Jump to content

Receptury Edinburgh Strong Ale


Makaron
 Share

Recommended Posts

Tym razem receptura jeszcze przezemnie nie testwoana ,ale moim zdaniem godna polecenia. Tym razem jest to receptura z ksiazki Brew Classic European Beers At Home. Receptura liczona na 23 litry (5 imperialnych galonow)

 

Slody:

Pale malt 6,950 g

Amber malt 400g

Crystal malt 330g

Slod pszenny 350g

 

Chmiele

Goryczkowe:

Golding hops 60g

Fuggle hops 105g

 

Mech irlandzki 10g na ostatnie 15`

 

Metoda zacierania

Jednotemperaturowo 66°C przez 90`

Czas chmielenia 90`

 

Drozdze gornej fermentacji.

 

Gestosc poczatkowa powinna byc okolo 18.7 Plato

Gestosc koncowa w okolicy 4.3 Plato

Zawartosc alkoholu 8.1 obj. 6.3 wag.

Goryczka 60 EBU

Kolor 35 EBC

Link to comment
Share on other sites

Amber malt 400g

Crystal malt 330g

Amber malt jest nie do kupienia w Polsce, ale można sobie samemu uprażyć. Crystal malt - jak bym miał zgadywać, to pewnie będzie ten o barwie 40 Lovibond, w palecie Wayermanna to byłby Carared? Lubię szkockie ale, ale raczej te słabsze - za 60, 70 szylingów.

Link to comment
Share on other sites

Amber malt 400g

Crystal malt 330g

Amber malt jest nie do kupienia w Polsce' date=' ale można sobie samemu uprażyć. Crystal malt - jak bym miał zgadywać, to pewnie będzie ten o barwie 40 Lovibond, w palecie Wayermanna to byłby Carared? Lubię szkockie ale, ale raczej te słabsze - za 60, 70 szylingów.[/quote']

W sumie crystal malt mozna spokojnie zastapic jasnym karmelowym, w wersji slodu pilenskiego. Kolorystyka moze nie bedzie sie zgadzala ,ale efekty koncowe w piwie zblizone. Tak samo jak slod czekoladowy jest ciemniejsza wersja naszego ciemnego karmelowego. W takim wypadku bym po prostu zabarwil piwo mocniej slodami barwiacymi w troszeczke wyzszych ilosciach.

 

Co do systemu /- niestety zostalo to tylko w potocznym jezyku i nazwach piw. Gdyz w sumie niedokonca wiadomo jak mocne bylo 80/- . Pozatym prawde mowiac niemozliwe byloby by pinta piwa kosztoala 80/- bo to byl maly majatek. Przypominam, ze 20 shillingow wchodzilo na jednego Funta. A przed okresem wprowadzenia systemu 10 w systemie pienieznym (1971) typowa wyplata robotnika wynosila okolo 2 funtow, czyli 40/-. Zatem wartosc powiedzmy 70/- musiala byc cena za cala beczke. I chyba bym powiedzial, ze za Hogshead, niz za Barell. Ale w sumie jesli czegos wiecej sie dowiem na ten temat to napisze wiecej. sumie calyczas bladze troche w systemach imperialnych. Tak na marginesie z tego co pamietam byly piwa dla dzieci bodajrze 20/- ,albo 30/-

Edited by Makaron
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.