Jump to content
Sign in to follow this  
wojtasw77

Wojtasa piwa warzenie.

Recommended Posts

Warka #1

Jasne Ale 12°Blg

Ekstrakt słodowy WES jasny 3,4 kg

Chmiele:

Marynka 20 gr

Lubelski 20 gr

Drożdże : S-04

 

Warka #2 (pierwsze zacieranie)

Stout 12°Blg

 

Słody:

pale ale 4 kg

karmelowy Strzegom 0,2 kg

palony Strzegom 0,2 kg

płatki jęczmienne 0,4

 

Chmiel Lubelski 30 g

Drożdże US-05

 

Zacieranie:

65°C - 30 min.

72°C - 30 min.

75°C - słód palony

Edited by wojtasw77

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może napisz coś więcej o tej warce (zasyp, jakie drożdże), a najlepiej o poprzednich też wspomnij.l Będziemy mieli co czytać, a Ty za kilka lat z rozrzewnieniem wrócisz do tych zapisków :(

 

edit elroy: Odpowiedź autora

Warka #5

Saison 14°Blg

 

Słody:

pilzneński 3 kg

pszeniczny 1 kg

karmelowy Carahell 0,2 kg

karmelowy Cararoma 0,2 kg

 

Curacao 20 g

 

Chmiele:

Marynka 20 g

Lubelski 20 g

 

Drożdże: S-33

 

Zacieranie:

65°C - 60 min.

72°C - 20 min.

75°C - filtracja

 

Chmielenie zakończyłem o 4:30. Młode piwo pozostawiłem do schłodzenia na wolnym powietrzu do rana to znaczy do 9:30 i w temp 20°C zadałem drożdże. O godzinie 20 widać pojawiającą się pianę na powierzchni piwa.

Z braku czasu mam pustki w butelkach i jak to nowicjusz czekam na koniec fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #3

Belgian Pale Ale 13°Blg

 

Słody:

pilzneński 3,5 kg

biscuit Abbey 0,3

karmelowy Carabelge 0,3 kg

karmelowy Caramunich 0,1 kg

melanoidowy 0,1 kg

 

Chmiele:

Saaz 30 g + 20 g

 

Drożdże: T-58

 

Zacieranie:

65°C - 30 min.

70-72°C - 30 min.

75°C - filtracja

 

Warka #4

Weizen 12°Blg

 

Słody:

pszeniczny 2,5 kg

pilzneński 1 kg

 

Chmiel: Lubelski 2*15 g

 

Drożdże: WB-06

 

Zacieranie:

 

46°C - 10 min.

63°C - 30 min.

72°C - 30 min.

75°C - filtracja

Edited by wojtasw77

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże ostro pracują, drugi dzień fermentacji piana opada. Temperatura mi skoczyła do 25°C, fermentor stał w styropianowej lodówce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie przelałem piwo na cichą w czwartym dniu fermentacji pomiar wykazał 4°Blg. Niestety napotkałem problem bo drożdże jeszcze nie opadły na dno i tak w połowie objętości zaczęło zaciągać do drugiego fermentora. Resztę przelałem prosto z jednego fermentora do drugiego razem z tą zawiesiną drożdżową. Na dnie została niewielka ilość gęstego osadu. Po przelaniu i szczelnym zatkaniu zbiornika fermentacja ruszyła od nowa (wieko wybrzuszyło solidnie zanim gaz poszedł rurką). Pozostaje mi potrzymać teraz piwo dłużej na tej burzliwej bis i do butli. Chyba , że się mylę poprawcie mnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo od dwóch tygodni w butelkach. Dokonuję regularnych degustacji i nie wiem jak ma smakować Saison, ale mój smakuje wyśmienicie. Po przelaniu do szklanki jest klarowne i nagazowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #6

IRA 13°Blg

 

Słody:

-pale ale Weyermann 3.5 kg

-monachijski typ I Weyermann 0.5 kg

-Carared Weyermann 0.25 kg

-Caraamber Weyermann 0.25 kg

-palone ziarna jęczmienia Weyermann 60 g

 

chmiele:

-goryczkowy Marynka 20 g

-aromatyczny Lubelski 20 g

 

 

Drożdże US-05

 

Zacieranie:

65°C - 30min.

72°C -20 min.

75°C -palone ziarna jęczmienia i do filtracji.

