Jump to content

Za wcześnie na cichej.


wojtasw77
 Share

Recommended Posts

Przy ostatniej warce trochę pospieszyłem się z przelaniem na cichą. W czwartym dniu burzliwej 4°Blg zacząłem przelewanie na cichą, jak się później okazało drożdże jeszcze nie opadły. Tak więc przelałem piwo pozostawiając bardzo mało osadu. W drugim fermentorze założyłem reduktor osadów i zastanawiam się czy jeszcze raz po kilku dniach przelewać na drugą cichą czy potrzymać dłużej i rozlewać do butli? Wydaje mi się , że im mniej przelewania tym lepiej.

Link to comment
Share on other sites

Zadane drożdże to S-33.

Czy warto z tych drożdży zbierać gęstwę i jak długo można ją przechowywać. Moje warzenie nie jest zbyt regularne, no i zacieram narazie z zestawów HB. W przyszłym roku pewnie zakupie słody i będę warzył według receptur z naszego forum. Na początek mam do zrobienia kilkanaście zestawów.

Edited by wojtasw77
Link to comment
Share on other sites

Zadane drożdże to S-33.

Czy warto z tych drożdży zbierać gęstwę i jak długo można ją przechowywać. Moje ważenie nie jest zbyt regularne, no i zacieram narazie z zestawów HB. W przyszłym roku pewnie zakupie słody i będę ważył według receptur z naszego forum. Na początek mam do zrobienia kilkanaście zestawów.

Jeśli warzysz z zestawów HB to waga nie jest raczej potrzebna :beer:

Link to comment
Share on other sites

Czy warto z tych drożdży zbierać gęstwę i jak długo można ją przechowywać.

Zależy jak ją przechowujesz. "Surowa" gęstwa zlana z fermentora raczej długo nie może stać (tydzień, dwa), żeby móc ją dłużej przechowywać to trzeba trochę się nad nią napracować.

 

Patrz -> http://www.wiki.piwo.org/index.php/Zbieranie_i_ponowne_użycie_gęstwy_drożdżowej

Link to comment
Share on other sites

Jeżeli warzysz z zestawów, to zawsze masz nową paczuszkę drożdży +/- pod dany styl. Jeżeli do tego warzysz nieregularnie, to zbieranie gęstwy i to do tego z suchych drożdży nie ma najmniejszego sensu.

Jak przejdziesz na własne przepisy, to pewnie pojawi się temat drożdży płynnych, ale skoro warzysz nieregularnie, to i tak koło się zamyka. Wiem, bo sam warzę tylko do czasu do czasu.

Link to comment
Share on other sites

Po czterech dniach od nieszczęsnego przelania pobrałem próbkę i areometr wskazał 4°Blg , ale biorąc pod uwagę błąd mojego przyrządu -1°Blg to jest 5°Blg . Próbkę pobierałem z kranika na początku widoczne jest sporo drożdży , ale po chwili popłynęło w miarę czyste piwo (nie jest klarowne). Drożdże chyba osiadają. W cylindrze pomiarowym widoczne musowanie piwa.

Poczytałem o drożdżach S-33 w innych wątkach i chyba nie ma się co spodziewać głębszego odfermentowania.

Edited by wojtasw77
Link to comment
Share on other sites

Właśnie zrobiłem pomiar i wyszło mi tyle samo co w sobotę czyli 5°Blg . Poradźcie czy rozlewać już do butelek?

Twoja wola.

U mnie raz stało na cichej 1 tydzień, a innym razem ze 3 miesiące - bo się jakoś nie mogłem zebrać żeby butelkować.

Ale im dłużej stoi to z reguły jest klarowniejsze. I w związku z tym że pewnie w butelkach długo nie postoi - będzie smaczniejsze.:tort:

Link to comment
Share on other sites

U mnie raz stało na cichej 1 tydzień, a innym razem ze 3 miesiące - bo się jakoś nie mogłem zebrać żeby butelkować.

Ale im dłużej stoi to z reguły jest klarowniejsze. I w związku z tym że pewnie w butelkach długo nie postoi - będzie smaczniejsze.:okey:

Czy aby na pewno ? 3 m-ce ??

Link to comment
Share on other sites

U mnie raz stało na cichej 1 tydzień' date=' a innym razem ze 3 miesiące - bo się jakoś nie mogłem zebrać żeby butelkować.

Ale im dłużej stoi to z reguły jest klarowniejsze. I w związku z tym że pewnie w butelkach długo nie postoi - będzie smaczniejsze.:okey:[/quote']

Czy aby na pewno ? 3 m-ce ??

Fakt. Pomieszło mi się. To nie były 3 miesiące.

Jak czytam notaki to robino je 07-05-2010 i zabutelkowano 18-08-2010. Daty zlania na cichą brak (z lenistwa nie zapisałem).

To było marcowe robione techniką HG, zatem na burzliwej stało ze 3 tygodnie. W 50-cio ltr beczce. W lodówce.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.