Jump to content
Sign in to follow this  
somek

Stout wyłazi mi z wiadra :)

Recommended Posts

Nawarzyłem swoją drugą warkę - Stouta 16°Blg. Użyłem gęstwy S-04 po Red Irish Ale. Do czystego fermentatora przełożyłem łyżką stołową gęstwę (około 20 łyżek tego było) a potem na to przelałem ostygniętą warkę Stouta.

 

Po dwóch godzinach zaczęło mi to wyłazić przez rurkę:lol: Odkryłem na razie wieko i nie wiem co dalej. Po jakimś czasie piana opadła i nie wiem czy założyć wieko z powrotem i zrobić patent z rurką i spuszczać drożdże do garnka z wodą, czy może bezpiecznie jest np. zostawić otwarty fermentator na noc i jak drożdże się do jutra trochę wyszaleją to je wtedy zamknę? Dołączam fotki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja w takich przypadkach pozwalam im wyłazić przez rurkę, a jak się wyszaleją, wymieniam rurkę.

 

Możesz zrobić blowoff - wężyk dla piany do naczynia z środkiem dezynfekującym

Share this post


Link to post
Share on other sites

I tak chyba właśnie zrobię, tzn. patent z wężykiem. Chyba nie będę ryzykował, żeby zostawiać otwarty fermentator na noc. Mimo tego, że raczej już nie ma żadnych muszek, komarów i innego robactwa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na razie jeszcze się wstrzymuję z zatykaniem wiadra deklem. Piana jest już wyżej niż brzeg wiadra! Chyba przesadziłem z ilością tych drożdży :lol:. Piwa mam jakieś 25L a wiadro 32L. Na jak długo mogę to zostawić otwarte?

 

Jacer, ile czasu zostawiasz otwarte wiadro?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sugeruję pomyśleć nad jakimś zabezpieczeniem, dzisiej po maceracji winogron nastawiałem wino, oganiałem się od muszek owocówek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko jak to zabezpieczyć? Piana wcale nie opada, ale zaraz chyba mi z wiadra wylezie :o. Zacząć to zbierać i do kibla z tym?

Share this post


Link to post
Share on other sites

O w m...ę!! To jest ten 33 litrowy fermentor z HomeBrewing ???? Masz w nim powiedzmy 23 litry piwa i piana tak wyłazi ??? Ja mam zamiar w takim robić Pilsnera... jak ma mi tak piana wyłazić to źle... bo fermentor ma stać w piwnicy (niekoniecznie sterylnej). Co teraz ??

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie nie wiem.. nie chcę w tym grzebać.. A jakbym miał zamknąć wieko, to muszę zebrać dużo piany.. Poczekam jeszcze, jak za godzinę nie zacznie opadać, to zbieram pianę, zatykam deklem i wsadzam wężyk do słoika ze środkiem dezynfekującym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale fajowe. Zrób więcej zdjęć i do galerii. Zbieraj łychą te co już zaczną opadać na podłogę.

 

Ile dałeś tej gęstwy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No... wrzuciłem wszystko, co miałem po RIA :lol:. Na oko jakieś 0,5L. Ale była bardzo gęsta i klejąca, tak, że nie spadała z łyżki.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No... wrzuciłem wszystko, co miałem po RIA :lol:. Na oko jakieś 0,5L. Ale była bardzo gęsta i klejąca, tak, że nie spadała z łyżki.

Wystarczyła by 1 łyżka, drożdży jest mnóstwo i dlatego sobie tak szaleją (pięknie):lol:

Zrób w tym piwie koniecznie cichą fermentację.

Share this post


Link to post
Share on other sites
O w m...ę!! To jest ten 33 litrowy fermentor z HomeBrewing ???? Masz w nim powiedzmy 23 litry piwa i piana tak wyłazi ??? Ja mam zamiar w takim robić Pilsnera... jak ma mi tak piana wyłazić to źle... bo fermentor ma stać w piwnicy (niekoniecznie sterylnej). Co teraz ??

Piwo wyłazi z piw mocno pienistych: ciemnych, pszenicznych...

U mnie piana wylazła z 18L warki pszenicznej.

 

Mam już zresztą tego dość, rozejrzę sie za jakimś środkiem antypieniącym. Piwowarskich nie widziałem w sprzedaży, ale chyba winiarze mają coś zbliżonego.

Share this post


Link to post
Share on other sites
No... wrzuciłem wszystko, co miałem po RIA :lol:. Na oko jakieś 0,5L. Ale była bardzo gęsta i klejąca, tak, że nie spadała z łyżki.

Należało ok. 120 ml

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam już zresztą tego dość, rozejrzę sie za jakimś środkiem antypieniącym. Piwowarskich nie widziałem w sprzedaży, ale chyba winiarze mają coś zbliżonego.

spróbuj z espumisanem :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites
No... wrzuciłem wszystko' date=' co miałem po RIA :lol:. Na oko jakieś 0,5L. Ale była bardzo gęsta i klejąca, tak, że nie spadała z łyżki.[/quote']

Wystarczyła by 1 łyżka, drożdży jest mnóstwo i dlatego sobie tak szaleją (pięknie):lol:

Zrób w tym piwie koniecznie cichą fermentację.

Należało ok. 120 ml

Następnym razem rzeczywiście zastanowię się nad ilością dodawanych drożdżaków. Ale tak szkoda mi było spłukiwać w kibelku tak pięknie rozmnożone we wcześniejszym piwku drożdże, że dodałem całość :lol:. Teraz już wiem, że tylko kłopotów sobie narobiłem. Ale ładnie to wyglądało. Może wieczorem jakieś fotki wrzucę do galerii. Mam nadzieję tylko, że nie naraziłem piwka na zakażenie jakieś, bo stało otwarte z 7 godzin :o.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam już zresztą tego dość' date=' rozejrzę sie za jakimś środkiem antypieniącym. Piwowarskich nie widziałem w sprzedaży, ale chyba winiarze mają coś zbliżonego.[/quote']

spróbuj z espumisanem :lol:

Dobre! A ile tabletek na 25 litrów piwka, żeby mu się nie odbijało i nie miało wzdęcia? :lol:

Edited by somek

Share this post


Link to post
Share on other sites
ja mam roztwór, i wystarczy dosłownie kilkanaście kropel na 20 litrów i piwo jest całkowicie odpienione.

Przepraszam Cię, myślałem, że Ty nie na poważnie z tym espumisanem! A teraz całkiem poważnie, jak zrobić taki roztwór do depianizacji piwa :lol:?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też słyszałem że espumisan czy inny środek na wzdęcia pomaga w walce z pianą (sprawdzone przez winiarzy).

Pytanie tylko czy w kuflu/szklance po nalaniu będzie się tworzyć jakaś piana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.