Jump to content

Zachorowałem na taki fermentor Apollo Titan 30l


paulox81
 Share

Recommended Posts

Znalazłem coś co byłoby idealnym dla mnie fermentorem: Apollo Titan 30l - stal nierdzewna stożkowy, kompaktowy (30l), fermentacja ciśnieniowa, zmieści się nawet w mojej małej lodówce. Ma jedną wadę: Nie można go dostać w Polsce ani nawet w Europie co podraża koszt sprowadzenia z Australii (Cło i VAT) :( Ciekawe czy jest szansa na pojawienie się w polskich sklepach.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ja myślę że najtańszy jako zbiornik ciśnieniowy to keg 30l czy 50l plus fitting i zawor bezpieczenstwa na okreslone ciśnienie.

Gruba stal, rączki do przenoszenia.

Link to comment
Share on other sites

56 minut temu, Koora napisał:

Ja myślę że najtańszy jako zbiornik ciśnieniowy to keg 30l czy 50l plus fitting i zawor bezpieczenstwa na okreslone ciśnienie.

Gruba stal, rączki do przenoszenia.

Tylko mały otwór i przez to ciężko to myć w środku.

Link to comment
Share on other sites

16 godzin temu, Koora napisał:

Są kryzy odkręcane w które można wsadzić triclampa z ballockiem.

https://e-destylatory.pl/produkt/szeroki-wlew/

Ciekawe rozwiązanie, niedrogie, tylko czy jak cały proces fermentacji pod ciśnieniem będzie się odbywał bez oddzielenia gęstwy drożdżowej to czy nie wpłynie to negatywnie na smak/aromat?

 

Mam na myśli czy po skończonej burzliwej kiedy drożdże opadną na dno, to czy zwiększone ciśnienie nie wpłynie na ich autolizę. Czy ciśnienie + cold crash z osadem drożdżowym da negatywne skutki?. Szukając w necie o fermentacji ciśnieniowej nigdzie nie widzę wzmianek aby usunięcie osadu było na którymś etapie (np. po f. burzliwej). Wg mnie po burzliwej powinno się usunąć drożdże i np. chmielić na zimno już bez osadu z drożdży. Ale może nie ma to znaczenia?

Edited by paulox81
rozwinięcie myśli
Link to comment
Share on other sites

6 godzin temu, paulox81 napisał:

czy jak cały proces fermentacji pod ciśnieniem będzie się odbywał bez oddzielenia gęstwy drożdżowej to czy nie wpłynie to negatywnie na smak/aromat?

Nie. Ja fermentuję warki 10 l w corny 19l. Jedyna modyfikacja to lekkie ucięcie rurki w kegu, żeby nie zbierała drożdży przy transferze. Można też zmienić rurkę na wężyk z pływakiem, ale w corny mi się słabo sprawdza. Po skończonej fermentacji możesz przetoczyć piwo do innego kega i po temacie. Możesz też tak chmielić na zimno.

Link to comment
Share on other sites

ja fermentuje w kegu 50l po cisnieniem zrobilem 3 warki narazie 9 blg  i piwo klarowne przerobilem glowice i mozna odebrac drozdze jutro zrobie zdjecie

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.