Jump to content
Browman

Jakie drożdże do dolniaków.

Recommended Posts

Chciałbym uważyć coś w stylu Pilznera na dolniakach płynnych ,jakie najlepiej użyć.Jaki zasyp.Jakie zacieranie.Dziękuję za pomoc.Trochę brak mi czasu na szukanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam odkopuje temat.

Sprawa wygląda następująco.

Mam za sobą już kilka dolniakow na W 34-70 i na WLP800. W szczególności te WLP mi nie pod pasowały ciągle na wierzchu utrzymuje się gruba czapa piany, nawet jak zleje na cichą potrafi się odbudować, jak również bardzo wolno pracuja, ale smak i pełnią są ok.

Jakie koledzy proponują inne drozdze, co sądzą o FM? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fm31 sprawdzałem co prawda po terminie bo był przestój ze brakowało tych drożdży na rynku. Zadałem bezpośrednio dwie fiołki do fermentora 12BLG 15l. Odfermentowaly do 3 profil piwa okej, jak dla mnie to podkreślają slodowosc w porównaniu do w34/70. Napewno nie chętnie pracują przy mniej niż 10, tak naprawdę rozkręciła mi się fermentacja dopiero przy 11*, przy 8* nie chciały co dla w34 nie było problemem 

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, Marcin Skwira napisał:

jak FM poradzi sobie przy mocniejszym piwie typu marcowe, bocku, porter?

Jeśli dasz odpowiednią ilość to nie ma znaczenie jaki będzie ekstrakt początkowy. 

Sprawdzałeś Wyaest 2308? Fermentowałem nimi różne ekstrakty i bardzo sobie chwalę te drożdże. Fermentacja w 8C, bardzo czysty słodowy profil. Na gęstwie robiłem portera bałtyckiego 30 plato i też odfermentowały jak trzeba, nawet do refermentacji nie musiałem się niczym wspomagać. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 minut temu, zielony07 napisał:

Czyli "nie wiem, więc się wypowiem".

 

Nie wiem i dlatego pytam.

Czy ktoś stosował z kolegów white labs 830?

Właśnie dzwoniłem do sklepu po nowym roku na być świeża dostawa.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Wtrące się w temat po nieudanym moim Pilznerze.

Zamierzam teraz robić marcowe (już w nowym kotle automatycznym mam nadzieję :)) ale gdybym teraz robił pilsa żeby nie zepsuć to zrobiłbym to tak:

1 warka - 15 litrów piwa - ok. 3 kg pilzneńskiego i 1 paczka w34/70  --  to będzie tzw starter.

2 warka " właściwa "  na 24 godzinnej gęstwie z pierwszej warki - pół litra ze słoika na 20 litrów piwa da spokojnie radę. - tak 4,75 - 4,8 pilzneńskiego  (celujemy zdroworozsądkowo w 12,5 - 13 Plateau)

Zacieranie - no i tu jest cała filozofia czytając receptury - ja zrobiłem tak - 30 minut 62 st C i 45 min. 72 st C piwo nie dofermentowało i było zbyt pełne.

Teraz zrobiłbym tak - 40 minut 62 st C, 30 minut 72 st C i 76 st C mash out - powoli wysładzać - bardzo ważne.

Chmiele? - ja moja dwa udane dolniaki zrobiłem na Tradition, ale marynka z lubelskim jest super połączeniem.

Nie mogę złego słowa powiedzieć o w34/70 - przestrzegać dawkowania 1 g na 1 ml brzeczki !!

Inne drożdzę wymienione tu - dla mnie za drogie lub wymagają startera a to już jest czas którym ja zbytnio nie dysponuje.

A i w34/70 uwodnić przed zadaniem

Nie przesadzać z niską temperaturą - mi w lodówce nie chciały ruszyć - w 12- 14 st C na dworze super.

Fermentacja trwa 5 tygodni.

Piwo musi stać w butelkach 2 tygodnie w temp. pokojowej żeby się nagazowało !!!

Edited by Piotr Ba
PS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.