Jump to content
Sign in to follow this  
Pieron

II Częstochowski Konkurs Piw Domowych

Recommended Posts

Dziś doczytałem że w czerwcu 2011 roku będą dwie katygorie konkursowe:

1. Porter bałtycki (12C. Baltic Porter ? wg. BJCP )

2. Piwo żytnie (15D. Roggenbier (German Rye Beer) ? wg. BJCP ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

W sumie porter to taki niekomercyjny i w browarze restauracyjnym to niszowy produkt, tym bardziej się chwali taką inicjatywę. :lol:

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

i to też chyba jest spowodowane konkursem w Żywcu, podobnie jak w tym roku jest jedna wspólna kategoria. Zwłaszcza że w Cieszynie raczej portera nie uwarzą, no bo wtedy by warzyli 2 rodzaje portera w jednym browarze :lol:

 

Obiecałem sobie więcej roggena nie warzyć i teraz będę się wahać...

Share this post


Link to post
Share on other sites
i to też chyba jest spowodowane konkursem w Żywcu, podobnie jak w tym roku jest jedna wspólna kategoria. Zwłaszcza że w Cieszynie raczej portera nie uwarzą, no bo wtedy by warzyli 2 rodzaje portera w jednym browarze :lol:

Coś przegapiłam? Ogłoszono już kategorie konkursowe w Żywcu?

Z Portera bardzo się cieszę, a do Roggena chyba podejścia nie zrobię...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Porter bałtycki (12C. Baltic Porter ? wg. BJCP )

No to prorokuję, że znowu Dagome pojedzie warzyć.

Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Porter bałtycki (12C. Baltic Porter ? wg. BJCP )

No to prorokuję' date=' że znowu Dagome pojedzie warzyć.

Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ...[/quote']

Tak, masz rację. Też mu życzę. Tylko jak ten roggen będzie się filtrował?

Share this post


Link to post
Share on other sites
1. Porter bałtycki (12C. Baltic Porter ? wg. BJCP )

No to prorokuję' date=' że znowu Dagome pojedzie warzyć.

Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ...[/quote']

Tak, masz rację. Też mu życzę. Tylko jak ten roggen będzie się filtrował?

W browarze Czenstochovia będzie sie filtrował tylko zwycięski Porter

Byłem na odszpuntowaniu Monachijskiego i siedzieli z nami właściciele zażartowali sobie ze za rok może być nawet Weizenbock tylko filtrować Oni nie będą

Edited by apolloks

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to prorokuję, że znowu Dagome pojedzie warzyć.

Może i dobrze - zna już tam wszyskie garnki i pokrętła ...

Fakt, niezwykle uważnie sobie wszystko obejrzałem :smilies:

Jakoś na razie konkursów swoimi porterami nie podbiłem. Ale żeby podbić frekwencję dziś zrobiłem starter WLP 820 Octoberfest Lager :D

Share this post


Link to post
Share on other sites
Obiecałem sobie więcej roggena nie warzyć i teraz będę się wahać...
a do Roggena chyba podejścia nie zrobię...

ale o co chodzi?

 

Dzisiaj będę warzył żytnie właśnie i mnie zaniepokoiliście... :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba o dwie rzeczy (głównie):

1. problemy z filtracją, bo są zazwyczaj

2. może o smak, jest dość specyficzny... IMHO

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chyba o dwie rzeczy (głównie):

1. problemy z filtracją, bo są zazwyczaj

2. może o smak, jest dość specyficzny... IMHO

3. i o konsystencję. Również dość specyficzną. Ja się jakoś nie mogę przekonać do tego stylu...

Edited by Stasiek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwa żytnie mają niską popularność wśród piwowarów domowych.

 

Ciekawie będzie wzbogacić Wiki i naszą wiedzę o recepturę wybraną przez jury z mam nadzieję ponad 30 piw :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiosną jak się ociepli to zrobię roggena. Wezmę dzień urlopu na filtrację, ale zrobię - bo mi Żytnie z Konstancina bardzo posmakowało. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Etam, przy odrobinie staranności da sie go przefiltrować bez problemów, nie musi byc kisielowaty i dobrze zrobiony jest całkiem smaczny. Z przyjemnościa go uwarzę. :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co rozumiecie przez 'problemy z filtracją'? Po prostu dłużej trwa cała czynność (np. 3h zamiast 1h), czy w ogóle się wszystko zatyka momentalnie i nic nie leci? Słód żytni pod tym względem jest dużo gorszy od pszenicznego ? Pytam bo nic ze słodu żytniego jeszcze nie robiłem, a z filtracją pszenicy problemów raczej nie miałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Etam, przy odrobinie staranności da sie go przefiltrować bez problemów, nie musi byc kisielowaty i dobrze zrobiony jest całkiem smaczny. Z przyjemnościa go uwarzę. :beer:

Z tą odrobiną to takie lekkie niedomówienie :).

Ja już wiem jak się do tego zabrać ale wątpię, żeby mi się jeszcze raz zachciało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to ja właśnie zacząłem roggena warzyć.... jak filtracja będzie ok, to o 23 koniec, jak będzie jednak tak jak piszecie to... to o 1 w nocy... :beer:

 

Dam znać :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Etam' date=' przy odrobinie staranności da sie go przefiltrować bez problemów, nie musi byc kisielowaty i dobrze zrobiony jest całkiem smaczny. Z przyjemnościa go uwarzę. :beer:[/quote']

Z tą odrobiną to takie lekkie niedomówienie :).

Ja już wiem jak się do tego zabrać ale wątpię, żeby mi się jeszcze raz zachciało.

Taaaak? To jaaaak? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dobrze mówi: podgrzać mocno (79*) i spuszczać szybko, żeby nie zdążyło wystygnąć i w 20 min będzie po filtracji.

I dobrze też rozcieńczyć zacier przed filtracją. Innymi słowy zrobić wszystko by lepkość fazy ciekłej była możliwie niska.

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :beer:

 

Coder standardowo zaciera w dużej ilości wody więc ma dobrze rozcieńczony zacier.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.