Jump to content
Sign in to follow this  
nehoshi

Jak to jest z tą gęstwą? I ze starterami...

Recommended Posts

Hej!

 

Przeczytałem już chyba wszystkie posty na forum i artykuły w wiki dotyczące zbierania gęstwy i robienia starterów ale jak to zwykle bywa mam parę pytań do doświadczonych piwowarów.

 

Zebrałem wczoraj po burzliwej gęstwę do dużego słoja, przelałem 1l przegotowanej i wystudzonej wody i zamieszałem. Po 10 minutach na dnie zrobiło się 0.5cm mazi (martwych drożdży z tego co wyczytałem), więc gęsty płyn znad tej warstwy rozlałem do 4 słoiczków 0.2l i wstawiłem je do lodówki.

 

Dzisiaj po około 18 godzinach w słoiczkach jest na dole gęstwa, na górze płyn. Gęstwy jest tak z 60-70ml, a płynu reszta.

 

I teraz pytania, które mnie dręczą:

 

1. Czy ilość gęstwy jaką należy zadać (wyliczona wg. kalkulatora) to tylko gęsta maź na dole (czyli w tym wypadku w słoiku mam 60-70ml) czy też cały ten płyn, który wypełnia słoik (zatem jeden słoik daje mi 200ml)?

 

2. Jeśli kalkulator podaje, że potrzeba 100ml gęstwy a ja mam jej 60ml to zadać 60ml i będzie dobrze czy też robić starter?

 

3. Jak w praktyce wygląda robienie starterów? Nie rozumiem do końca kalkulatora "Mr Malty...", ponieważ na forum wyczytałem, że ilością komórek w starterze steruje się za pomocą jego objętości - ok, przemawia to do mnie - ale kalkulator dla piwa 16°Blg, 20l podaje starter 1.28 litra z jednej saszetki, a dla piwa 22°Blg, 20l już 1.08 litra ale z dwóch saszetek... Jak to zatem jest?

 

Pozdrawiam i biorę się za warzenie weizenbocka :)

Nehoshi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

ad1. tylko osad drożdży bez płynu z nad drożdży

ad2. ja daję tyle ile mam gęstwy

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Gęsta, czysta maź

2. Do zwykłego piwa starczy 60 ml. Do weizenbocka? Już trochę ryzykownie.

3. Przesuń suwak na kalkulatorze, aż się pojawi 1 saszetka. Nikt chyba w Polsce nie daje 2 saszetek do startera..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oooookkkkk.... więc...:

 

1. Rozumiem. A dodajemy do fermentora tylko maź, czy płyn też?

2. Dzięki. Pójdzie do weizenbocka gęstwa z dwóch słoiczków.

3. Suwak. Faktycznie :lol: Dzięki. Ale, jeśli mam te 60ml gęstwy (czyli około 100mld komórek) i starter na mieszadle ma mieć do piwa 22°Blg około 2.5 litra, to wlewam te 60ml do 2.5 litra startera i na mieszadło, czy muszę kombinować ze stopniowym namnażaniem? Są jakieś wartości określone ile komórek na ile litrów startera trzeba mieć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz czas, to postaraj się namnażać stopniowo, codziennie zwiększając objętość dwukrotnie. Czyli np. 300ml, 600ml, 1200ml, 2400ml. W ten sposób będziesz miał solidny starter. Wspomniana objętość startowa to twoja gęstwa wraz z brzeczką do pożarcia.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jeśli masz czas, to postaraj się namnażać stopniowo, codziennie zwiększając objętość dwukrotnie. Czyli np. 300ml, 600ml, 1200ml, 2400ml.

Najbardziej konserwatywna wartość jaką spotkałem w publikacjach to 1:4, ale bywa i 1:10, czyli spokojnie wystaczyło by 500 ->2000 ml

 

Ale 50 ml spokojnie można wrzucic do 2L, Wyeast tak zaleca robić ze swoimi saszetkami 50 ml.

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy nastawianu piw powyżej 20 Blg najlepsze efekty uzyskuję używając całą gęstwe. Tydziń przed warzeniem piwa o wysokim Blg, nastawiam lekkie jasne piwo, zgrywam w czasie zlewanie na cichą z nastawianiem mocnego, nieraz do tego samego wiadra, fermentacja przebiega sprawnie. Być może jest za dużo drożdży, ale jest to korzystne, bo fermentacja piwa o wysokim Blg bywa kapryśna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki Panowie za pomoc!

 

A co do weizenbocka - zadałem dwa słoiczki gęstwy, czyli ~120ml i póki co cisza. Zobaczymy jak szybko ruszą...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Przy nastawianu piw powyżej 20 Blg najlepsze efekty uzyskuję używając całą gęstwe. Tydziń przed warzeniem piwa o wysokim Blg, nastawiam lekkie jasne piwo, zgrywam w czasie zlewanie na cichą z nastawianiem mocnego, nieraz do tego samego wiadra, fermentacja przebiega sprawnie. Być może jest za dużo drożdży, ale jest to korzystne, bo fermentacja piwa o wysokim Blg bywa kapryśna.

Ja właśnie użyłem całej gęstwy z poprzedniego lżejszego piwka. Efekt:

http://www.piwo.org/forum/postgallery.php?pid=68802&filename=DSC_7254.JPG

:okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites
nieraz do tego samego wiadra,

A nie boisz się infekcji, przecież używając tego samego fermentora bez dezynfekcji może to być ryzykowne ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli jasne lekkie piwo lub gęstwa z niego budzi wątpliwości nie używam jej. Jeżeli wszystko jest ok. to czego mam obawiać się infekcji, wpadki z tego powodu nie zaliczyłem, predzej mozna zaliczyć infekcję przy przetrzymywaniu gęstwy w słoiku, tu wpadkę zaliczyłem. Nie ma też obaw o pianę jakie ma somek, przy wysokim Blg przekraczającym 20, drożdże znajdują się w mało komfortowej dla siebie sytuacji i nie są skore do bardzo szybkiej i intensywnej fermentacji, prędzej należy obawiać sie niedofermentowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wracając na chwilę do mojego pszenicznego koźlaczka - ruszył po 12 godzinach z kopyta (piana na 5cm) i pięknie sobie fermentuje. Dzięki raz jeszcze za pomoc!

Share this post


Link to post
Share on other sites

bogdan62 o.k. a co robisz w takim razie z osadem który zostawia piana po fermentacji burzliwej, myjesz ją czy zostawiasz? Chętnie posłucham Twojej rady . Pozd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osad na ściance fermentatora przy jasnym lekkim piwie mam znikomy, jest to mała obwódka, nie przejmuję sie tym. Kluczowe jest, aby w czasie chmielenia wystąpil przełom, łatwo mozna wtedy oddzielać osady gorące i chmieliny, niewiele tego ląduje w fermentatorze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.