g cukru na 20l .

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...

Brown Ale

 

Pale Ale - 4.2 kg

Karmelowy jasny 30 EBC -0.4 kg

Karmelowy Ciemny 300 EBC - 0.3 kg

 

Chmielenie:

15 g Challenger - 60 minut

15 g East Kent Goldings- 30 minut

15 g East Kent Goldings- 15 minut

5g mech irlandzki- 5 minut

 

Drożdże: S-04

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

FES

 

4,6 kg - Pale Ale

0.5 kg- płatki owsiane

0,2 kg - karmelowy 300 EBC

0,3 kg- karmelowy 600 EBC

0,25 kg - czekoladowy 900EBC

 

chmielenie:

 

Challenger 35g- 60 minut

EKG 15g - 60 minut

 

drożdze s-04

 

Zacieranie:

60 minut- 67/68 °C

 

Wyszło 20 L 15 °Blg

Edytowane przez earl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.