 

Uzyskałem ok.25 l brzeczki po chmieleniu pozostało ok 18.5 l ( 15°Blg)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #7

DUNKEL WEIZEN 12°Blg

 

Słody:

-pszeniczny Weyermann 2,0 kg

-monachijski Weyermann typ II 1 kg

-pilzeński Weyermann 1 kg

-czekoladowy pszeniczny Weyermann 30 g

 

Chmiel: -aromatyczny Lubelski 30 g

 

Drożdże:

 

Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

46°C - 10 min

63°C - 30 min

72°C -30 min

(słód czekoladowy)

75°C -filtracja

Po wysładzanie ok 25l.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten twój Dunkel w/g QBrew będzie miał kolor 7 SRM, a Dunkelweizen powinien mieć 14 - 23 SRM. Więc chyba powinieneś go nazwać "Amber Weizen" :ble:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka w niedzielę powędrowała do butelek. W środę zdegustowałem pierwszą butelkę i piana przy otwieraniu wyszła mi z butelki.Piwo smaczne, ale spodziewałem się ciemniejszego koloru jak na ciemne piwo. W piątek planuję uwarzyć Marcowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #8 20.03.2011

 

MARCOWE 13°Blg

 

Słody:

-pilzeński Weyermann 4 kg

-monachijski Weyermann 0,5 kg

karmelowy Weyermann Caramunich 0,2 kg

 

Chmiele:

 

-Lubelski 10g

-Marynka 20 g

 

Drożdże S-23

 

Zacieranie:

65°C - 40min

70-72°C - 40min

75°C - filtracja

 

Po wysładzaniu wyszło 25 l brzeczki, pomiar przed zadaniem drożdży 13°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 9 12.06.2011

Żytnie 13°Blg

 

 

Słody:

-jasny pilzeński 3 kg

-Żytni Weyermann 2 kg

karmelowy Caramunich typ III 0,35 kg

 

Chmiel:

-aromatyczny Perle 25 g

 

Drożdże:

Safbrew WB-06

 

Zacieranie:

 

46°C -10 min

63°C -30 min

72°C -30 min

75°C - filtracja

 

(filtracja przebiegała strasznie powoli)

Uzyskałem ok. 25 litrów filtratu o chmieleniu pozostało 20 litrów.

Piwo stało tydzień na burzliwej i dwa tygodnie na cichej fermentacji.

Wczoraj powędrowało do butelek.

Edited by wojtasw77

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 10 16.06.2011

SWEET STOUT

 

Słody:

- pilzeński Litovel 3.8 kg

- karmelowy Caraaroma 0,25 kg

- czekoladowy Litovel 0,40 kg

 

Chmiel:

- aromatyczny Perle 40 g

 

Dodatki:

- laktoza Cargill 0,5 kg

 

Drożdże:

Safale s-04

 

Zacieranie:

65°C - 30 min

72°C - 30 min

 

Uzyskałem ok. 25 l filtratu.

Piwo stało dwa tygodnie na burzliwej. Wczoraj przelałem na krótką cicha i we środę przelewam do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 11 10.11.2013

DORTMUNDER

 

Słody:

-pilzeński Weyermann-3,7 kg

-monachijski typ II Weyermann 0,6 kg

-Carapils I 0,6 kg

 

Chmiele:

-Perle 30g

-Spalt Select 30g

 

Drożdże:

-Saflager S-23

Zacieranie:

50°C - 20 min

67°C - 45 min

76°C - filtracja

 

Uzyskałem 23 litry filtratu. Po chmieleniu pozostało ok .19 litrów 15°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 12 Stout Owsiany

Słody:

Pale Ale Weyermann 3,2 kg

karmelowy ciemny 0,3 kg

Carafa ® Typ I 0,2 kg

jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg

 

płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg

 

Chmiel goryczkowy Marynka 25 g

 

Drożdże Safale S-04

 

Zacieranie:

67 °C 45 min

72 °C 10 min i filtracja

Edited by wojtasw77

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 13 Nowozelandzka IPA 14 °BLG

Słody:

Pale Ale Weyermann 4,5 kg

Carapils ® 0,3 kg

 

Chmiele:

Pacific Gem 60g

Wakatu 30 g

Mouteka 30 g

 

Drożdze Safale US-05

 

Zacieranie:

68°C 65 min

76°C filtracja

 

Uzyskałem ok 23 litry filtratu. Po chmieleniu pozostało ok 18 litrów piwa 15°BLG.

Drożdże zadane w temperaturze 17°C o godzinie 11.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka # 14 Belgijskie Pale Ale

 

Słody:

- pale ale Weyermann 2,5 kg

- monachijski typ I Weyermann 1 kg

- Abbey Malt Weyermann 0,3 kg

- Carabelge Weyermann 0,2 kg

 

Chmiele:

- goryczkowy Marynka 30g

- aromatyczny East Kent Golding 30g

 

Drożdże S-33

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.