Jump to content

Brewkit coopers lager, fermentacja 4tyg i trwa


theneo22
 Share

Recommended Posts

Hej.

 

Moje pierwsze piwko z brewkit coopers lager.

Drożdze z zestawu. Podobno Górniaki

Fermentacja rozpoczęta 12.11, temp otoczenia 18 C

Potem spadło do 16 przez 2 tyg.

Po 3 tyg piwo wciąż pracowało (ruch w rurce) i postanowiłem że przeniosę do mieszkania i tak stoi od tygodnia w 21.5 C i wciąż fermentuje.

 

Czy to normalne że tak długo te drożdze pracują? Niestety nie mogę sprawdzić blg 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

33 minuty temu, theneo22 napisał:

Hej.

 

Moje pierwsze piwko z brewkit coopers lager.

Drożdze z zestawu. Podobno Górniaki

Fermentacja rozpoczęta 12.11, temp otoczenia 18 C

Potem spadło do 16 przez 2 tyg.

Po 3 tyg piwo wciąż pracowało (ruch w rurce) i postanowiłem że przeniosę do mieszkania i tak stoi od tygodnia w 21.5 C i wciąż fermentuje.

 

Czy to normalne że tak długo te drożdze pracują? Niestety nie mogę sprawdzić blg 

 

 

 

 

No raczej bez sprawdzania BLG to trudno cokolwiek powiedzieć. Jaki symbol był na saszetce z drożdżami ?

Link to comment
Share on other sites

Godzinę temu, theneo22 napisał:

Po 3 tyg piwo wciąż pracowało (ruch w rurce) i postanowiłem że przeniosę do mieszkania i tak stoi od tygodnia w 21.5 C i wciąż fermentuje.

 

Ruch w rurce nie jest równoznaczny z trwającą / skończoną fermentacją. Bez pomiaru BLG nie jesteś w stanie określić czy już jest koniec. Najprawdopodobniej już dawno po fermentacji, ale bez balingometru nie będziesz w 100% pewny. 

Link to comment
Share on other sites

21 minut temu, ciezkicoswybrac napisał:

Ruch w rurce nie jest równoznaczny z trwającą / skończoną fermentacją. Bez pomiaru BLG nie jesteś w stanie określić czy już jest koniec. Najprawdopodobniej już dawno po fermentacji, ale bez balingometru nie będziesz w 100% pewny. 

 

Ok czyli muszę sprawdzić blg jednak, a czym może być spowodowany ruch w rurce jeśli nie fermentacją?

 

Jeśli wcisnę pokrywę to po kilku godzinach jest znów wypukla, więc gaz jednak wypycha ją

Edited by theneo22
Link to comment
Share on other sites

Hej dorwałem balingometr i mam problem z odczytaniem blg.

 

Otóż piwo mocno gazuje, widać to w probówce i po wsadzeniu balingometru wpierw pokazuje 3blg i po sekundzie jest już 5, za chwilę 7. Co2 można wypycha do góry ten cukromierz. Więc nie jestem piewiem jaki jest dokładnie odczyt, czy 3blg czy więcej.

 

W takim razie jeśli chce butelkować to czy dodać cukru do butelek czy przelać jak jest skoro i tak już jest na gazowane?

W trakcie degustacji nie czuć jednak jakoś mocno nasycenia 

Link to comment
Share on other sites

39 minut temu, theneo22 napisał:

Hej dorwałem balingometr i mam problem z odczytaniem blg.

 

Otóż piwo mocno gazuje, widać to w probówce i po wsadzeniu balingometru wpierw pokazuje 3blg i po sekundzie jest już 5, za chwilę 7. Co2 można wypycha do góry ten cukromierz. Więc nie jestem piewiem jaki jest dokładnie odczyt, czy 3blg czy więcej.

 

W takim razie jeśli chce butelkować to czy dodać cukru do butelek czy przelać jak jest skoro i tak już jest na gazowane?

W trakcie degustacji nie czuć jednak jakoś mocno nasycenia 

1. W balingomierzu piana nie wskazuje ile ma blg tylko piwo. Jeżeli linnia piwa wskazuje 7 to jest 7, ale zostaw to na godzinę niech co2 ucieknie i wtedy podaj wynik.

2. W takich warunkach temperaturowych i w dodatku drożdży do górniaków  to już dawno po takim czasie byłoby po fermentacji.

W takim razie obstawiam drożdże, w dodatku z zestawu, nie pierwszy raz ludzie na nie narzekają. 

3. Jeżeli jest piana teraz i będzie piana za parę dni to fermetacja idzie. Po skończeniu co2 jeszcze się utrzymuje co prawda, ale po dniu, dwóch nie powinno go być. Wiem to bo sprawdzam codziennie balingonierzem po ok 10dniach fermentacji.

 

Obstawiam drożdże

Link to comment
Share on other sites

43 minuty temu, lechu555 napisał:

Ciężko powiedzieć, żeby to fermentowało się dwa tygodnie to kazałbym czekać, ale, że już leci trzy tygodnie to sam nie wiem czy jeszcze spadnie. Raczej nie, ale ten gaz nie daje mi spokoju.

 

Co do cukry to jakikolwiek kalkulator piwowarski Twoim przyjacielem http://beer-calc.pl/ileDodacCukru

 

W sumie to 4 tygodnie minęło.

 

Też się zastanawiam jak butelkować tak na gazowane piwo.

Może lepiej odczekać aż gaz uleci?

Link to comment
Share on other sites

Poczekaj, za trzy dni ponownie sprawdź. Jeśli wynik będzie taki sam, to butelkuj. Choć na moje to już dawno jest po fermentacji, chyba, że dzikusy się wkradły. Nim jednak przegazują Ci piwo, to na pewno zdążysz je wypić.

 

Edited by smola
literówka
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.