Jump to content
Sign in to follow this  
grzybek

Jakość piwa

Recommended Posts

Witam,

 

Może to już było, ale chciałbym znać jakieś podsumowanie, którego

się nie doszukałem.

 

Pije piwo np. Tyskie w dobrym hotelu, smakuje jak 'miodzik'.

Ide na piwo do knajpy na osiedlu i nie da się pić, już widać że piany nie ma,

smak do kitu. Co jest grane ??

 

I to nie piszę tylko o lanym, ale także butelkowe.

 

To samo w spożywczaku, jeden ma Tyskie w butelce do wypicia,

u innego cały czas kiła.

 

Nic się nie udowodni takiemu bucowi w sklepie, bo chyba sam

nie pił nigdy lepszej wersji :mad:

 

Znajdzcie mi drogi hotel np. nad polskim morzem, gdzie większość

to Niemcy, żeby piwo było 'niedobre', zaraz taki koleś robi awanture, stawia

piwo na ladzie i dziękuje, hotel traci paru lub wielu klientów z kasiorą.

 

Piszą żę to niby bzdury, o piwie 2 lub 3 katogorii rozlewanych w samych browarach,

ale znam przypadek jak w knajpie na dużej imprezie masowej po pewnej godzinie leje

się już te z innych beczkek. To co hurtownie mają , znają techniki rozcieńczania, chrzczenia

piwa w beczkach ? Albo mają swoje specjalne beczki robione przez nich ? Tu już powinna być

prokuratura.

 

A co z butelkowym ? Stare ? Data ważności ładnie wyczyszczona i zmieniona ?

 

 

Pozdrawiam,

grzybek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko twój nastrój w danej chwili może sprawić, że Tyskie ci smakuje.

I to musi być mega nastrój, bo wszędzie jest dokładnie to samo Tyskie. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam ...

 

 

Piszą żę to niby bzdury, o piwie 2 lub 3 katogorii rozlewanych w samych browarach,

ale znam przypadek jak w knajpie na dużej imprezie masowej po pewnej godzinie leje

się już te z innych beczkek. To co hurtownie mają , znają techniki rozcieńczania, chrzczenia

piwa w beczkach ? Albo mają swoje specjalne beczki robione przez nich ? Tu już powinna być

prokuratura.

 

grzybek

Ja myślę że to już zakrawa o cud w Kanie Galilejskiej ale mogę się mylić

gdyż ja tu tylko myję butelki :mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słyszałem taka plotkę, że niektóre knajpy kupują tanie piwo w małych browarach, podłączają pod nalewak np. Żywca i sprzedają. A potem ludzie się dziwią, co ten Żywiec taki dobry :mad:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słyszałem taka plotkę, że niektóre knajpy kupują tanie piwo w małych browarach, podłączają pod nalewak np. Żywca i sprzedają. A potem ludzie się dziwią, co ten Żywiec taki dobry :mad:

:/ ja słyszałem o podłączaniu innych kegów pod markę Żywca, ale wtedy to Żywiec był tym dobrym, takiej wersji jeszcze nie słyszałem :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy to jest pytanie o to czy Tyskie jest dobre czy aż tak nie dobre?

 

Odpowiedź jest tylko jedna. Tyskie jest cały czas tak wstrętne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej,

 

Tyskie to był przykład :cool:

Ale powiem Ci , że chyba jak go piłeś to właśnie w wersji gorszej.

 

No to proszę podaj jakie dobre piwo polecasz.

 

 

 

 

Pozdrawiam,

grzybek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Czy to jest pytanie o to czy Tyskie jest dobre czy aż tak nie dobre?

 

Odpowiedź jest tylko jedna. Tyskie jest cały czas tak wstrętne.

Trochę przez patriotyzm lokalnym podam, że Tyskie robione w Tychach idzie w 100% na eksport a na lokalnym rynku można produkt z Tychów kupić pod nazwa Książece. To piwo nie jest już tak obrzydliwe. Pozostałe "Tyskie" dostępne u nas w sklepach i zwykłych knajpach warzą w Poznaniu.

Co do różnic w jakości to z pewnego źródła wiem, że np. Brackie ma co najmniej 2 gatunki (a może nawet i 3). Pewno z innymi piwami jest podobnie.

Edited by jkocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co to znaczy 3 gatunki Brackiego? 3 różne receptury?

Nie' date=' po prostu raz im wyjdzie lepiej raz gorzej.[/quote']

No to jest jasne. W koncernach wyeliminowali to nijakością.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co to znaczy 3 gatunki Brackiego? 3 różne receptury?

Nie' date=' po prostu raz im wyjdzie lepiej raz gorzej.[/quote']

No to jest jasne. W koncernach wyeliminowali to nijakością.

