paulox81 Posted January 9 Share Posted January 9 Znalazłem coś co byłoby idealnym dla mnie fermentorem: Apollo Titan 30l - stal nierdzewna stożkowy, kompaktowy (30l), fermentacja ciśnieniowa, zmieści się nawet w mojej małej lodówce. Ma jedną wadę: Nie można go dostać w Polsce ani nawet w Europie co podraża koszt sprowadzenia z Australii (Cło i VAT) Ciekawe czy jest szansa na pojawienie się w polskich sklepach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted January 9 Share Posted January 9 Zapytaj kogoś co robi destylatory do wody Najczęściej robią z kega, ale może taki stożek idzie prosto zrobić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabol_01 Posted January 9 Share Posted January 9 Kegruczoł FermZilla 27L tri stożkowy fermentor zbiornika Uni Gen3 warzenie piwa homebrew| | - AliExpress Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted January 9 Share Posted January 9 10 minut temu, jabol_01 napisał: Kegruczoł FermZilla 27L tri stożkowy fermentor zbiornika Uni Gen3 warzenie piwa homebrew| | - AliExpress No to raczej nie to samo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted January 9 Author Share Posted January 9 13 minut temu, jabol_01 napisał: Kegruczoł FermZilla 27L tri stożkowy fermentor zbiornika Uni Gen3 warzenie piwa homebrew| | - AliExpress Ale nie z nierdzewki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabol_01 Posted January 10 Share Posted January 10 ja buduje taki ale 60l z nierdzewki kentaki 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted January 10 Author Share Posted January 10 2 godziny temu, jabol_01 napisał: ja buduje taki ale 60l z nierdzewki Sam budujesz? Czy zlecasz komuś? Jaki orientacyjny koszt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabol_01 Posted January 10 Share Posted January 10 buduje sam tylko stozek zamowilem sam material jak zamknie sie w 2500 bedzie dobrze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted January 11 Author Share Posted January 11 21 godzin temu, jabol_01 napisał: buduje sam tylko stozek zamowilem sam material jak zamknie sie w 2500 bedzie dobrze Spawasz TIGiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabol_01 Posted January 11 Share Posted January 11 tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted January 11 Author Share Posted January 11 Zastanawiam się jeszcze nad możliwością wykorzystania taniego zbiornik przeponowego ze stali nierdzewnej 304 np. Takiego: https://allegro.pl/oferta/przeponowy-zbiornik-hydrofor-24l-ibo-stal-nierdzew-10851903235 Trochę słabo bo brak stożka ale po wywaleniu przepony i wspawaniu tri clampów nada się chyba na fermentor ciśnieniowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted January 11 Share Posted January 11 Ja myślę że najtańszy jako zbiornik ciśnieniowy to keg 30l czy 50l plus fitting i zawor bezpieczenstwa na okreslone ciśnienie. Gruba stal, rączki do przenoszenia. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted January 11 Author Share Posted January 11 56 minut temu, Koora napisał: Ja myślę że najtańszy jako zbiornik ciśnieniowy to keg 30l czy 50l plus fitting i zawor bezpieczenstwa na okreslone ciśnienie. Gruba stal, rączki do przenoszenia. Tylko mały otwór i przez to ciężko to myć w środku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted January 12 Share Posted January 12 21 godzin temu, paulox81 napisał: Tylko mały otwór i przez to ciężko to myć w środku. Są kryzy odkręcane w które można wsadzić triclampa z ballockiem. https://e-destylatory.pl/produkt/szeroki-wlew/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted January 13 Author Share Posted January 13 (edited) 16 godzin temu, Koora napisał: Są kryzy odkręcane w które można wsadzić triclampa z ballockiem. https://e-destylatory.pl/produkt/szeroki-wlew/ Ciekawe rozwiązanie, niedrogie, tylko czy jak cały proces fermentacji pod ciśnieniem będzie się odbywał bez oddzielenia gęstwy drożdżowej to czy nie wpłynie to negatywnie na smak/aromat? Mam na myśli czy po skończonej burzliwej kiedy drożdże opadną na dno, to czy zwiększone ciśnienie nie wpłynie na ich autolizę. Czy ciśnienie + cold crash z osadem drożdżowym da negatywne skutki?. Szukając w necie o fermentacji ciśnieniowej nigdzie nie widzę wzmianek aby usunięcie osadu było na którymś etapie (np. po f. burzliwej). Wg mnie po burzliwej powinno się usunąć drożdże i np. chmielić na zimno już bez osadu z drożdży. Ale może nie ma to znaczenia? Edited January 13 by paulox81 rozwinięcie myśli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted January 13 Share Posted January 13 6 godzin temu, paulox81 napisał: czy jak cały proces fermentacji pod ciśnieniem będzie się odbywał bez oddzielenia gęstwy drożdżowej to czy nie wpłynie to negatywnie na smak/aromat? Nie. Ja fermentuję warki 10 l w corny 19l. Jedyna modyfikacja to lekkie ucięcie rurki w kegu, żeby nie zbierała drożdży przy transferze. Można też zmienić rurkę na wężyk z pływakiem, ale w corny mi się słabo sprawdza. Po skończonej fermentacji możesz przetoczyć piwo do innego kega i po temacie. Możesz też tak chmielić na zimno. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabol_01 Posted January 13 Share Posted January 13 ja fermentuje w kegu 50l po cisnieniem zrobilem 3 warki narazie 9 blg i piwo klarowne przerobilem glowice i mozna odebrac drozdze jutro zrobie zdjecie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabol_01 Posted January 14 Share Posted January 14 wyglada tak paulox81 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted January 14 Author Share Posted January 14 26 minut temu, jabol_01 napisał: wyglada tak Czyli rurka sięga do dna i w pierwszej kolejności zaciąga osad? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabol_01 Posted January 14 Share Posted January 14 tak zaworem spuszczam drozdze czekam jeden dzien i podlaczwm druga glowice do wyszynku pomijajac ze po tygodniu fermentacji takie piwo 9 blg nadaje sie do picia paulox81 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted January 17 Share Posted January 17 Albo możesz skrócić rurkę o kilka cm (3-5 cm) i wtedy zaciągasz bez drożdży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted January 18 Author Share Posted January 18 W dniu 11.01.2023 o 13:53, paulox81 napisał: Spawasz TIGiem? A stożek gdzie zamówiłeś jeśli można spytać i jakie wymiary i cena? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted January 18 Author Share Posted January 18 W dniu 10.01.2023 o 16:41, jabol_01 napisał: buduje sam tylko stozek zamowilem sam material jak zamknie sie w 2500 bedzie dobrze A stożek gdzie zamówiłeś jeśli można spytać i jakie wymiary i cena? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jabol_01 Posted January 19 Share Posted January 19 360x70 wysokosc 360 z wysylka 640- firma STAFOR Janusz Szostak Wola Dębińska 373 32-852 Dębno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
paulox81 Posted January 20 Author Share Posted January 20 16 godzin temu, jabol_01 napisał: 360x70 wysokosc 360 z wysylka 640- firma STAFOR Janusz Szostak Wola Dębińska 373 32-852 Dębno Pospawany na gotowo czy tylko wywalcowany i poheftowany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.