Jump to content
Sign in to follow this  
KNX

Osad po chmieleniu

Recommended Posts

witam!!

 

W sobote warzyłem Portera ( s. pilzneński 3,6, karmel ciemny 0,2, barwiący 0,2 ) jednak pomimo usilnych starań nie wyłapałem praktycznie wogóle osadu po chmieleniu. Do chłodzenia zastosowałem chłodnicę zanurzeniową ( ekstra sprawa polecam :okey:), odczekałem kilkanaście minut aż wszytkie farfocle opadną ale one nie zbiły się tak jak powinny i były w postaci drobiutkiego pyłku. Brzeczka gotowana 70 min pod przykryciem na mocnym ogniu. Czy aby osad zbił się mocno muszę odczekać dłużej czy nie ma to znaczenia i akurat to mógł być pojedynczy przypadek ? pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Był tylko taki jak pyłek, nalewając do wysokich 2 kuflów ostatnie ok. 1 L, opadały właśnie jakby to były opiłki metalu :okey:

 

wena pisał że sam gotuje pod przykryciem i jest ok

Edited by KNX

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli czego można się spodziewać,gorszego smaku. DMS i tak zostanie wypchnięty po burzliwej. Ostatnie 15 min było bez przykrywki ale słabo wrzało.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ostatnie 15 min było bez przykrywki ale słabo wrzało.

Dobrze, że na koniec odkryłeś pokrywkę, DMS jest dość lotny, powinien zdążyć odparować przez 15 min.

 

Ale w fermentacji tak wiele już go ucieknie, jego temperatura wrzenia jest bodajże ok. 40°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.