Skocz do zawartości

Zlewanie do butelek


Zygfryd

Rekomendowane odpowiedzi

Chce zlać Dry Stouta wykonanego ze słodu do butelek, wsypując na refermentacje cukier do każdej butelki.Czy jest sens przelewania przed zlaniem do butelek do innego fermentora ( pozostawiając w starym gęstwę),czy mogę lać bezpośrednio z fermentora, w którym odbywała się fermentacja?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mnie się by nie chciało pierdzielić z dosładzaniem każdej butelki, przeca to strata czasu, przelać do drugiego fermentora, dać syrop cukrowy, zmieszać i butelkować, ale jak kto chce. Utlenieniem nie przejmuj się w tym przypadku, drożdże ten tlen i tak zużyją, no chyba, że naprawdę chlapniesz tym tak jak przy natlenianiu brzeczki przed fermentacją.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.