Jump to content

II Częstochowski Konkurs Piw Domowych


Pieron
 Share

Recommended Posts

i to też chyba jest spowodowane konkursem w Żywcu, podobnie jak w tym roku jest jedna wspólna kategoria. Zwłaszcza że w Cieszynie raczej portera nie uwarzą, no bo wtedy by warzyli 2 rodzaje portera w jednym browarze :lol:

 

Obiecałem sobie więcej roggena nie warzyć i teraz będę się wahać...

Link to comment
Share on other sites

i to też chyba jest spowodowane konkursem w Żywcu, podobnie jak w tym roku jest jedna wspólna kategoria. Zwłaszcza że w Cieszynie raczej portera nie uwarzą, no bo wtedy by warzyli 2 rodzaje portera w jednym browarze :lol:

Coś przegapiłam? Ogłoszono już kategorie konkursowe w Żywcu?

Z Portera bardzo się cieszę, a do Roggena chyba podejścia nie zrobię...

Link to comment
Share on other sites

1. Porter bałtycki (12C. Baltic Porter ? wg. BJCP )

No to prorokuję' date=' że znowu Dagome pojedzie warzyć.

Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ...[/quote']

Tak, masz rację. Też mu życzę. Tylko jak ten roggen będzie się filtrował?

Link to comment
Share on other sites

1. Porter bałtycki (12C. Baltic Porter ? wg. BJCP )

No to prorokuję' date=' że znowu Dagome pojedzie warzyć.

Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ...[/quote']

Tak, masz rację. Też mu życzę. Tylko jak ten roggen będzie się filtrował?

W browarze Czenstochovia będzie sie filtrował tylko zwycięski Porter

Byłem na odszpuntowaniu Monachijskiego i siedzieli z nami właściciele zażartowali sobie ze za rok może być nawet Weizenbock tylko filtrować Oni nie będą

Edited by apolloks
Link to comment
Share on other sites

No to prorokuję, że znowu Dagome pojedzie warzyć.

Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ...

Fakt, niezwykle uważnie sobie wszystko obejrzałem :smilies:

Jakoś na razie konkursów swoimi porterami nie podbiłem. Ale żeby podbić frekwencję dziś zrobiłem starter WLP 820 Octoberfest Lager :D

Link to comment
Share on other sites

Chyba o dwie rzeczy (głównie):

1. problemy z filtracją, bo są zazwyczaj

2. może o smak, jest dość specyficzny... IMHO

3. i o konsystencję. Również dość specyficzną. Ja się jakoś nie mogę przekonać do tego stylu...

Edited by Stasiek
Link to comment
Share on other sites

Co rozumiecie przez 'problemy z filtracją'? Po prostu dłużej trwa cała czynność (np. 3h zamiast 1h), czy w ogóle się wszystko zatyka momentalnie i nic nie leci? Słód żytni pod tym względem jest dużo gorszy od pszenicznego ? Pytam bo nic ze słodu żytniego jeszcze nie robiłem, a z filtracją pszenicy problemów raczej nie miałem.

Link to comment
Share on other sites

Etam, przy odrobinie staranności da sie go przefiltrować bez problemów, nie musi byc kisielowaty i dobrze zrobiony jest całkiem smaczny. Z przyjemnościa go uwarzę. :beer:

Z tą odrobiną to takie lekkie niedomówienie :).

Ja już wiem jak się do tego zabrać ale wątpię, żeby mi się jeszcze raz zachciało.

Link to comment
Share on other sites

Etam' date=' przy odrobinie staranności da sie go przefiltrować bez problemów, nie musi byc kisielowaty i dobrze zrobiony jest całkiem smaczny. Z przyjemnościa go uwarzę. :beer:[/quote']

Z tą odrobiną to takie lekkie niedomówienie :).

Ja już wiem jak się do tego zabrać ale wątpię, żeby mi się jeszcze raz zachciało.

Taaaak? To jaaaak? :)

Link to comment
Share on other sites

Dobrze mówi: podgrzać mocno (79*) i spuszczać szybko, żeby nie zdążyło wystygnąć i w 20 min będzie po filtracji.

I dobrze też rozcieńczyć zacier przed filtracją. Innymi słowy zrobić wszystko by lepkość fazy ciekłej była możliwie niska.

Edited by jkocurek
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.