Jump to content
Sign in to follow this  
Mati3333

będzie zakażenie czy nie ?

Recommended Posts

Właśnie przed chwileczką sassało mi do piwa wodę z rurki fermentacyjnej (nie wyjąłem jej na czas przenoszenia fermentora jakoś niechcący go wgniotłem i stało się)

Piwo (Witbier) jest na burzliwej 5 dzień, Blg spadło do 3. Miałem zamiar trzymać 2 - 3 tyg. (tylko burzliwa) i zlać do butelek,

a może zlać je teraz jeśli ma powstać infekcja........???????????.......rurka ogólnie była czysta (na oko...hehe)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No cóż w takim wypadku chyba lepiej trzymać tam gdzie jest więcej drożdży. Może nic się nie stanie. A jak się zakaziło to i tak wyjdzie to prędzej czy później.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Właśnie przed chwileczką sassało mi do piwa wodę z rurki fermentacyjnej (nie wyjąłem jej na czas przenoszenia fermentora jakoś niechcący go wgniotłem i stało się)

Piwo (Witbier) jest na burzliwej 5 dzień, Blg spadło do 3. Miałem zamiar trzymać 2 - 3 tyg. (tylko burzliwa) i zlać do butelek,

a może zlać je teraz jeśli ma powstać infekcja........???????????.......rurka ogólnie była czysta (na oko...hehe)

Ssący Witbier i bakcyle. Brzmi jak wstęp do dreszczowca!

Nadchodząca infekcja skrada się już po wylęganiu w ogólnie czystej rurce, dobra już kończę :cool2:

Share this post


Link to post
Share on other sites
...nie wyjąłem jej na czas przenoszenia fermentora ...

Na burzliwej rurka jest raczej zbędna. Przy cichej wyjmowanie jej to zły pomysł.

Przed przenoszeniem fermentora z rurką, zawsze kapię do niej trochę ClO2, często po podniesieniu robi się podciśnienie zasysające trochę wody z rurki.

Co do Twoich wątpliwości o infekcję - jeśli nalałeś przegotowanej wody do odkażonej rurki, bądź dobrej myśli, jeśli nie - bądź dobrej myśli!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też miałem raz taki przypadek. Zakażenia na szczęście nie było. Od tej pory do rurki fermentacyjnej wlewam wódkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No trochę spanikowałem, muszę przyznać, ale to przez to że siedziałem nad tą warką ok 12-13 godzin i po raz pierwszy robiłem od podstaw. Jest tego 40l noooo i ten zapach :rolleyes:

Pożyjemy zobaczymy...dzięki za szybką odpowiedź

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam raz zlewałem grodzisza w towarzystwie muszek owocówek, do tego kilkakrotnie lejąc sobie zielonym piwem po rękach... I wyszedł pyszny :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ssący Witbier i bakcyle. Brzmi jak wstęp do dreszczowca!

Nadchodząca infekcja skrada się już po wylęganiu w ogólnie czystej rurce, dobra już kończę cool2

hahahaha - nie no może tylko wstęp będzie w tym stylu, a dalej już sielankowo :D

Co do Twoich wątpliwości o infekcję - jeśli nalałeś przegotowanej wody do odkażonej rurki, bądź dobrej myśli, jeśli nie - bądź dobrej myśli!

woda była z kranu więc jestem dobrej myśli :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Zasysanie" zauważyłem w fermentorach z BA - są z cienkiego plastiku i 20l wewnątrz potrafi nieźle wygiąć dno. Te z HB i z Piwodzieja są grubsze i sztywniejsze, chociaż jak raz miałem 23l to i to nie pomogło. Żeby się nie zasysało to lepiej jest unosić fermentor powoli, wtedy tylko trochę powietrza wleci (przy okazji ciut filtrując się przez ciecz - dlatego pomysł z gorzałą jest całkiem niezły).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie odparuje. Nasze piwa stoją na cichej 2-3 tygodnie i nigdy nie odparowało, a zresztą w każdej chwili można uzupełnić.

 

goroncopozdrawiamy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze można dolać.

dobry jeżeli nie jest za wysoka temp, bo inaczej wyparuje :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie bardzo rozumię o co ten strach, przecież w trakcie fermentacji, przez wodę w rurce przechodzi ogromna ilość CO2, który jest konserwantem (to on konserwuje nasze piwa w butelkach). Jeżeli rurka była przykryta kapturkiem, lub wetkinięto do niej trochę waty, to woda w rurce jest sterylna. Prawdziwym zagrożeniem są tylko ewentualnie nerwy, gdy wodę wciągnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm, u mnie przy podnoszeniu zasysane jest tylko powietrze

(rurka ma symetrycznie 2 rozszerzone komory, wiec jak jest odpowiednio mało wody, to przy zasysaniu jest tylko bulkanie - podobnie jak przy wypuszczaniu CO2)

i dobrze - bo mi trudno uwierzyć w sterylność kapki wody leżącej tydzień "na powietrzu".

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeżeli rurka była przykryta kapturkiem, lub wetkinięto do niej trochę waty, to woda w rurce jest sterylna.

no cóż, nie było kapturka ani waty, ale z tego co zaobserwowałem po wypowiedziach jest duża szansa że będzie dobrze

na przyszłość na pewno będę lał wódkę

 

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

 

p.s. napiszę jeszcze w tym wątku jaki cała sprawa miała koniec

Share this post


Link to post
Share on other sites
trudno uwierzyć w sterylność kapki wody leżącej tydzień "na powietrzu".

Ta kapka wody nie leży na powietrzu, jest od niego w znacznym stopniu odizolowana i przez ten tydzień przesycana konserwujacym CO2, a i sama woda nie jest chyba brana z kałuzy. Wiele razy wciągało mi wodę, najwięcej przy wyciąganiu korka z butli z winem (szklane rurki są na to podatne), nie powodowało to infekcji. Myślę, że do tematu możliwości infekcji po wciągnieciu wody z rurki należy podchodzić jako potencjalne, ale mało realne zagrożenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj Wit poszedł w butelki bez żadnych oznak infekcji ... ani wizualnych ani smakowych ...

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.