Jump to content
real_romek

Warszawski browar "Urle"

Recommended Posts

witam, fajny dział, opiszę więc swoją pierwszą warkę z brewkita, która od 3 dni jest w butelkach tym bardziej, że coś mnie niepokoi

 

No więc:

4.10.2010

gotuję w garnku ok. 6l brewkita coopers lager, z dodatkiem 0,5 kg glukozy i 0,5 kg suchego ekstraktu bursztynowego (nie było jasnego w sklepie), przelewam do fermentatora i uzupełniam wodą (w sumie 4x5l wody mineralnej najtańszej)

5.10.2010 dodaję drożdże i robię pomiar cukru - 11 blg

6.10.2010 wszystko ładnie pracuje temperatura otoczenia ok 22, brzeczki - ok 24

8.10.2010 koniec pracy - 3 blg

11.10.2010 zlewam do butelek, dodaję po 4g cukru do każdej 0,5 l butelki, oczywiście próbuję piwka i stwierdzam, że gdyby było dobrze nagazowane i trochę mniej drożdżowe to super

13.10.2010 podkusiło mnie żeby sprawdzić jak tam idzie, sprawdzam butelkę 0,33 po millerze, trochę się nagazowało, ale przy otwarciu czuć było lekki smrodek i w ogóle ten gaz ma lekko nieprzyjemny zapach, co o tym sądzicie? może to przez przeźroczystą butelkę, chociaż światła dużo tam nie było

 

może dziś sprawdzę jakąś porządną brązową butelczynę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sądzimy, że jeszcze z tydzień-dwa i piwko będzie git. :lol:

 

Witam wśród piwowarów. A nazwa browaru jaka ładna! Dobrze się kojarzy, też lubię śmignąć latem nad Liwiec, choć trochę bardziej na południe (okolice Węgrowa i Liwu). :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Byłem tam parę razy :] Pozdrawiam Wołominiaka, pół życia mieszkałem w Kobyłce, a teraz na Sadybie przy ulicy o nazwie Urle właśnie ;]

Czasem wpadam na stare śmieci do rodziców, możemy więc kiedyś się wymienić piwkami, jak już będę miał jakieś gotowe ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej hej!

 

Nastawiłem wczoraj moją drugą warkę - pszeniczne na bazie ekstraktów WES, drożdże wb-06. Drożdże szybko zaczęły pracować, jest ok. Mam tylko jedno pytanie: Czy potrzebne są jakieś zabiegi aby uzyskać typową dla pszeniczniaków mętność? Czy zlanie bezpośrednio po zakończonej fermentacji burzliwej do butelek będzie ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

10 dni burzliwej i można lać do flaszek.

 

Też robiłem takie, tyle że jako pierwsze. Wyszło słodkie, mało "pszeniczne" (banany, goździki, te sprawy) - i raczej ciemne. Ale wszystkim smakowało. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie ta sama receptura, po prawie roku wykazuje jakieś cechy pszeniczniaków, goździk jest , banan też ale ledwo wyczuwalny. Ja trzymałem tydzień na burzliwej, i osadu jest może odrobinę za dużo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

byłem przed chwilą w piwnicy, pszeniczne ma teraz 1-2 blg, raz na jakiś czas pyknie w rurce, powierzchnia jest jeszcze spieniona, duże bąble, w smaku całkiem dobre, troszkę za kwaśne, aromaty bananowe wpadające trochę w landrynkę, całkiem fajne ;]

chciałem jutro zlewać, czekać czy nie czekać, spadnie jeszcze to blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

"1-2°Blg", piszesz... To może być bliżej 2, a WB-06 lubią sobie pojeść, więc poczekaj do weekendu. Będziesz miał mocne piwko. :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba jest całkiem ok, wczoraj zlane, dziś degustacja, oprócz póki co niewielkiego nagazowania nie mam zastrzeżeń ;]

"Mętna sprawa" to nazwa tego produktu, projekt etykiety gotowy, jak zrobię wszystko to wkleję jakieś zdjęcie. ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wracam do tematu, bo i wracam do warzenia ;]

 

No więc kupiłem ostatnio trochę sprzętu na spółkę z bratem i ojcem i zaczęliśmy warzenie ze słodów.

Ciekawe warunki mamy w domu na działce, ponieważ nawet podczas ostatnich upalnych dni w piwnicy temperatura wynosiła 8-10 st C ;]

Mimo to na pierwszy rzut poszedł górniak, mianowicie Alt - zestaw z Centrum Piwowarstwa, drożdże S-33, 11,5 BLG

Z tym BLG to trochę wyszło nie tak ;]

Mianowicie wyszło mi 15 BLG ;], mogłem więcej dać wody do wysładzania, niby wiedziałem że powinienem przed chmieleniem mieć ok. 2 BLG poniżej... ;]

 

Tak czy siak liczę na dobre piwko.

 

Mam jedno pytanie do bardziej doświadczonych kolegów. W instrukcji do Alta od CP było napisane, że na cichą temperatura powinna być 7-14. Czy to nie za mało by górniaki pracowały? W każdym bądź razie rurka bulkała już po 7 godzinach od zadania drożdży, a mój ojciec zniósł właśnie (po 4 dniach) piwko do piwnicy (rurka już słabo bulka;]). Niestety bez zlania, ani bez mierzenia BLG, ale nie chciałem go już kłopotać.

 

Pzdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy tych drożdżach i podanej temp. na cichą przenosi się piwo głównie w celu klarowania. Jeżeli fermentacja burzliwa się nie skończyła po 4 dniach to będziesz miał piwo niedofermentowane i granaty w butelkach. Zmierz Blg, będziesz wiedział czy fermentacja jest zakończona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwko ponownie wyniesione na powierzchnię, w weekend sprawdzimy BLG.

 

Czy ktoś może odniesie się do Alta 15 BLg?

 

Jeszcze od siebie dodam, że siedziba (produkcyjna) browaru to właściwie Trzciany pod Nowym Dworem Mazowieckim.

 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po wyjęciu z piwnicy podjęło pracę, wczoraj już podobno nie pracowało. Pomiar mojego ojca: 6 BLG. Co o tym sądzicie?

Poczekać do weekendu i na cichą do piwnicy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj pierwsza degustacja Alta - 2 tygodnie po butelkowaniu. Piwo smakuje bardzo dobrze, bardzo aromatyczne, poczekamy jeszcze 2-3 tygodnie, zobaczymy jak będzie wtedy ;]

 

A dziś pilsner czeski z zestawu HB:

Słód pilzneński 4,0kg

Słód karmelowy Carapils 0,45kg

Słód zakwaszający 0,1kg

Chmiel goryczkowy Premiant 40g

Chmiel aromatyczny Saaz 20g

Drożdże piwowarskie Mauribrew Lager 497

 

schłodzone i wstawione do piwnicy o stałej temperaturze 10-12 st. C ;]

 

W planach belgian pale ale i hefe weizen ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.