Skocz do zawartości

fermentacja Wibier oraz Speciality Belgian Ale


Mati3333

Rekomendowane odpowiedzi

Zależy to też od używanych drożdzy ..

 

moja standardowa procedura to około 7-9 dni fermentacji burzliwej (pierwsze 2 doby w temp 18 - 19°C ) potem staram się zwiększyć do 20 - 22°C a nastepnnie tydzień do 3 tygodni fermentacji cichej (zależenie od tego jak klarowne piwo chcę otrzymać oraz kiedy mam czas na rozlew).

 

Lukasz

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja stosuję 2-3 tygodnie burzliwej, bez cichej w 20°C

a na jakaich drożdżach fermentujesz ? U mnie są to S-33 i jak to zwykle z nimi bywa przerobiły mi to co miały w 48h i dalej już nie ruszą (mam jakieś 4,5 °Blg ), dlatego zastanawiam się ile trzymać na burzliwej (zakładając że pomijam cichą).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a na jakaich drożdżach fermentujesz ? U mnie są to S-33 i jak to zwykle z nimi bywa przerobiły mi to co miały w 48h i dalej już nie ruszą (mam jakieś 4,5 °Blg ), dlatego zastanawiam się ile trzymać na burzliwej (zakładając że pomijam cichą).

Mam na myśli Witbiera, do Speciality Ale dopiero się przymierzam (pytałem na zapas)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak przeciągniesz burzliwą i zrezygnujesz z cichej, to przynajmniej masz większą szanse spadku Blg. Po zlaniu na cichą, szansa spadku Blg jest znikoma.

Edytowane przez bogdan62
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.