Jump to content
Sign in to follow this  
Mati3333

fermentacja Wibier oraz Speciality Belgian Ale

Recommended Posts

Chciałbym spytać o zalecane temperatury oraz czasy fermentacji cichej, piw wymienionych w temacie wątku.

Z góry dzięki za odpowiedź :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy to też od używanych drożdzy ..

 

moja standardowa procedura to około 7-9 dni fermentacji burzliwej (pierwsze 2 doby w temp 18 - 19°C ) potem staram się zwiększyć do 20 - 22°C a nastepnnie tydzień do 3 tygodni fermentacji cichej (zależenie od tego jak klarowne piwo chcę otrzymać oraz kiedy mam czas na rozlew).

 

Lukasz

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ja stosuję 2-3 tygodnie burzliwej, bez cichej w 20°C

a na jakaich drożdżach fermentujesz ? U mnie są to S-33 i jak to zwykle z nimi bywa przerobiły mi to co miały w 48h i dalej już nie ruszą (mam jakieś 4,5 °Blg ), dlatego zastanawiam się ile trzymać na burzliwej (zakładając że pomijam cichą).

Share this post


Link to post
Share on other sites
a na jakaich drożdżach fermentujesz ? U mnie są to S-33 i jak to zwykle z nimi bywa przerobiły mi to co miały w 48h i dalej już nie ruszą (mam jakieś 4,5 °Blg ), dlatego zastanawiam się ile trzymać na burzliwej (zakładając że pomijam cichą).

Mam na myśli Witbiera, do Speciality Ale dopiero się przymierzam (pytałem na zapas)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak przeciągniesz burzliwą i zrezygnujesz z cichej, to przynajmniej masz większą szanse spadku Blg. Po zlaniu na cichą, szansa spadku Blg jest znikoma.

Edited by bogdan62

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.