Myślę, że nawet w takich fabrykach piwa jak nowa warzelnia w Żywcu uzyskuje się produkty o różnej jakości.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie ma czegoś takiego jak wersja gorsza i lepsza.

A co robią z zepsutym, piwem co nie wyszło browarnikowi? Wylewają? :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie ma czegoś takiego jak wersja gorsza i lepsza.

A co robią z zepsutym' date=' piwem co nie wyszło browarnikowi? Wylewają? :cool:[/quote']

Co to znaczy nie wyszło? Przy takiej ilości komputerów? Czy komputerowi może coś nie wyjść? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie ma czegoś takiego jak wersja gorsza i lepsza.

 

Najlepsze jest moje własne. :cool:

No to kupuje od Ciebie ;)

Przesyłaj, wyśle Ci przelew, się okarze.

 

Testuje i najlepszego nie mogę znaleźć.

Żywe czy Kasztelan niepasteryzowany jakoś też nie jest

zły, ale coś brakuje ... :)

 

 

Pozdrawiam,

grzybek

Share this post


Link to post
Share on other sites
No to kupuje od Ciebie :cool:

Przesyłaj, wyśle Ci przelew, się okarze.

Jasne, dziś taką metodą załatwiali winiarzy na Zamku Grodziec. Służby celne po cywilnemu. Zapomnij. Szukaj dalej. Na browar.biz możesz znaleźć adresy sklepów najłatwiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie ma czegoś takiego jak wersja gorsza i lepsza.

A co robią z zepsutym' date=' piwem co nie wyszło browarnikowi? Wylewają? :cool:[/quote']

...mieszają z tym lepszym i uzyskują w ten sposób swoją średnią...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Żywe czy Kasztelan niepasteryzowany jakoś też nie jest

zły, ale coś brakuje ... :cool:

grzybek, widzę, że naprawdę nie próbowałeś jescze piwa domowego, trzeba to nadrobić. Z jakiego regionu Polski jesteś?

 

A jacer naprawdę robi jedne z najlepszych pilsów w Polsce.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hej,

Tyskie to był przykład :cool:

Ale powiem Ci , że chyba jak go piłeś to właśnie w wersji gorszej.

Wizja jacera pijącego tyskie wygnała mnie do piwnicy po ostatnie dwie butelki oatmeal stouta i scottish ale. Po roku leżakowania drożdze na dnie zbiły się na cement a piwo jest klarowne jak filtrowane. I piję nim zdrowie ofiar koncernów :>

 

Grzybku, jak spojrzysz na samą górę strony, to tam jest takie wielkie "piwo.org" a pod nim takie malutkie "portal dla piwowarów domowych". Does it ring a bell?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słyszałem taka plotkę, że niektóre knajpy kupują tanie piwo w małych browarach, podłączają pod nalewak np. Żywca i sprzedają. A potem ludzie się dziwią, co ten Żywiec taki dobry :cool:

:)

 

Według definicji to żywiec by chyba podpiąć należy pod Standard American Lager... to zwykły Pils z małego/średniego browaru rozłoży takie piwo na łopatki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słyszałem taka plotkę' date=' że niektóre knajpy kupują tanie piwo w małych browarach, podłączają pod nalewak np. Żywca i sprzedają. A potem ludzie się dziwią, co ten Żywiec taki dobry :)[/quote']

:/

 

Według definicji to żywiec by chyba podpiąć należy pod Standard American Lager... to zwykły Pils z małego/średniego browaru rozłoży takie piwo na łopatki :)

Moim skromnym zdaniem Żywiec smakuje jak rozwodniony lager, po dłuższej analizie da się to wyczuć. Szczerze, nie trzeba zbytniego wysiłku żeby zrobić piwo lepsze od Żywca. Parafrazując, to żadne wyzwanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Słyszałem taka plotkę' date=' że niektóre knajpy kupują tanie piwo w małych browarach, podłączają pod nalewak np. Żywca i sprzedają. A potem ludzie się dziwią, co ten Żywiec taki dobry :)[/quote']

:)

 

Według definicji to żywiec by chyba podpiąć należy pod Standard American Lager... to zwykły Pils z małego/średniego browaru rozłoży takie piwo na łopatki :/

Kolego Makaron, panuje opinia że Żywiec robiony jest jedynie ze słodu,chmielu i drożdży

natomiast Standard American Lager warzy się z dwu- albo sześciorzędowego jęczmienia na dodatek z kukurydzą i ryżem

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Standard_American_Lager

 

 

jestem ciekaw tych amerykańskich stylów, ciekawe jak robią te piwa z jęczmienia, pewnie stosują jakieś enzymy i to prawie wszystkie style robią z jęczmienia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba jednak chodzi o słód jęczmienny, tak wnioskuję z tego co wyczytałem z dyskusji na HBT.

 

Tyle, że jest go tam tylko 60%...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.