Jump to content
Sign in to follow this  
dentharg

Fermentacja otwarta

Recommended Posts

Cześć!

 

Czytam: http://www.browamator.pl/szczegoly.php?grupa_p=7&przedm=8739007&=Profesjonalia_2010_-_zwyci%EAzca_wyruszy%B3_w_podr%F3%BF_%21

 

i widzę, że browary stosują fermentację otwartą. Jak w takiej sytuacji utrzymać czystość bakteriologiczną? Przecież tam byle co może nalecieć i zakazić brzeczkę.. A tym bardziej beczki dębowe - jak to utrzymać w czystości?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekawe czy stężenie CO2 w takiej fermentowni otwartej jest niebezpieczne dla ludzi (brak tlenu).

Oczywiście, że jest. Dlatego dawniej wchodzono ze świeczką. Jeżeli gasła to więcej wietrzono.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekawe czy stężenie CO2 w takiej fermentowni otwartej jest niebezpieczne dla ludzi (brak tlenu).

6% zabija.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekawe czy stężenie CO2 w takiej fermentowni otwartej jest niebezpieczne dla ludzi (brak tlenu).

Oczywiście' date=' że jest. Dlatego dawniej wchodzono ze świeczką. Jeżeli gasła to więcej wietrzono.[/quote']

W Cieszynie dalej tak robią :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podoba mi się to wideo z Michaelem Jacksonem gdzie on pokazuje otwartą fermentację belgijskich Lambików (ok. 4:20). Co myślicie o ich czystości i sterylności? ;D

 

[media]

[/media]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nigdy nie piłem podobnego piwa, jak gdzieś trafie na coś podobnego to długo będę się zastanawiał czy wypić. :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Podoba mi się to wideo z Michaelem Jacksonem gdzie on pokazuje otwartą fermentację belgijskich Lambików (ok. 4:20). Co myślicie o ich czystości i sterylności? ;D

Panie z Sanepidu chyba zawału by dostały :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Belgii w powietrzu fruwają inne robaczki. Gdybym u mnie tak zrobił, dostałbym wysokiej jakości ocet zamiast lambika.

 

Zresztą i sam lambik smakuje trochę inaczej niż coś co zwykliśmy nazywać piwo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy można to nazwać fermentacją otwartą? Tak.

Jednak ja bym nie ryzykował fermentacji z uchylonym wiekiem. To aż się prosi o infekcję. Z dobrze natlenioną warką po prostu nie ma powodu na otwieranie wieka. Po to jest rurka fermentacyjna, żeby przeprowadzić fermentację ze szczelnie zamkniętym wiekiem.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentuję w lodówce, którą wcześniej dezynfekuję. Pytam, bo ponoć podczas otwartej fermentacji drożdże produkują 1/3 więcej estrów. Pada też określenie "shallow fermenters". Czy nasze plastikowe fermentory można tak nazwać?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fermentuję w lodówce, którą wcześniej dezynfekuję. Pytam, bo ponoć podczas otwartej fermentacji drożdże produkują 1/3 więcej estrów. Pada też określenie "shallow fermenters". Czy nasze plastikowe fermentory można tak nazwać?

 

Spokojnie akurat nasze wiaderka mozna nazwac plytka i otwarta fermentacja. Nawet jesli nalozymy dekielel.

 

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otwartość, głebokość, kształt fermentora zaliczają się do kategorii parametrów trzeciorzędnych, czasem da sie wyczuć ich wpływ , czasem nie.

Możesz się o tym przekonać tylko eksperymantalnie.

Róznica pomiędzy poktywką uchylona a odkrytą może wystąpić, ale może też i nie wystąpić, zależy od rodzaju piwa, temperatury fermetacji, fazy księżyca itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W płytkich fermentorach chodzi chyba o to że drożdże mają więcej miejsca do pracy na powierzchmni? Na warkę 20l to byś musiał z wanny zrobić fermentor, żeby byo kilkanaście cm głębokości :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie, jeżeli chodzi o ciśnienie to znaczenie ma tylko wysokość słupa wody - w domowych fermentorach jest ona bardzo mała.

 

Najmniejsza głebokość fermentora spotykana w literaturze to 1 stopa (ok.30 cm)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.